to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 30.11.2017

Διεθνή

Britain First: Το ακροδεξιό κόμμα που ήταν «άγνωστο» στους Βρετανούς μέχρι να το ανακαλύψει ο Τραμπ

Το ακροδεξιό κόμμα ήταν σχετικώς άγνωστο στη Βρετανία μέχρι που ο Τραμπ έκανε την αναμετάδοση 3 βίντεό του.


Το Britain First ιδρύθηκε το 2011 από πρώην μέλη του Εθνικού Κόμματος Βρετανίας (BNP. Δεν έχει κερδίσει ποτέ σε εκλογές και δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό των μελών του. Ωστόσο η αντιφασιστική οργάνωση Hope Not Hate υποστηρίζει ότι αριθμεί περίπου 1.000 μέλη.

Στοχοθετεί κυρίως τους μουσουλμάνους, οργανώνοντας πικετοφορίες έξω από τεμένη, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούν σταυρούς, ή πραγματοποιεί "χριστιανικές περιπόλους" στο Λονδίνο με στόχο να προκαλέσει.

Στις συγκεντρώσεις του συμμετέχουν μερικές δεκάδες υποστηρικτές του και τόσες είναι οι ψήφοι που συγκεντρώνει στις διάφορες εκλογές που διενεργούνται στη χώρα ή και στις ευρωεκλογές στις οποίες έχουν λάβει μέρος υποψήφιοί του.

Παρότι μικρό, το κόμμα έχει μεγάλο ρεύμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 1,9 εκατομμύρια likes στη σελίδα του στο Facebook.

Τα τρία βίντεο, τα οποία αναμετέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, είχε αναρτήσει πρώτα η Τζέιντα Φράνσεν, η αντιπρόεδρος του Britain First και είχαν τίτλους «Ένας μουσουλμάνος μετανάστης ξυλοκοπεί έναν Ολλανδό με πατερίτσες», «Ένας μουσουλμάνος καταστρέφει ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας» και «Ένα πλήθος ισλαμιστών σπρώχνει έναν έφηβο από μια σκεπή και τον ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου».

Το τελευταίο βίντεο είχε γυριστεί το 2013 στην Αίγυπτο στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τότε στρατάρχη και είχε χρησιμοποιηθεί στη δίκη ενός άνδρα που είχε συμμετάσχει στις ταραχές.

Δεν συνοδεύεται από κείμενο, όπως και τα άλλα δύο, με προφανή σκοπό να παρουσιάσει όλους τους μουσουλμάνους και το ισλάμ ως επικίνδυνα.

Ο Τραμπ αναμετέδωσε τα βίντεο αυτά μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, τον οποίο παρακολουθούν 44 εκατομμύρια άνθρωποι, νωρίς χθες το πρωί, μεταξύ 06:35 και 06:45 (τοπική ώρα), χωρίς κανένα σχόλιο.

Το ακροδεξιό κόμμα ήταν σχετικώς άγνωστο στη Βρετανία μέχρι που ο Τραμπ έκανε την αναμετάδοση των βίντεο.

Απειλεί και προσβάλλει

Ο ιδρυτής του Τζιμ Ντόουσον ήταν ακτιβιστής κατά των αμβλώσεων και πρώην μέλος του αντιμεταναστευτικού BNP.

Στην αντιπρόεδρό του από το 2014, την Φράνσεν, επιβλήθηκε πρόστιμο σχεδόν 2.265 ευρώ τον περασμένο χρόνο επειδή προσέβαλε μια μουσουλμάνα που φορούσε χιτζάμπ στη διάρκεια μιας "χριστιανικής περιπόλου" στο Λιούτον, περιοχή του βόρειου Λονδίνου.

Τον επόμενο μήνα πρόκειται να επιστρέψει στο δικαστήριο στο Μπέλφαστ κατηγορούμενη ότι χρησιμοποίησε "απειλητική και προσβλητική γλώσσα ή συμπεριφορά" μετά την ομιλία που έκανε σε συγκέντρωση του κόμματος στην πόλη νωρίτερα μέσα στο χρόνο.

Η 31χρονη δικηγόρος είναι πρώην σύμβουλος προσλήψεων και ηγείται της εκστρατείας του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η οργάνωση διοικείται από τον Πολ Γκόλντινγκ, ένα πρώην ηγετικό στέλεχος του BNP, που τον Μάιο του 2016 είχε βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος του Λονδίνου. Στις εκλογές είχε νικήσει ο Σαντίκ Καν, ο οποίος είναι μουσουλμάνος.

Ο Γκόλντινγκ είχε λάβει μόλις το 1,2% των ψήφων και είχε γυρίσει την πλάτη του στον Καν την ώρα που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η οργάνωση έγραψε στο Twitter: "Ισλαμιστές εξτρεμιστές δεν είστε ευπρόσδεκτοι!".

Τον Ιούνιο 2016, ο Τόμας Μάιρ, ένας οπαδός των νεοναζί, φέρεται να φώναξε "Πρώτα η Βρετανία!" τη στιγμή που δολοφονούσε την βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ στην εκλογική της περιφέρεια στη βόρεια Αγγλία.

Κάποιοι σχολιαστές ερμήνευσαν τα λόγια του δράστη ως μια αναφορά στον ακροδεξιό αυτόν σχηματισμό. Ο σύζυγος της Κοξ Μπρένταν ήταν χθες από τους πρώτους που αντέδρασαν στα tweets του Τραμπ. "Ο Τραμπ νομιμοποίησε την ακροδεξιά στην ίδια την χώρα του, τώρα επιχειρεί να το κάνει και στη δική μας. Η διασπορά του μίσους έχει επιπτώσεις και ο πρόεδρος θα πρέπει να ντρέπεται".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)