to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 29.08.2020

πηγή: Ναυτεμπορική

Οικονομία

Αυξημένες οι τιμές ενοικίων φοιτητικής κατοικίας

Κυριότερος λόγος η επιστροφή διαμερισμάτων τύπου Airbnb.


(άρθρο για την έντυπη Ναυτεμπορική: Τέτη Ηγουμενίδη)

Αυξημένες είναι οι ζητούμενες τιμές για την ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας, σχεδόν σε όλη τη χώρα, αν και υπάρχει διαθεσιμότητα λόγω της επιστροφής πολλών ακινήτων στη μακροχρόνια από τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Τα προηγούμενα δυο χρόνια η εξασφάλιση ποιοτικού ακινήτου για τη στέγαση φοιτητή, ειδικά στις πόλεις όπου αναπτύχθηκε η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτέλεσε μια δύσκολη διαδικασία, αφού πολλοί ιδιοκτήτες επένδυσαν στην ανακαίνιση του ακινήτου τους (συνήθως 30 με 60 τ.μ.) προκειμένου να το διαθέτουν μέσω των πλατφορμών, τύπου Airbnb.

ο γεγονός ότι πολλές κατοικίες είναι ανακαινισμένες και αρκετές επιπλωμένες έχει ως αποτέλεσμα οι ζητούμενες τιμές, μέχρι στιγμής, να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι και σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Όπως επισημαίνει ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του E-Real Estates, «η πανδημία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την τραγική μείωση του τουρισμού, συντέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια στην παραδοσιακή - μακροχρόνια μίσθωση. Φέτος οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα (υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε σχέση με το 2019) κατοικίες πλήρως ανακαινισμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένες, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές είναι αυξημένες. Π.χ. στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση από 6,25% έως και 39,28%».

Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο, με βάση την κίνηση που παρατηρείται στα γραφεία του κτηματομεσιτικού δικτύου, η χρονιά φέτος θα είναι γενικότερα διαφορετική. Φαίνεται πως αρκετοί γονείς δεν θα «τρέξουν» να κλείσουν σπίτι αμέσως. Θα περιμένουν την εξέλιξη της πανδημίας ώστε να γλιτώσουν κάποια έξοδα τους πρώτους μήνες ειδικά αν τα μαθήματα γίνουν διαδικτυακά.

«Η εκτίμησή μας είναι», σημειώνει ο κ. Μπάκας, «ότι ιδιαίτερα στις περιοχές όπου καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, όταν λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν και θα παρουσιάσουν μειώσεις αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση. Παράλληλα, οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες παζάρι των γονιών, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης, αποτελεί η Πλατεία Βικτωρίας. Το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης γκαρσονιέρας ήταν από 170 ευρώ έως 260 ευρώ/μήνα και σήμερα για ένα ανακαινισμένο ακίνητο κυμαίνεται από 280 ευρώ έως 350 ευρώ/μήνα. Στη περιοχή Νεάπολη - Μουσείο επίσης οι τιμές είναι αυξημένες. Για τις γκαρσονιέρες και κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 450 ευρώ, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 520 ευρώ/μήνα, σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420 ευρώ έως 470 ευρώ/μήνα.

Στα Εξάρχεια οι τιμές μίσθωσης για δυάρι κυμαίνονται από 350 έως 470 ευρώ/μήνα, ενώ πέρυσι από 250 ευρώ έως 350 ευρώ/μήνα. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή τα ακίνητα (τα περισσότερα ήταν πλήρως ανακαινισμένα) που ήταν καταχωρημένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Εξάρχεια - Νεάπολη - Μουσείο ήταν 779 μόνο στην πλατφόρμα Airbnb. Πολλά από αυτά έχουν επιστρέψει στη μακροχρόνια μίσθωση. Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές της Παντείου και οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες ωστόσο υπάρχει η επιλογή της αναζήτησης κατοικίας στον Υμηττό, τη Δάφνη, τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη. Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι, μια περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει μετρό.

Αυξητικές τάσεις στις τιμές καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως Ξάνθη, Ιωάννινα, Πύργος, Σητεία, Ιεράπετρα, Σπάρτη, Καρδίτσα, Καβάλα και Φλώρινα, όπου οι τιμές παραμένουν σταθερές ή και καταγράφουν μικρή πτώση στην ανώτατη ζητούμενη τιμή. Αυξημένες είναι οι τιμές στη Καλαμάτα, την Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη τη Χίο και τη Σάμο.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)