to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:21 | 10.01.2022

Πολιτική

BLOCO για άνοιγμα ΑΕΙ: Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην επέλαση της Όμικρον - Κανένα ουσιαστικό μέτρο

Την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας επισημαίνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, καθώς σήμερα άνοιξαν ξανά οι σχολές - Κάνουν λόγο για «εγκληματική κυβερνητική πολιτική», καθώς δεν έχουν αλλάξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, παρ' όλη την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον - Τι διεκδικούν οι φοιτητές


Με «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης απαντούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες σχετικά με το άνοιγμα των πανεπιστημίων «χωρίς την παραμικρή αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα», όπως επισημαίνουν. Μάλιστα, τονίζουν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημίων ενάντια στην εγκληματική πολιτική της ΝΔ. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς: 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανέναρξη της λειτουργίας των Α.Ε.Ι χωρίς την παραμικρή αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Η απόφαση αυτή ήρθε εν μέσω του πέμπτου κύματος της πανδημίας, αυτό της μετάλλαξης όμικρον, και έκρηξης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, σε σημείο που έφτασαν να ξεπεράσουν τις 50.000 ημερησίως. Την ίδια ώρα που τα κρούσματα και η θετικότητα εκτοξεύονται και η πίεση στις Μ.Ε.Θ δεν δείχνει να μειώνεται, η κυβέρνηση και το Υπουργείο, αφήνουν απροστάτευτη τη φοιτητική κοινότητα να στοιβάζεται σε ανεπαρκώς αεριζόμενα αμφιθέατρα και μέσα μαζικής μεταφοράς, αρνούμενη ακόμα και τώρα την παροχή δωρεάν τεστ όλων των τύπων (Rapid και PCR), συνεχίζοντας την εκδικητική και επικίνδυνη στάση στης απέναντι στα ιδρύματα. Έτσι, η πανεπιστημιακή κοινότητα επιστρέφει στα δια ζώσης μαθήματα, δίχως  κανένα ουσιαστικό μέτρο υγειονομικής προστασίας, κάτι που μας φέρνει αντιμέτωπους/-ες με μια εκρηκτική κατάσταση.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές ξαναμπαίνουμε στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα με το αίσθημα της αβεβαιότητας να είναι κυρίαρχο. Μια αβεβαιότητα, που εν όψη της χειμερινής εξεταστικής εντείνεται, καθώς βασικά ερωτήματα όπως το πως θα διεξαχθεί η χειμερινή εξεταστική περίοδος και τι θα προβλέπεται τόσο για όσες/όσους νοσούν αλλά και για όσες/όσους θα βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της επαφής τους με κρούσμα, παραμένουν αναπάντητα, παρατείνοντας την αγωνία και τα προβλήματα μας, μία μόλις εβδομάδα πριν την έναρξη της εξεταστικής.

Μπροστά σε όλα αυτά, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Δεν διστάζει μάλιστα, να ευαγγελίζεται την υποτιθέμενη ενίσχυση της ασφάλειας των ιδρυμάτων. Μια «ασφάλεια», που για την ΝΔ περνάει μέσα από την καταπάτηση του ασύλου στο ΑΠΘ και από την επικείμενη εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των ιδρυμάτων, όπως προκύπτει και από την συνάντηση του υπουργού προστασίας του πολίτη με τον πρύτανη του ΑΠΘ. Είναι υποκριτικό να μιλάνε για ασφάλεια, αυτοί που επί δύο χρόνια έχουν αφήσει πλήρως ανοχύρωτα  απέναντι στην πανδημία τα δημόσια πανεπιστήμια, την ίδια στιγμή που το μόνο τους μέλημα είναι η περικοπή της χρηματοδότησης, η υποτίμηση των πτυχίων μας, καθώς  και η εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Οι φοιτητές/-τριες μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα της εκπαίδευσης συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ασφαλή λειτουργία των σχολών μας κόντρα στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική!

Διεκδικούμε άμεσα:

  • Δωρεάν συνταγογράφηση PCR τεστ για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.
  • Ένα δωρεάν self-test την ημέρα για κάθε φοιτητή/-τρια.
  • Εγκατάσταση κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ σε κάθε Ίδρυμα, για τη διενέργεια δωρεάν τεστ για την ασφάλειά μας, τον έλεγχο και την καλύτερη ιχνηλάτηση του ιού.
  • Εγκατάσταση κλιμακίων εμβολιασμού εντός των Ιδρυμάτων.
  • Δωρεάν παροχή υγειονομικού υλικού (μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας KN95 ή FFP2, αντισηπτικά κ.λπ.) σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
  • Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ για την αποφυγή του συνωστισμού.
  • Αναβάθμιση των υποδομών με περισσότερες και καλά αεριζόμενες αίθουσες – Αξιοποίηση αιθουσών του δημοσίου.
  • Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας - Ενίσχυση του προσωπικού στην καθαριότητα.
  • Στήριξη των ιατρείων των ιδρυμάτων.
  • Κανένας αποκλεισμός φοιτητή/-τριας από την εκπαιδευτική διαδικασία και την εξεταστική – Ειδική πρόβλεψη για όσους/-ες νοσούν, αποτελούν επαφές κρουσμάτων, ή ανήκουν σ’ ευπαθή ομάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)