to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 19.05.2017

Διεθνή

Αυστρία: ο βιαστικός Σεμπάστιαν Κουρτς και τα επικίνδυνα φλερτ με την ακροδεξιά

«Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, FPO, το οποίο , με βάση το σενάριο αυτό, θα επέστρεφε στην εξουσία 17 χρόνια αφού προσεκλήθη στην κυβέρνηση από τον τότε καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ (χριστιανοδημοκράτη), προκαλώντας την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ:

Μέσα σε λίγες ημέρες, πήρε τον έλεγχο της αυστριακής δεξιάς και προκάλεσε πρόωρες βουλευτικές εκλογές: στα 30 του χρόνια ο υπουργός Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να αρπάξει από τον Εμανουέλ Μακρόν τον τίτλο του νεώτερου ευρωπαίου ηγέτη, εκτός εάν ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της άκρας δεξιάς στην εξουσία.

Στις 7 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, μεγαλύτερό του κατά εννέα χρόνια, για την εκλογή του. Μία εβδομάδα μετά, βρέθηκε στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (OVP) που από το 1945 μοιράζεται την εξουσία με τους σοσιαλδημοκράτες του SPO.

Το πρώην «παιδί θαύμα» (Wunderwuzzi) της αυστριακής πολιτικής εξελίχθηκε σε «Μεσσία», τουλάχιστον για το δικό του πολιτικό στρατόπεδο, σχολιάζει ειρωνικά το εβδομαδιαίο έντυπο Falter, που τον φιλοξενεί στο εξώφυλλό του σε βιβλική πόζα.

Σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη στην αυστριακή κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, όχι μόνον μονοπωλεί την εξουσία στην ηγεσία του κόμματός του, αλλά βάζει και το όνομά του στον τίτλο του εν όψει των βουλευτικών εκλογών:«Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς-το Νέο Λαϊκό Κόμμα».

Ανακοινώνει ότι διαλύει τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό που σχηματίσθηκε το 2007 με το SPO, που κλονίσθηκε μετά τον αποκλεισμό των υποψηφίων των δύο κομμάτων κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που έφερε αντιμέτωπους στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς και τον φιλελεύθερο οικολόγο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν,ο οποίος και επικράτησε.

Μιμούμενος τον Μακρόν, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προτείνει- χωρίς επιτυχία προς το παρόν- να εντάξει στην λίστα του για τις πρόωρες εκλογές της 15ης Οκτωβρίου που προκάλεσε, προσωπικότητες από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και από την κοινωνία των πολιτών.

Ομως, στα 30 του χρόνια, ο νεαρός Βιενέζος έχει ήδη κάνει μακρά πολιτική διαδρομή. Στα 24 χρόνια του, και πριν καν ολοκληρώσει τις νομικές του σπουδές, είχε αναλάβει θέση υφυπουργού, ενώ από το 2013 είναι ο νεώτερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης.

Με την ήρεμη φωνή του και τον λακωνικό του λόγο ο φιλόδοξος νεαρός με το εφηβικό πρόσωπο, με τα ξανθά μαλλιά χτενισμένα προς τα πίσω, συναναστρέφεται με άνεση τους μεγάλους ομολόγους του της διεθνούς σκηνής, όπως στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015 ή στο πλαίσιο της εναλλασσόμενης προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, που ασκεί από τον Ιανουάριο.

Κατά την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το φθινόπωρο 2015, είναι από τους πρώτους ευρωπαίους τενόρους που επικρίνει την ανοικτή πολιτική της Αγγελα Μέρκελ και τάσσεται υπέρ , και στην συνέχεια υιοθετεί, το σφράγισμα της βαλκανικής οδού. Αυτό τον φέρνει πολύ κοντά με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Κουρτς υιοθετεί επίσης πολύ σκληρή στάση απέναντι στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της οποίας η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απαιτεί τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Μαύρα προφυλακτικά

Το «βασιλικό» του αξίωμα του έχει μέχρι στιγμής δώσει την πολυτέλεια να μην χρειάζεται να βάλει τα χέρια του στη μουτζούρα της καθημερινής διακυβέρνησης, λένε οι επικριτές τους. Αρχής γενομένης από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Κρίστιαν Κερν που του προσάπτει την άρνηση πριν από λίγες ημέρες της θέσης του αντικαγκελάριου η οποία του αντιστοιχεί.

«Συνεχίζουμε να αγνοούμε το πρόγραμμά του», σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός επιστήμονας Αντον Πέλινκα. «Είτε κρύβει τα χαρτιά του, πράγμα πιθανό, είτε δεν έχει, πράγμα επίσης πιθανόν».

Ενα πράγμα είναι βέβαιο: ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, FPO, το οποίο , με βάση το σενάριο αυτό, θα επέστρεφε στην εξουσία 17 χρόνια αφού προσεκλήθη στην κυβέρνηση από τον τότε καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ (χριστιανοδημοκράτη), προκαλώντας την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας, αποδυναμωμένο στις κάλπες τα τελευταία χρόνια, ανακήρυξε ομόφωνα ηγέτη του κόμματος τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ηγέτη της ισχυρής οργάνωσης της νεολαίας του OVP, της JVP, από το 2009.

Ο γιος ενός τεχνίτη και μίας εκπαιδευτικού ανέβηκε γρήγορα την κομματική κλίμακα της νεολαίας του κόμματος, όπου άφησε εποχή το 2010 , όταν έκανε προεκλογική εκστρατεία με άξονα την «ερεθιστική» πλευρά του κόμματος, διανέμοντας μαύρα προφυλακτικά (στο χρώμα της παράταξης) και γελοιοποιούμενος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)