to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:04 | 26.01.2017

Πολιτική

Δ. Μπαξεβανάκης: Παρουσίαση του Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης

Ο θεσμός του Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας και της πιλοτικής εφαρμογής του στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσιάσθηκε σήμερα στο Ηράκλειο από τον υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δ. Μπαξεβανάκη, που τόνισε ότι ο θεσμός απαντάει σε ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, βασισμένο στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της περιφέρειας Κρήτης.

 


Ο θεσμός του Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας και της πιλοτικής εφαρμογής του στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσιάσθηκε σήμερα στο Ηράκλειο από τον υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δ. Μπαξεβανάκη, που τόνισε ότι ο θεσμός απαντάει σε ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, βασισμένο στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της περιφέρειας Κρήτης.

 

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, όπου τονίσθηκε ότι η Τάξη Μαθητείας, θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Περιφέρεια Κρήτης, στο 1ο ΕΚ και στο 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Η εφαρμογή της πιλοτικής Τάξης Μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία είναι προαιρετική, αφορά 25 κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ, πτυχιούχους της ειδικότητας «Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων» ή «Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων».

«Είμαστε εδώ σήμερα για να σας παρουσιάσουμε το θεσμό του Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας, όπως πιλοτικά θα εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Κρήτης, με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία, ώστε τμηματικά, το προσεχές διάστημα, να επεκταθεί ο θεσμός αυτός σε όλη τη χώρα» τόνισε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, ο Μπαξεβανάκης επανέλαβε ότι για το υπουργείο Παιδείας η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αποτελούν σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει για την ουσιαστική της αναβάθμιση.

Επίσης, σημείωσε ότι «η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στις σύγχρονες κοινωνίες καλείται να διαδραματίσει έναν πολυδιάστατο και ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Καλείται να προετοιμάσει με κατάλληλο τρόπο ένα μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς για την άσκηση συγκεκριμένου επαγγέλματος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το μορφωτικό υπόβαθρο που είναι αναγκαίο για την αποτελεσματική συμμετοχή του στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δρώμενα» .

Ακόμη, υπογράμμισε τη μεγάλη βαρύτητα που, όπως είπε, δίνει το υπουργείο Παιδείας για την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας, με στόχο τη σύζευξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την απασχόληση και τη στήριξη των αποφοίτων μετά την απόκτηση του πτυχίου τους.

Ακόμη επεσήμανε, ότι σε αυτή την κατεύθυνση υλοποιούμε την εφαρμογή του «μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας» που αφορά τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, ενώ στις προθέσεις μας είναι να εφαρμοστεί και στα ΙΕΚ, τα οποία αποτελούν το δεύτερο μεγάλο πυλώνα της στρατηγικής μας για την ΕΕΚ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε εν συντομία σε κάποια βασικά χαρακτηριστικά της τάξης της Μαθητείας.

«Στόχος του προγράμματος», πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Μπαξεβανάκης, «είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν τη μέγιστη επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και προϋπηρεσία. Είναι ένας τρόπος να στηρίξουμε νέους ανθρώπους στο να αποκτήσουν την πολυπόθητη προϋπηρεσία, που συνήθως ζητείται ως προϋπόθεση στην αγορά εργασίας».

Στους μαθητευόμενους θα παρέχεται αποζημίωση, που ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα του Προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας.

 

Η παρουσίαση έγινε από τον υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και από τους Γ. Μουστάκα, διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ, τον Θ. Κοτσιφάκη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον Η. Πλιάκη, από το πολιτικό γραφείο του υφυπουργού. Μετά την παρουσίαση ακολούθησαν συναντήσεις με στελέχη της εκπαίδευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)