to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 21.10.2019

Διεθνή

Brexit: Νέο «όχι» από τη Βουλή σε ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης

Ο πρόεδρος της Βουλής αρνείται να θέσει σε ψηφοφορία τη συμφωνία για το Brexit


(ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής, Τζον Μπέκροου)

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε σήμερα ότι αρνείται να θέσει και πάλι σε ψηφοφορία της συμφωνία για το Brexit η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, εξηγώντας ότι η πρόταση αυτή εξετάστηκε ήδη το Σάββατο.

"Συνοψίζοντας, η σημερινή πρόταση είναι επί της ουσίας η ίδια με του Σαββάτου και η Βουλή έχει ήδη αποφασίσει για το θέμα. Οι σημερινές συνθήκες είναι επί της ουσίας οι ίδιες με του Σαββάτου", είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στους βουλευτές.

Πρόσθεσε ότι αποφάσισε "να μην συζητηθεί σήμερα η πρόταση", δεδομένου ότι οι κανόνες ορίζουν πως το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να συζητείται αενάως κατά την ίδια κοινοβουλευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Μπέρκοου, η κυβέρνηση θα μπορούσε πρώτα να ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει τη νομοθεσία που απαιτείται για την αποχώρηση από την ΕΕ, αντί να καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν με ένα "ναι" ή "όχι" τη Συμφωνία.

Όπως είπε, η βρετανική κυβέρνηση έχει ακόμη την ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο εγκαίρως ώστε να αποχωρήσει η χώρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον "απογοητεύτηκε" με την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι η ενέργεια του προέδρου της Βοουλής αρνείται στην κυβέρνηση την ευκαιρία να υλοποιήσει τη βούληση του βρετανικού λαού. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα φέρει προς συζήτηση τη νομοθεσία για το Brexit αυτήν την εβδομάδα.

Από την μεριά της η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατιθεμένη να δώσει νέα παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την Sunday Times. Η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα –την 1η ή στις 15 Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο– εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές. Την ίδια θέση επιβεβαιώνει και με δηλώσεις του ο γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μαας. 

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επιθυμούσε διακαώς μία ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης σήμερα στη Βουλή, μετά την αναβολή της σχετικής διαδικασίας στη συνεδρίαση του Σαββάτου. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση εισήγαγε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης, θα ήταν εφικτό να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση των εφαμαρμοστικών νόμων και να προλάβει την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Ανταδράσεις από το κοινοβούλιο

Την ανακοίνωσή του ακολούθησε ένας έντονος διάλογος με τον βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος, Μπέρναρντ Τζένκιγνκ, ο οποίος επέμεινε ότι το σημερινό αίτημα της κυβέρνησης είναι διαφορετικό από αυτό του Σαββάτου.

Ακόμη ένας βουλευτής των Τόρις, απευθυνόμενος στον πρόεδρο, του ζήτησε να αναθεωρήσει την απόφασή του καθώς, όπως είπε «το Σάββατο δεν γνωρίζαμε εάν ο Τζόνσον θα έστελνε τελικώς την επιστολή στην Ε.Ε.» και συμπλήρωσε πως θα ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για να «δούμε εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει η απορρίπτει τη συμφωνία του πρωθυπουργού».

Να σημειωθεί πως ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Brexiters θεωρούν ότι ο Μπέρκοου αντιτίθεται στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σενάρια

Πρόωρες εκλογές
Εάν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση του Brexit η Βουλή θα μπορούσε να ζητήσει από την κυβέρνηση την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Αυτό απαιτεί την έγκριση από τα 2/3 του κοινοβουλίου και μέχρι στιγμής οι βουλευτές δεν φαίνονται πρόθυμοι να το στηρίξουν. 

Πρόταση μομφής

Η αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα να καταθέσει ανά πάσα στιγμή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.  Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν έχει απειλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν με πρόταση μομφής. 

Εάν μία τέτοια πρόταση στηριζόταν από τους βουλευτές τότε θα δινόταν ένα περιθώριο 14 ημερών προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση ή μία νέα κυβέρνηση Συντηρητικών με άλλον πρωθυπουργό θα ήταν σε θέση να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)