to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυθαίρετα: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν...»

Το ΥΠΕΝ, αποφασίζοντας να μη δώσει καμία παράταση, απέδειξε ότι η γνώμη των μηχανικών, των πολιτών αλλά και πολύ περισσότερο του ΤΕΕ δεν μετράει.


Μόνο με αυτή την φράση θα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την απαράδεκτη, τιμωρητική, εκδικητική αν μη τι άλλο συμπεριφορά του ΥΠΕΝ που παρά τις αντιδράσεις, το πλήθος των ανακοινώσεων, εξώδικα συναδέλφων, κινητοποιήσεων,… τελικά μας απέδειξε ότι η γνώμη τόσο των μηχανικών, των πολιτών αλλά πολύ περισσότερο του ΤΕΕ δεν μετράει.

Απέδειξε, με την απόφαση της να μη δώσει καμία παράταση, ότι εκπληρώνει έναν στόχο θυσιάζοντας τα πάντα ακόμα και την αγωνία των πολιτών και τις πραγματικές τους ανάγκες.

Με μία ακόμα ανακοίνωση της όπου φιγουράρει η λέξη «φαύλος κύκλος», σαν καλός «μπαμπάς», μας «μαζεύει» αν ξεφύγαμε το προηγούμενο διάστημα ζητώντας για εμάς το αυτονόητο τονίζοντας ότι «Είναι ζήτημα θεσμικής τάξης και αξιοπιστίας να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος».

Για όσους συναδέλφους και μη δεν κατάλαβαν γιατί όλο αυτό το διάστημα με αρθρογραφία, επιστολές και ότι άλλο μπορούσαμε θέλαμε παράταση θα παραθέσω τα τρία ζητήματα τα οποία δυστυχώς είναι πλέον μπροστά μας.

1) Τεχνικό ζήτημα.

Α. Πραγματικά διαβάζοντας την σημερινή ανακοίνωση θα σταθώ αρχικά στο σημείο που αφορά εμάς… «Και για το ρεκόρ δηλώσεων που πραγματοποιήθηκε ήταν τεράστια η συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών που εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και πολλές φορές χρειάστηκε να ξενυχτήσουν».

Αλήθεια τώρα μας ενόχλησε που ξενυχτήσαμε; Εξάλλου είμαστε συνηθισμένοι Κύριε Υπουργέ με όλα αυτά που καλούμαστε πλέον να κάνουμε.

Μας ενοχλεί ότι ενώ με το ύφος της ανακοίνωσης αφουγκράζεστε όπως λέτε την ταλαιπωρία μας, ωστόσο δεν μας σεβαστήκατε… Πώς το κάνατε αυτό όταν δεν μας δώσατε αυτό που ζητούσαμε… τον χρόνο να αποπερατώσουμε αυτό που εσείς καθορίσατε.  Εμείς δεν είμαστε αυτοί που τρέχουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις σας και σας «φέρνουμε» με την δουλειά μας το «ζεστό χρήμα» στα ταμεία του Κράτους; Και απλά το ευχαριστώ σας σε εμάς ήταν μία ακόμα απαράδεκτη ανακοίνωση και μια γραμμή ότι ήταν τεράστια η συμβολή μας;;;

Θα περίμενα να δείξετε την εκτίμηση μας στην «τεράστια συμβολή μας» όπως λέτε με το να μας ακούγατε. Αυτό θέλαμε.

Β. Η έκφραση «φαύλος κύκλος» που παραμένει στα δελτία τύπου σας είστε σίγουρος και αυτή την φορά ότι αφορά εμάς;

Ο «φαύλος κύκλος »  των αυθαιρέτων πραγματικά δημιουργήθηκε από εμάς; Ποιος έχει και είχε την ευθύνη διαχρονικά για 2 εκατομμύρια αυθαίρετα στο Πανελλήνιο; Μήπως το ίδιο το κράτος έχει ευθύνη για αυτό; Γνωρίζουμε όλοι μας ποιες  διαδικασίες προβλέπονται σε κτίρια χωρίς άδειες; Πόσες κατεδαφίσεις έγιναν όλα αυτά τα χρόνια Πανελλαδικά; Άρα αν δημιουργήθηκε ο φαύλος κύκλος μήπως ήταν από υπαιτιότητα δική σας;  Να δεχτώ τελικά ότι βλέπατε με βάση τις συνθήκες να οδηγούμαστε σε δύσκολες καταστάσεις. Αλλά εν μέσω Κορωνιού η παράταση έως το τέλος του χρόνου (όπως σας είχε ζητηθεί) τι θα μπορούσε αρνητικό επιπρόσθετα να επιφέρει;

Μήπως τελικά η απόφαση σας αυτή έγινε υπό τον φόβο μην ξεσπάσει κανένα νέο «σκόιλ ελικίκου»; 

2) Κοινωνικό ζήτημα.

Άντε εμάς το Υπουργείο μας «αφουγκράζεται» όπως λέει, τους πολίτες όμως γιατί τους έφερε σε ένα αδιέξοδο.

Πάλι σε μια φράση του δελτίο τονίζει το ΥΠΕΝ: « Αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας».

Καταρχήν αναρωτήθηκε το Υπουργείο γιατί κάποιοι δεν ανταποκρίθηκαν; Λες να ήθελαν να χάσουν την περιουσία τους ή να βλέπουν το σπίτι τους να γκρεμίζεται; Δεν νομίζω.

Μήπως γιατί δεν είχαν χρήματα; Μήπως γιατί αυτή η διαδικασία έγινε εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης; Μήπως γιατί οι περισσότεροι πολίτες και κυρίως στις τουριστικές περιοχές ήταν άνεργοι; Αλήθεια αυτοί δεν πρέπει να έχουν δικαιοσύνη όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ;

Φυσικά και προσπάθησαν να ανταποκριθούν στις νέες καταστάσεις, αλλά δεν τα κατάφεραν. Και όσον αφορά τους 2 εκατομμύρια  που το κατάφεραν ρώτησε το Υπουργείο πως έγινε αυτό. Στις αρκετές περιπτώσεις γνωρίζω ότι πολίτες δανείστηκαν για να προχωρήσουν αλλά σίγουρα βοηθήσαμε και εμείς (παρατείνοντας ή ακόμα και μειώνοντας τις αμοιβές μας) .

3) Πολιτικό ζήτημα.

«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν»…

Ένα κράτος το οποίο λειτουργεί κάτω από τον θεσμό της Δημοκρατίας. Που πρέπει να ζυγίσει όλα τα ζητήματα και κυρίως να ακολουθήσει τις διαδικασίες. Να ακούσει λοιπόν τόσο τους θεσμικούς – κοινωνικούς φορείς όσο και τους επιστημονικούς αλλά κυρίως να ακούσει την φωνή των πολιτών. Εδώ πραγματικά δεν γνωρίζω ποιος από τους παραπάνω δεν ήθελε την παράταση. Και βέβαια μιλάμε για μία κατάσταση για την οποία το ίδιο το Κράτος φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη.

Για μία άναρχη κατάσταση στην οποία καλούνται οι μηχανικοί να «διορθώσουν» ώστε να μπορέσει τελικά να μπει μία τάξη. Αυτό γιατί τουλάχιστον εμείς οι μηχανικοί αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον, το οποίο βέβαια εξελίχθηκε σε αυτό τον βαθμό ακριβώς γιατί ήμασταν απροστάτευτοι και όχι λόγω αστοχιών των μελετητών. Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα, σταθήκαμε πιστοί υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων, σε ένα κράτος που πρέπει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών του.

Για όσους το ξεχνούν υπενθυμίζω:

·     Οι μηχανικοί είναι οι άνθρωποι που εν μέσω πανδημίας δούλευαν για να προλάβουν τις ημερομηνίες.

·     Είναι οι Επιστήμονες που το Κράτος για να τους στηρίξει του έριξε ένα «σκοιλ ελλικίκου»

·     Είμαστε αυτοί που περιμέναμε τα 800 ευρώ που δεν ήρθαν ποτέ.

·     Είναι οι επαγγελματίες που ενημερώνουμε τους πολίτες, κάνουμε τις διεκπεραιώσεις και ξενυχτάμε κάθε μέρα για να προλάβουμε τις πλατφόρμες και τα συστήματα ανοιχτά χωρίς να έχουν πέσει.

Αυτοί είμαστε Κύριε Υπουργέ και δεν σέρνουμε κανέναν χορό σε κανένα «γαϊτανάκι». Αντιθέτως να το ξεμπλέξουμε θέλουμε και το αποδείξαμε και με τα στοιχεία που καταθέσατε σήμερα τόσο στα αυθαίρετα όσο και στα τετραγωνικά.

Και τέλος ένα σχόλιο για το κεντρικό ΤΕΕ και την στάση του κ. Στασινού.

Στα προηγούμενα άρθρα δεν έκανα κανένα αρνητικό σχόλιο, περίμενα ότι θα υπήρχε ανταπόκριση από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό.

Την είδα την τελευταία εβδομάδα με δυο ανακοινώσεις οι οποίες εμένα προσωπικά δεν με έπεισαν.

Μας λέει ευχαριστώ. Θα το δεχόμουν αν έλεγε ευχαριστώ για τους κοινούς αγώνες, για τις διεκδικήσεις.

Ζητά συγνώμη. Θα την δεχόμουν αν έβλεπα παρέμβαση εδώ και 10 ημέρες που το σύστημα του ΤΕΕ δεν δούλευε και όχι ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής, όταν πανελλαδικά όλα τα τμήματα του ΤΕΕ, φορείς, σύλλογοι είχαν αποστείλει τα αιτήματα τους.

Και τέλος το σημείο που διάβασα και πραγματικά απόρησα: «Δεν καταφέραμε να πείσουμε την Κυβέρνηση …».

Δεν ξέρω αν κατανοείτε, αλλά είστε ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου τεχνικού επιστημονικού κλάδου. Ο λόγος σας θα πρέπει να εκφράζει τον κάθε μηχανικό. Και τέλος θα πρέπει να διεκδικεί στον υπέρτατο βαθμό όταν αυτός θίγεται ή αμφισβητείται .

Το τελευταίο διάστημα ζητήματα (επαγγελματικών δικαιωμάτων, αναγνώριση κολεγίων, αυθαίρετα και κυρίως νέο πολεοδομικό και χωροταξικό) ήταν υπέρ αρκετά για να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα.

Οι θέσεις ευθύνης οφείλουν να υπερασπίζονται όλα τα παραπάνω και αναγνωρίζονται μόνο με αντίστοιχες πράξεις.

*Ο Νίκος Κορακιανίτης είναι πολιτικός μηχανικός 

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)