to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 06.11.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης για #ParadisePapers: Περιμένουμε με ενδιαφέρον ονόματα και έγγραφα για την Ελλάδα

Θα βγάλουμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα από τα ονόματα και τα 6.000 έγγραφα των Paradise Papers που φέρονται να αφορούν την Ελλάδα, αλλά το σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι προσπάθειες διαφάνειας και φορολογικής εναρμόνισης, που μπλοκάρουν κράτη μέλη με πρωτοστάτες τη Γερμανία, την Ολλανδία και ισχυρά λόμπι, όπως έγινε με τα Panama Papers, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.


Από τα 6.000 έγγραφα των Paradise Papers που φέρονται να αφορούν την Ελλάδα, «περιμένουμε με ενδιαφέρον τα ονόματα και τα έγγραφα ... θα βγάλουμε και από αυτά ενδιαφέροντα συμπεράσματα», είπε ο κ. Παπαδημούλης, αλλά «το παγκόσμιο γεγονός που μας αφορά όλους είναι ότι μέσα από αυτές τις νέες αποκαλύψεις προκύπτει για μία ακόμη φορά μία εγκληματική και τεράστια σε μέγεθος φοροδιαφυγή που πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι».

«Οκτώ τρισεκατομμύρια ευρώ έχουν "παρκαριστεί" σε φορολογικούς παραδείσους για να αποφύγουν την πληρωμή φόρων ... αυτό σημαίνει τεράστια απώλεια εσόδων για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κτλ., αλλά και μεγάλη επιβάρυνση όλων των υπόλοιπων, των συνεπών φορολογούμενων και συρρίκνωση των δαπανών για το κοινωνικό κράτος, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, την προστασία του περιβάλλοντος, κτλ», όπως είπε.

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι κατέθεσε άμεσα στην Κομισιόν ερώτηση για το μέγεθος της ζημιάς που προκύπτει από αυτή τη γιγάντια φοροδιαφυγή, για τους λόγους που δεν έχει προχωρήσει η φορολογική εναρμόνιση και η αυστηροποίηση κυρώσεων, αλλά και ποια από τα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο της Ευρώπης «μπλοκάρουν» αυτή την αυστηροποίηση.

«Εδώ είναι μπλεγμένες πολυεθνικές, βασιλικές οικογένειες, υπουργοί και κορυφαία πολιτικά πρόσωπα ... αποκαλύπτονται π.χ. δεσμοί ανάμεσα σε υπουργό του Τραμπ και γαμπρό του Πούτιν, με σημαντικό οικονομικό περιεχόμενο», συνέχισε ο ίδιος.

Η απάντηση στο γιατί δεν έχουν γίνει τα παραπάνω μέχρι τώρα είναι ότι «αυτό τεχνικά είναι εφικτό, πολιτικά δεν γίνεται, γιατί αυτοί που δεν το θέλουν και έχουν συμφέροντα να διευκολύνουν την γιγάντια αυτή φοροδιαφυγή, ελέγχουν πάρα πολλές από τις κυβερνήσεις που χρειάζεται να αποφασίσουν», υπογράμμισε.

Γερμανοί, Ολλανδοί και λόμπι εμπόδισαν τις προσπάθειες διαφάνειας

Μάλιστα, σε άλλο σημείο «έδειξε ότι οι «δειλές και ανεπαρκείς» προτάσεις της Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση «σκάλωσαν» στο Συμβούλιο, όπου κράτη μέλη με πρωτοστάτες Γερμανία και Ολλανδία έβαλαν φρένο σε αυτή την προσπάθεια ... με νομικά κόλπα και ένα τεράστιο λόμπι προσπάθησαν να εμποδίσουν τον ελεγκτικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημείωσε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, «η εμπειρία από την αξιοποίηση των Panama Papers είναι όντως απογοητευτική ... κινητοποιήθηκε το λόμπι που έχει συμφέρον από τη διαιώνιση της φοροδιαφυγής, της "νόμιμης" ή "νομιμοφανούς" ... το ζήσαμε και στο Ευρωκοινοβούλιο ... αυτό είναι εγκληματικό να συνεχίζεται ... Αποδεικνύεται ότι αυτό που λένε πάρα πολλοί ηγέτες, βασιλιάδες, υπουργοί, πολυεθνικές κτλ., ότι "όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο" συνειδητά το κάνουν σκουπίδι».

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε επίσης ότι «αξιοποιώντας λίστες και αποκαλύψεις ένα κράτος μέλος της ΕΕ να βελτιώσει τα έσοδά του και να εισπράξει πρόστιμα, όπως η Ελλάδα επί κυβέρνησης Τσίπρα μέσω της εθελοντικής καταγραφής εισοδημάτων ... έχει μαζέψει πάνω από 400-450 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με την έκταση της φοροδιαφυγής».

«Κανένα κράτος μέλος μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την εγκληματική σε έκταση και μέγεθος φοροδιαφυγή, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με βήματα προς τη φορολογική εναρμόνιση, την ενίσχυση της διαφάνειας και πολύ αυστηρές κυρώσεις που να τιμωρούν όσους πιάνονται "με την γίδα στην πλάτη" ... αν π.χ. μία τράπεζα έχει διευκολύνει μία τέτοιου είδους φοροδιαφυγή, να υφίσταται κυρώσεις, να "βγαίνει στη σέντρα" το όνομά της και να υφίσταται και εμπορική ζημιά, να είναι υποχρεωτική η ανταλλαγή πληροφοριών».
 

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)