to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 19.01.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Επείγει η ανάγκη μιας πολιτικής αλλαγής και πρέπει να διεκδικήσουμε πρωτιά στις εκλογές

«Είναι ένας στόχος δύσκολος, ωστόσο εθνικά και κοινωνικά αναγκαίος»


Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Ν. Ξυδάκη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Η επανεκλογή μου ως Αντιπρόεδρος του ΕΚ είναι τιμητική τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, όσο και για την Ελλάδα, καθώς φυσικά και για τη δουλειά που έχω κάνει αυτά τα χρόνια

Το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου εκλέγεται από όλους τους ευρωβουλευτές, που σημαίνει ότι για να εκλεγεί κανείς Αντιπρόεδρος δεν αρκεί η υποστήριξη μόνο της ομάδας του, αλλά χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών. Σε αυτήν την εκλογή ήμασταν 18 υποψήφιοι για 14 θέσεις αντιπροέδρων. Η Αριστερά δικαιούται έναν με βάση τη δύναμή της.

Η ευρωομάδα της Αριστεράς μου έκανε την τιμή να με προτείνει και πάλι ομόφωνα. Έχει 7% δύναμη στο ΕΚ. Υποστηρίχθηκα από τον πρώτο γύρο από τρεις πολιτικές ομάδες: την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Υπήρξε μια αμοιβαία υποστήριξη. Στον πρώτο γύρο, επειδή γινόταν μάχη με την κάθε ομάδα να βγάλει τους δικούς της, υπήρξε αυστηρότατη πειθαρχία και η εντολή ότι «δεν δίνουμε ψήφους πουθενά αλλού πέρα από τους δικούς μας».

Στον πρώτο γύρο συγκέντρωσα 300 ψήφους, δηλαδή πάνω από 50 παραπάνω από αυτούς που με στήριζαν με γραμμή από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Χρειάστηκε δεύτερος γύρος για να σιγουρέψουν τις θέσεις τους οι εκπρόσωποι του Renew και του Υπερσυντηρητικού ECR. Και στον τρίτο γύρο, που οι μεγάλοι είχαν σιγουρέψει τις έδρες τους, γιατί όλο αυτό το πακέτο των συνεργασιών ήταν μια συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών με Κεντροδεξιούς και το Λαϊκό Κόμμα, ψήφισαν πιο ελεύθερα οι ευρωβουλευτές χωρίς κομματικές υποδείξεις.

Εκεί, επανεκλέχθηκα με ένα ποσοστό ρεκόρ 75% των ψηφισάντων, με 492 ψήφους. Το θεωρώ τιμητικό τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, όσο και για την Ελλάδα, καθώς φυσικά και για την δουλειά που έχω κάνει, αφού είναι η τέταρτη φορά, κι η τελευταία, που μετέχω σε αυτήν την προσπάθεια.

Είναι θετικό ότι ανάμεσα στους 14 αντιπροέδρους έχουμε 2 από την Ελλάδα - Προσβλέπω σε μία συνεργασία με την Εύα Καϊλή για το καλό της πατρίδας μας και των διεκδικήσεών της μέσα στην ΕΕ, διότι είναι ένας στίβος συνύπαρξης ανταγωνιστικών συμφερόντων

Η Ελλάδα έβγαλε και μία Αντιπρόεδρο, την κ. Καϊλή. Το θεωρώ θετικό γεγονός και το χαιρετίζω ότι έχουμε στους 14 αντιπροέδρους, 2 από την Ελλάδα. Προσβλέπω σε μία συνεργασία με την Εύα Καϊλή για το καλό της πατρίδας μας και των διεκδικήσεων της μέσα στην ΕΕ, διότι είναι ένας στίβος συνύπαρξης ανταγωνιστικών συμφερόντων. Αυτό ποτέ δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Είναι γεγονός ότι οι Σοσιαλιστές υποεκπροσωπούνται στις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών σε σχέση με τη δύναμή τους, η οποία το τελευταίο διάστημα δείχνει να αυξάνεται. Αλλά είχαν συμφωνήσει Σοσιαλιστές και ΕΛΚ, από την αρχή της θητείας, να γίνει εναλλαγή στο πόστο του Προέδρου στη μέση της θητείας και τον Σασόλι να τον διαδεχθεί κάποιος ή κάποια από το ΕΛΚ. Το ΕΛΚ δεν τήρησε την δέσμευσή του να εκλεγεί Πρόεδρος του Eurogroup μια Σοσιαλίστρια, η Νάντια Καλβίνο, Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας. Οι Σοσιαλιστές επέλεξαν, έχοντας αντιδράσει στο εσωτερικό τους από όσο γνωρίζω, να τηρήσουν αυτήν τη συμφωνία.

Το ΕΛΚ πρότεινε τη Μαλτέζα συνάδελφο, ΡομπέρταΜετσόλα, που έως χθες ήταν Αντιπρόεδρος του ΕΚ, και εξελέγη με τη στήριξη και Σοσιαλιστών και της Ομάδας Renew που είναι Φιλελεύθεροι και Μακρόν μαζί. Έκανε μια ζαβολιά το ΕΛΚ σε βάρος των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες επέλεξαν να τηρήσουν τη συμφωνία που είχαν κάνει στο ΕΚ. Η Αριστερά κατέβασε τη δική της υποψηφιότητα, όπως και οι Πράσινοι, που είχε έναν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς δεν υπήρχε καμία πιθανότητα εκλογής. Έχουμε 39 Ευρωβουλευτές, στον πρώτο γύρο αυτής της ψηφοφορίας πήραμε 57 ψήφους και οι Πράσινοι πήραν περίπου 30 περισσότερες από αυτούς που ανήκουν στους ίδιους, που σημαίνει ότι 50 τουλάχιστον Σοσιαλιστές ψήφισαν προς τα Αριστερά.

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα, και στο ευρωπαϊκό αλλά και στο εθνικό, είναι να ενισχυθούν οι προοδευτικές συνεργασίες: Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές. Κι όπου χρειάζεται να διευρύνονται και προς ευρύτερα δημοκρατικά μέτωπα. Η πείρα δείχνει ότι η σύμπραξη της Σοσιαλδημοκρατίας με τη Δεξιά παράγει αρνητικές πολιτικές και ζημιώνει ιδιαίτερα τους Σοσιαλδημοκράτες.

Από κει και πέρα, να πω και μια κουβέντα για τη νέα Αντιπρόεδρο. Η ΡομπέρταΜετσόλα είναι μια νέα γυναίκα, 43 ετών, από τη Μάλτα. Στα θετικά της είναι ότι σε θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου, που ταλαιπωρείται πολύ στην Ελλάδα, ή τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, είναι πιο μπροστά από το μέσο όρο του ΕΛΚ. Στα μεγάλα αρνητικά της είναι ότι προσωπικά έχει καταψηφίσει όλα τα ψηφίσματα του ΕΚ για το δικαίωμα στην άμβλωση. Αυτό είναι μια μαλτέζικη ιδιαιτερότητα, διότι και οι Μαλτέζοι Σοσιαλιστές είναι αντίθετοι απέναντι στο δικαίωμα για την άμβλωση. Ωστόσο, δεσμεύεται από τη θέση της να εφαρμόζει, να τηρεί και να υπηρετεί τις θέσεις του ΕΚ. Για να είμαι δίκαιος, θέλω να πω ότι ο καθένας και η καθεμία κρίνεται από τις πράξεις του.

Επίσης, για να εκλεγεί Πρόεδρος του ΕΚ, ως υποψήφια του ΕΛΚ, είχε την στήριξη και ισχυρών αντιπροσωπειών, όπως της γερμανικής. Κατά τα άλλα, το ΕΛΚ περηφανεύεται ότι μια νέα γυναίκα από τη μικρότερη χώρα της ΕΕ μπορεί να φτάσει στην προεδρία του ΕΚ. Τώρα αν αυτό είναι μάρκετινγκ ή θα έχει και ουσία, θα το δείξει η πράξη. Παρόλα αυτά, ας κρατήσουμε το γεγονός ότι μια γυναίκα βρέθηκε σε κορυφαία θέση.

Σε ό,τι αφορά στα δικά μας, είναι γνωστές οι πολιτικές διαφορές που έχουμε με την Εύα Καϊλή, αλλά προσβλέπω σε μία εποικοδομητική συνεργασία. Ελπίζω να διαπιστώσει γρήγορα ότι αυτό που υποσχόταν πριν 10 μέρες, λέγοντας ότι αν εκλεγεί θα πιέσει και θα εξασφαλίσει ότι δεν θα καλείται πλέον ο Αλέξης Τσίπραςως παρατηρητής στις Συνόδους Κορυφής  Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, δεν έχει ίχνος ρεαλισμού.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, όσο διαρκεί η αναστολή του, για να αποφύγουμε μια νέα κρίση χρέους κι έναν γύρο νέας σκληρής μονόπλευρης λιτότητας

Αναφορικά με τα ανησυχητικά σημεία του Eurogroup, το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, όσο διαρκεί η αναστολή του, για να αποφύγουμε μια νέα κρίση χρέους κι έναν γύρο νέας σκληρής μονόπλευρης λιτότητας. Χρειάζεται νέους κανόνες, μεγαλύτερη ανεκτικότητα και ευελιξία για τα ελλείμματα και ιδίως για το δημόσιο χρέος. Διότι τώρα το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης είναι πάνω από το 100% και μόνο το Λουξεμβούργο, από όλα τα κράτη-μέλη , τηρεί την συνθήκη του Μάαστριχτ. Αυτό λέει ο ρεαλισμός, αυτό διατύπωσε κι η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή.  Αυτό διατύπωσε και πριν μια εβδομάδα με το άρθρο του και ο Αλέξης Τσίπρας με τις προτάσεις αυτές που τις συνδιαμορφώσαμε.

Δυστυχώς, και η νέα γερμανική κυβέρνηση σπεύδει να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών. Νομίζω ότι εδώ χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία και των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου. Δυστυχώς, ενώ ο Ντράγκι, ο Μακρόν, ο Κόστα κι ο Σάντσες διεκδικούν, η Ελλάδα, που καίγεται περισσότερο από όλους, απλώς ψελλίζει κάτι, γιατί ο Μητσοτάκης φοβάται να κοντραριστεί με τη γερμανική δύναμη.

Γιατί όταν είσαι νεοφιλελεύθερος είναι δύσκολο να προτείνεις λύσεις και μεθόδους προώθησης της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης που να πηγαίνουν πιο προοδευτικά. Είναι δύσκολο να υπερασπιστείς το καλώς νοούμενο εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Κι αυτός είναι κι ένας λόγος που επείγει η ανάγκη μιας πολιτικής αλλαγής. Και πρέπει να διεκδικήσουμε πρωτιά στις εκλογές, παρότι αυτός ο στόχος είναι δύσκολος. Πιστεύω όμως ότι είναι εφικτός, αλλά και εθνικά και κοινωνικά αναγκαίος.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)