to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 04.02.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Διεθνή

BBC: Δικαιώθηκε ο Ασάνζ από τον ΟΗΕ για «άδικη κράτηση» - Απειλείται πάντα με σύλληψη

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ έκρινε υπέρ του ιδρυτή του Wikileaks για την καταγγελία του ότι από το 2012 βρίσκεται ουσιαστικά «άδικα κρατούμενος», καθώς παραμένει αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προκειμένου να μην συλληφθεί και εκδοθεί στη Σουηδία.


Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται την Παρασκευή, αλλά το BBC μετέδωσε ότι η απόφαση θα αποδέχεται το βάσιμο της θέσης του Ασάνζ και θα «καταδικάζει» Βρετανία και Σουηδία. Στην πρώτη αντίδραση του Wikileaks αναφέρεται ότι αναμένεται η επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι η απόφαση ουσιαστικά έχει ληφθεί ήδη από τον Δεκέμβριο και έχουν ενημερωθεί οι δύο εμπλεκόμενες κυβερνήσεις. Εάν επιβεβαιωθεί, η εξέλιξη αυτή συνιστά μία σοβαρή στροφή στις πρακτικές του ΟΗΕ και του συγκεκριμένου τμήματος, που μέχρι τώρα έχει στοχοποιήσει μόνο χώρες με πολύ κακό ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Σαουδική Αραβία, η Μιανμάρ ή η Αίγυπτος.

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου πάντως τονίζει ότι το ένταλμα παραμένει εν ισχύ και εάν βγει από την πρεσβεία θα συλληφθεί. Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση από πλευράς ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη.

Ο Ασάνζ, που στοχοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για την δημοσίευση μέσω του Wikileaks τεράστιου όγκου μυστικών εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών, διώχθηκε από τις σουηδικές αρχές για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης. Εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα εναντίον του και συνελήφθη στη Βρετανία. Οταν το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να εκδοθεί, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου και παραμένει από το 2012. Εκτοτε, η σουηδική Δικαιοσύνη έβαλε στο αρχείο δύο από τις κατηγορίες, αλλά παραμένει η βαρύτερη, για βιασμό.

Είχε προηγηθεί η έναρξη δημοσιοποίησης μυστικών εγγράφων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ στο διαδίκτυο μέσω του Wikileaks. Ο Ασάνζ έχει τονίσει ότι εάν εκδοθεί στη Σουηδία, είναι πολύ πιθανό στη συνέχεια να ακολουθήσει νέα έκδοσή του που θα ζητήσουν οι αμερικανικές αρχές.

Στο αίτημά του προς τον ΟΗΕ, ο Ασάνζ υποστήριζε ότι παραμένει έγκλειστος σε 30 τ.μ. στην πρεσβεία, χωρίς ήλιο και καθαρό αέρα, με σοβαρό κόστος για την πνευματική του υγεία.

Νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter o Τζούλιαν Ασάνζ είχε ανακοινώσει ότι θα παραδοθεί στην βρετανική αστυνομία την Παρασκευή, εάν είναι αρνητική για τον ίδιο η απόφαση του ΟΗΕ.

«Εάν ο Οργανισμός ανακοινώσει αύριο ότι έχασα, στην θέση μου κατά Βρετανίας και Σουηδίας, θα βγω από την πρεσβεία στο μεσημέρι της Παρασκευής, για να δεχθώ τη σύλληψή μου από την βρετανική αστυνομία, καθώς δεν υπάρχει καμία ουσιαστική προοπτική περαιτέρω έφεσης. Ωστόσο, εάν δικαιωθώ και τα κράτη αποφασιστεί ότι έδρασαν παράνομα, αναμένω την άμεση επιστροφή του διαβατηρίου μου και τον τερματισμό άλλων προσπαθειών σύλληψής μου», αναφέρει ο Ασάνζ, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο, από το 2012.


Από την πλευρά του βρετανικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι αποφεύγει σκόπιμα την νόμιμη κράτηση και ότι υπάρχει πάντα η υποχρέωση έκδοσής του, ενώ η απόφαση του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)