to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:48 | 02.06.2016

πηγή: Αυγή

Οικονομία

B. Αποστόλου: Η ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να προστατέψει τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (βίντεο)

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να προστατέψει την ονομασία προέλευσης»


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να προστατέψει την ονομασία προέλευσης» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στην ΕΡΤ και εξήγησε ότι η αρχική συμφωνία λέει ότι θα προσαρμοστούν αυτά που έχουν ως πρώτη ύλη αιγοπρόβειο γάλα θα λέγονται φέτα Ν. Αφρικής και αυτά που προέρχονται από άλλη πρώτη ύλη θα λέγονται φέτα τύπου, φέτα στυλ. Εντός της μεταβατικής περιόδου των πέντε ετών, αρχίζει η διαδικασία αναθεώρησης, κατά την οποία θα υπάρξει διαπραγμάτευση με στόχο την απόλυτη προστασία της ΠΟΠ φέτας.

Υποστήριξε ότι αρχίζει η διαδικασία αναθεώρησης, γιατί σήμερα η κυβέρνηση θεωρεί τη φέτα εμβληματικό προϊόν και, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στον κλάδο της αγροτοκτηνοτροφίας όπως φαίνεται και στο νομοσχέδιο για τους βοσκοτόπους δημιουργώντας μεγάλες λιβαδικές μονάδες.

«Όταν από το 2013 αδιαφορούσαμε και ο τότε υπεύθυνος κ. Μηταράκης έλεγε ότι με την παλιά συμφωνία είναι ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη η κατοχύρωση των ελληνικών θέσεων και ονομασίας προέλευσης. Δεν μπορεί να με ρωτάει σήμερα γιατί δεν προστάτεψα τη φέτα, ενώ κάνουμε μια κίνηση να προστατέψουμε γιατί ήδη είχε παραδοθεί η φέτα» υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας «προσπαθούμε να δούμε τι θα περισώσουμε».

Τόνισε επίσης ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει αυτό που κάνουμε, να ξαναανοίξει μια διαπραγμάτευση, όταν ήδη έχει κλείσει η συμφωνία. 

Κατ. Μπρ.

«Προσφυγή στα δικαστήρια για το ελληνικό γιαούρτι»

Προσφυγή στα δικαστήρια κατά της απόφασης της Τσεχίας να παράγει «ελληνικό γιαούρτι» προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση. Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η αναφορά σε «ελληνικό γιαούρτι» υποδηλώνει προέλευση και αυτό αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή. «Πρέπει να δούμε τις νομικές πτυχές του θέματος. Θα το παρακολουθήσουμε και θα προσφύγουμε στα δικαστήρια», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική για τη φέτα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει κλείσει από το 2014 και καταλόγισε αμέλεια στην κυβέρνηση Σαμαρά, προσθέτοντας ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα είχε την προεδρία της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την επικείμενη συμφωνία της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΤΤΙΡ), ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει, επανειλημμένα, το ζήτημα της προστασίας των προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ) που αφορά και την ελληνική φέτα και τόνισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα». Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα ενημερώσει αναλυτικά τους βουλευτές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)