to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:34 | 23.07.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Χριστόπουλος: Για τους «8» να αποφασίσουν αυτοί που πρέπει – Καμία εγγύηση για δίκαιη δίκη στην Τουρκία

Η κυβέρνηση ούτε είχε, ούτε έχει λόγο να απαντά «ναι» ή «όχι» στις αξιώσεις της Άγκυρας, οι οποίες μάλιστα διατυπώνονται με ιταμό τρόπο. Οφείλει να αφήσει τους αρμόδιους για την εξέταση αιτήσεων χορήγησης Ασύλου φορείς να αποφανθούν για τους 8 στρατιωτικούς. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Ο καθηγητής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ενδεδειγμένη, σε τέτοιες περιπτώσεις, αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι αυτή που διαμήνυσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές στη χώρας του θα κρίνουν κατά πόσο πρέπει ή όχι να εκδοθεί στην Τουρκία ο Γκιουλέν, όπως αξιώνει η Άγκυρα.

«Να μην ξεχνάμε πως δικαίωμα σε κανονική, δίκαιη δίκη έχουν – για να το πω με έμφαση- και τα… τομάρια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόπουλος, υπογραμμίζοντας έτσι ότι η τήρηση των Κανόνων Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δεν εξαρτάται από το κατά πόσο τα κατηγορούμενα άτομα είναι συμπαθή ή όχι.

Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τόνισε ότι οι στρατιωτικοί πραξικοπηματίες δεν υπάγονται στην κατηγορία των δρώντων «υπέρ της ελευθερίας» αλλοδαπών ατόμων, των οποίων την έκδοση απαγορεύει το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 5 παρ 2). Πρόσθεσε όμως ότι δεν νοείται έκδοση των «8»  σε μία χώρα στην οποία, αφενός παραμένει ανοιχτό το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής και αφετέρου δεν τηρούνται προϋποθέσεις για μια στοιχειωδώς δίκαιη δίκη.

Ως προς το δεύτερο, ο καθηγητής παρατήρησε πως – πέραν των γενικών αυταρχικών χαρακτηριστικών που επιδεικνύει η κυβέρνηση Ερντογάν-  το ίδιο το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, το οποίο έχει κηρυχθεί στην Τουρκία, αποκλείει τη διεξαγωγή δίκης, στοιχειωδώς δίκαιης. Κι αυτή η παράμετρος, πρόσθεσε, δεν νοείται να παραγνωρίζεται.     

Ο κ. Χριστόπουλος απάντησε, επίσης, σε ερωτήσεις σχετικές με το αν τυχόν άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους «8» θα μπορούσε να εκληφθεί ως απόρροια ένδειξη στείρου «αντιτουρκισμού», ή ακόμη και να γεννήσει ερωτηματικά για το κατά πόσο η Αθήνα καταδίκασε ειλικρινώς το πραξικόπημα.   Τέλος, σχολίασε την κατάσταση των σκληρών δοκιμασιών που υφίστανται πλέον τα δημοκρατικά δικαιώματα παγκοσμίως, αλλά και την «αλά καρτ» ευαισθησία, την οποία επιδεικνύουν χώρες της Δύσης σε περιπτώσεις πραξικοπημάτων (αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η «αρεστή» στη Δύση σημερινή χούντα της Αιγύπτου, όσο και εκείνη που εγκαθιδρύθηκε το 1992 στην Αλγερία). 

 

Ακούστε:

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)