to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 13.10.2018

Πολιτική

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση και να επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία

«Είναι πολύ πιθανόν η Ευρώπη να μην είναι μετά από κάποιο διάστημα όπως την ξέρουμε. Υπάρχουν άξονες και αντι-άξονες, υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις, κάποιοι θα μείνουν, κάποιοι θα φύγουν» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politik.


«Το καλύτερο είναι να αποδεσμευτεί η χώρα μας από αυτή την ιμπεριαλιστική ένωση των καπιταλιστικών κρατών. Αυτό θα μας άνοιγε δρόμους ισότιμης συνεργασίας με όλες τις χώρες του κόσμου» τόνισε.

Επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «δεν έγινε για την επίλυση του ονοματολογικού, αλλά για την πάση θυσία ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι η διαδικασία ένταξης στη βορειοατλαντική συμμαχία και στην ΕΕ δεν είναι ξεκομμένη από το περιεχόμενο της συμφωνίας, για το οποίο επίσης το ΚΚΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή του.

«Τα στοιχεία αλυτρωτισμού που υπάρχουν στη συμφωνία, όπως η θέση για "Μακεδόνα πολίτη" και "μακεδονική γλώσσα", μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον για να καλλιεργείται ο εθνικισμός, το μίσος, η λογική του "διαίρει και βασίλευε", η οποία είναι πάγια πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια» πρόσθεσε.

Είπε ότι «εθνικό πρόβλημα» για τον ελληνικό λαό είναι η παραπέρα ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, «γιατί είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και δεινών για τους λαούς» και υπογράμμισε ότι «οι λαοί σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ έχουν συμφέρον να σφυρηλατήσουν τον κοινό τους αγώνα, με αλληλεγγύη και πραγματικό διεθνισμό, ενάντια στον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από το 1992 τόνιζε πως το πρόβλημα με το όνομα της ΠΓΔΜ θα μπορούσε να είχε λυθεί «με εξαφάνιση κάθε αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με εξασφαλισμένη αναθεώρησή του, απαραβίαστο συνόρων. Σύνθετη ονομασία, erga omnes, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό».

Αναφέρθηκε στη στενή, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία του ΚΚΕ με δεκάδες κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, με προτεραιότητα τη συνεργασία του με ΚΚ που διατηρούν τις επαναστατικές αρχές και δίνοντας βάρος στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία», όπου συμμετέχουν 29 ΚΚ «και παλεύουμε από κοινού ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό».

Χαρακτήρισε ψεύτικο το δίλημμα «Μακρόν ή Ορμπάν», καθώς «οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται στην ίδια όχθη, της διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

«Εμείς προτάσσουμε τον δικό μας "πόλο" που παλεύει για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και είναι κόντρα τόσο στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου όσο και στον εθνικισμό του. Όσο δεν χαριζόμαστε στον Ορμπάν με το ρατσιστικό λόγο του, άλλο τόσο δεν χαριζόμαστε στον Μακρόν με τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει για το λαό του» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Χαρακτήρισε «φυσική» την κατάληξη, όπως είπε, «της πορείας σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες αναγνωρίζουν ικανότητες που έχει η σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο την αποφασιστικότητα να περάσει πάση θυσία μέτρα και νόμους που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, αλλά την ίδια στιγμή να βαφτίζει το "κρέας ψάρι", να αποπροσανατολίζει, να εγκλωβίζει το λαό».

Είπε ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικό πυλώνα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα επιφυλάσσει πλέον στο ΚΙΝΑΛ, τον ρόλο του «μπαλαντέρ» σε μια κυβέρνηση με κορμό είτε τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τη ΝΔ.

Ερωτηθείς για το «εφικτό του "συγχρονισμού" του ΚΚΕ με την εποχή μας», ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να υποταχθεί -αν αυτό σημαίνει ο «συγχρονισμός»- στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης και στις δύσκολες για λαό και το κίνημά του συνθήκες.

«Σήμερα όλο και περισσότεροι λένε "ευτυχώς που υπάρχει και το ΚΚΕ", δηλαδή ευτυχώς που δεν τα δίπλωσε και το ΚΚΕ, αντέχει για να αντέξει και ο ίδιος ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση και πάλι. Να επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία όπου κουμάντο θα κάνουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι και θα μπορεί να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του. Αυτό με δυο λόγια επιβάλει ο συγχρονισμός με την εποχή μας» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς ότι «το ΚΚΕ καταδίκασε την αυτοδικία και το "λιντσάρισμα" κατά του Ζακ Κωστόπουλου. Ποια είναι η θέση του σημερινού ΚΚΕ για ζητήματα όπως οι διεμφυλικές ταυτότητες, η αλλαγή φύλου, η εργασία στο σεξ», επανέλαβε την απερίφραστη καταδίκη του ΚΚΕ σε απαράδεκτα περιστατικά «αστυνομικής, νομοθετικής, ιδιωτικής βίας, μπούλινγκ και ρατσισμού σε βάρος όλων των συνανθρώπων μας και ειδικά σε βάρος ομοφυλόφιλων, άλλων ατόμων με ιδιαιτερότητες, κοινωνικά ευάλωτων ανθρώπων». Είπε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει το δικαίωμα στην αλλαγή του φύλου στα νομικά έγγραφα, ενώ «η ατομική απόφαση χρειάζεται να βασίζεται σε ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια και σε μέτρα κοινωνικής προστασίας του ατόμου (χωρίς να προϋποθέτει τη χειρουργική επέμβαση)».

Εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος του «με τις αντιεπιστημονικές θεωρίες που γενικά δεν αποδέχονται κανένα προσδιορισμό φύλου και κανένα προσδιορισμό στη διόρθωση φύλου», προσθέτοντας ότι «ο υπάρχων νόμος στηρίζεται σε αυτές τις θεωρίες και δεν προσεγγίζει ούτε τις ελάχιστες κοινωνικές προϋποθέσεις για να στηριχθεί αυτό το ατομικό δικαίωμα».

Ως προς τη χαρακτηριζόμενη ως «εργασία στο σεξ», είπε ότι το «ΚΚΕ είναι αντίθετο με κάθε μορφή εμπορευματοποίησης του σώματος. Έχει συνολική πολιτική πρόταση για το οικονομικό, κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί να ανθίσει ο αμοιβαίος έρωτας, που ένα στοιχείο του είναι και το σεξ, χωρίς κανένα οικονομικό ή κοινωνικό καταναγκασμό».

Ερωτηθείς να απαντήσει γιατί «αρκετοί παλιοί αριστεροί αποστρέφονται σήμερα την αριστερά», είπε ότι αυτό είναι συνάρτηση παραγόντων, όπως η έκπτωση των αξιών, το γεγονός πως ο καπιταλισμός φαντάζει ανίκητος και οι «πολιτικές που ακολούθησαν κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που κατάντησαν να γίνουν οι καλύτεροι υπηρέτες του συστήματος». Παρέπεμψε στα λόγια του Θάνου Μικρούτσικου, λέγοντας πως ο ίδιος τασσόμενος οριστικά με το ΚΚΕ, είχε υπογραμμίσει ότι «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι στον βάρβαρο καπιταλισμό, ειδικά σήμερα, μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα». «Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα όλοι όσοι νιώθουν αριστεροί να πουν τώρα με το ΚΚΕ», κατέληξε στη συνέντευξή του ο κ. Κουτσούμπας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)