to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Cihan Erdal (HDP): Παγκόσμια ζητήματα μεταναστευτικό και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παγκόσμια πρέπει να είναι και η λύση

Ο Cihan Erdal από την νεολαία του HDP μίλησε στο www.stokokkino.gr και την Άντυ Κουκλάδα για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, για τη δικτατορία του Ερντογάν, για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, για την συμμετοχή του στο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και για την αναγκαιότητα να υπάρξει συνεργασία για τα παγκόσμια προβλήματα των ημερών μας.


1) Πόσο δύσκολο είναι να είσαι μέλος της νεολαίας του HDP με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Τουρκία;

Είναι ταυτόχρονα τιμή και δυσκολία να είσαι μέλος της νεολαίας του HDP στην Τουρκία. Έχουμε νεαρούς συντρόφους που έχουν συλληφθεί, έχουν ξεριζωθεί με τη βία από τα σπίτια τους μέσ' στη μέση της νύχτας, χωρίς καμία ενοχή. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ποινικοποιήσει την ύπαρξη του HDP και της νεολαίας του. Στοχεύουν να μας κάνουν να νιώσουμε ένοχοι και να αποσύρουν την στήριξη του κόσμου. Το να είσαι μέλος του HDP, σημαίνει να παίρνεις κάποια ρίσκα στη ζωή σου.

2) Πόσα μέλη απαριθμεί αυτή τη στιγμή η νεολαία σας; Πως είναι η κατάσταση για το HDP στα Πανεπιστήμια;

Δεν είναι εύκολο να πούμε για τον ακριβή αριθμό, μπορώ να πω ότι είναι χιλιάδες. Δεν υπάρχει πρακτική όπου όλοι πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο μέλους. Οι σύμβουλοι της νεολαίας του HDP συνιστούν μια συλλογική αγωνιστική οργάνωση στην οποία πολλές αριστερές και σοσιαλιστικές νεολαίες εμπλέκονται. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στο Κουρδιστάν έχει δυνατούς δεσμούς με το κόμμα και τη νεολαία, αλλά δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσει το έντυπο μέλους. Στη Δύση, πολλοί νέοι που συμμετέχουν στις εκλογικές καμπάνιες και στηρίζουν τις δραστηριότητές μας, λένε ότι "Είμαι από το HDP",  αλλά δεν προτιμούν να καταγράφονται ως μέλη. 

3) Ήρθατε στο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε σκεφτεί να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αριστερές νεολαίες και να παρθούν πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί ένα κοινό ‘μέτωπο’ με βασικούς άξονες το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πιστεύετε ότι είναι εφικτός ένας τέτοιος στόχος;

Πρέπει να γίνει δυνατό. Έχουμε κάποια άλλη επιλογή; Η μεταναστευτική κρίση και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι παγκόσμια ζητήματα. Παγκόσμια πρέπει να είναι και η λύση. Η συνεργασία μας θα πρέπει να είναι πιο δυνατή και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κοινό πνεύμα, μια κοινή ταυτότητα, η οποία θα ξεπεράσει την ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να το πετύχουμε.

4) Πολλοί βουλευτές αλλά και οι πρόεδροι του κόμματός σας Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ, κατηγορούνται για συμμετοχή σε 

«τρομοκρατική» οργάνωση και τελούν υπό κράτηση. Το ίδιο συμβαίνει και για 5000 μέλη του κόμματός σας. Πόσο δύσκολο είναι να υπηρετείς τα ‘πιστεύω’ σου υπό την απειλή της φυλάκισης;

Είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε συναισθήματα. Οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται, μπορεί ακόμα να κάνουν και ένα βήμα πίσω εξαιτίας του φόβου τους. Αλλά έχεις έναν σύντροφο, οικογένεια και φίλους που νοιάζονται για σένα. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, είναι να μας κοντρολάρει χρησιμοποιώντας το φόβο. Το κουράγιο είναι το ίδιο ανθρώπινο όπως είναι και ο φόβος. Οπότε, εμείς προσπαθούμε να αναπτύξουμε το κουράγιο μας. Πιστεύουμε ότι τόσο οι φυλακές, όσο και οι δρόμοι, είναι πεδία του αγώνα μας. Επομένως, ακόμα και υπό την απειλή της φυλάκισης, το HDP  δεν σταματά να αγωνίζεται, αλλά γίνεται ακόμα πιο αποφασισμένο.

5) Ο εισαγγελικές αρχές ζητούν ποινές κάθειρξης έως 142 ετών εις βάρος του Ντεμιρτάς και έως 83 ετών εις βάρος της Γιουκσεντάγ. Πως είναι να ζεις σε ένα κράτος όπου η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά;

Δεν πιστεύουμε ότι ο Ντεμιρτάς και η Γιουσκενταγ θα μείνουν στη φυλακή για πολλά χρόνια. Δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα. Ο λαός θα υψώσει τη φωνή του και θα τους δώσει την ελευθερία τους.

Από την άλλη πλευρά, πρόσφατα γίναμε μάρτυρες μιας από τις πιο ντροπιαστικές σφαγές της ιστορίας. Οι άνθρωποι σε υπόγειο ενός κτηρίου στο Cizre, κάηκαν ζωντανοί. Η σφαγή του Cizre, η οποία προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επέμβασης σε μία από τις Κουρδικές πόλεις, τον Φεβρουάριο του 2016, αποτέλεσε μια απώλεια του ανθρωπισμού και της συνείδησης. Είναι ακόμα πιο δύσκολο και πιο κρίσιμο από ποτέ, να παλέψουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μία τέτοια χώρα.

6) Σε λίγες μέρες από τώρα, στις 16 Απριλίου είναι το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα καθορίσει τη φυσιογνωμία που θα έχει το σύγχρονο τουρκικό κράτος τα επόμενα χρόνια. Τι εξελίξεις θα πυροδοτήσει το «ναι» και τι το «όχι»;

Αν ο λαός ψηφίσει "ΝΑΙ", η Τουρκία θα χάσει πολύ χρόνο, θα αναβάλλει την δυνατότητα για εκδημοκρατισμό και θα οδηγηθεί προς ένα ασαφές μέλλον. Σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα αποκτήσει ακόμα περισσότερη δύναμη.

 Αν νικήσει το "ΟΧΙ", η πίστη και η επιτυχία μας θα είναι μεγαλύτερη. Δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι καλύτερα από την μία μέρα στην άλλη, αλλά θα σηματοδοτήσει μια καινούργια αρχή αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ειρήνη.

7) Ποια η άποψη του κόμματος και της νεολαίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ; Πιστεύετε ότι πρέπει να προχωρήσει; Αν ναι, με ποιους όρους;

Η δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι μεγάλη σήμερα. Δεν είναι δυνατή εξαιτίας της νοοτροπίας του Ερντογάν. Η πλειοψηφία της Τουρκίας υποστήριξε την ένταξη στην ΕΕ πρόσφατα. Τι συνέβη όμως τώρα; Ο Ερντογάν μπλόκαρε αυτή την πρόοδο καθώς ήθελε να έχει τη δυνατότητα να κάνει ότι θέλει στο εσωτερικό της χώρας. Πιστεύουμε ότι η ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ θα συνεχιστεί . Ωστόσο, αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε με τον πραγματισμό του Ερντογάν. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι μία πιο δημοκρατική προοπτική.

8) Το κόμμα σας κατήγγειλε το εμπάργκο που γίνεται από τα ΜΜΕ ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι από την 1 μέχρι τις 22 Μαρτίου, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, αφιέρωσε 1.390 λεπτά στον Ερντογάν, 2.723 λεπτά στο AKR, δηλαδή το Κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας και 0 λεπτά στο HDP. Θέλω ένα σχόλιο πάνω σε αυτό. 

Περιέργως, το TRT συμπεριέλαβε το HDP χθες (σ. προχθές) βράδυ στο δελτίο. Ούτε εμείς δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Το  TRT, που είναι το κρατικό κανάλι, οφείλει να δώσει "δικαίωμα λόγου" στους εκπροσώπους των κομμάτων, σύμφωνα με το νόμο, πριν από κάθε εκλογική διαδικασία για 10 λεπτά. Μπορεί να δούμε τους εκπροσώπους μας ξανά στο TRT, μετά από τρία χρόνια. Όχι μόνο το TRT, αλλά και άλλοι ιδιωτικοί μιντιακοί οργανισμοί, χειραγωγούνται από τις οδηγίες του Ερντογάν.

9) Ο Ερντογάν σας κατηγορεί ότι είστε η πολιτική βιτρίνα του PKK. Τι απαντάτε σε αυτό;

Το PKK δεν το χρειάζεται αυτό. Όσον αφορά το HDP, δεν υπάρχει καμία οργανική σχέση με το PKK. Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας. Είναι ένα νόμιμο κόμμα. Ένα κόμμα που δεν βλέπει τη βία ως λύση, αλλά προσπαθεί να αποσύρει όλες τις περιστάσεις που δημιουργούν τη βία. Ο συμπρόεδρος του κόμματος, ο Ντεμιρτάς, έχει καλέσει επανειλημμένα τόσο το κράτος όσο και το PKK να αποσύρουν τα όπλα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το PKK προέκυψε  ως αποτέλεσμα της αφομοίωσης στις μιλιταριστικές πολιτικές του κράτους. Εμείς θέλουμε μια δημοκρατική λύση και μετά η παρουσία του PKK ή κάποιας άλλης ένοπλης οργάνωσης δεν θα έχει κανένα νόημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)