to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 16.10.2017

Διεθνή

Αυστρία, η επόμενη ημέρα: Οι Σοσιαλδημοκράτες «ανοικτοί» σε διαβουλεύσεις για κυβερνητικό συνασπισμό

Την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις τόσο με τον νικητή των χθεσινών αυστριακών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς όσο και με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, ανακοίνωσε ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και απερχόμενος καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη


Την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις τόσο με τον νικητή των χθεσινών αυστριακών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα ηγηθεί πιθανότατα της νέας κυβέρνησης, όσο και με το τρίτο σε δύναμη ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ανακοίνωσε ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και απερχόμενος καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος του.

Στις χθεσινές εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν την πρώτη θέση, την οποία διατηρούσαν σχεδόν επί πενήντα χρόνια - με εξαίρεση τις εκλογές του 2002 όταν βρέθηκαν δεύτεροι πίσω από το Λαϊκό Κόμμα - ενώ μεγάλος νικητής τους αναδείχθηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, στον οποίο οφείλεται αποκλειστικά η κατάκτηση της πρώτης θέσης, με την αύξηση της δύναμης του κόμματός του από το 24 % στις προηγούμενες εκλογές του 2013 στο 31,5 % .

Το νωρίτερο την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, και μετά την αναμενόμενη για την Πέμπτη ολοκλήρωση της καταμέτρησης όλων των επιστολικών ψηφοδελτίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 800.000, αναμένεται να δοθεί από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, η εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης στον νικητή των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του μετά την εκλογική νίκη του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά ως προς το κόμμα με το οποίο θα προχωρήσει στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, σημειώνοντας πως θα πρέπει πρώτα να λάβει την εντολή από τον Αυστριακό πρόεδρο και κατόπιν να αρχίσει διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα αυστριακή Βουλή, η οποία θα συνέλθει σε σώμα στην πρώτη συνεδρίαση της στις 9 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς, εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση, που θα του υποβάλει αύριο, Τρίτη, τυπικά την παραίτησή της, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Στη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου των Σοσιαλδημοκρατών, στήριξη στον αρχηγό τους φέρεται να υπήρξε από τα συνδικάτα και από τους επικεφαλής των οργανώσεών τους στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, με εξαίρεση εκείνου της Βιέννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζ. Πιτέλα: Η Αυστρία σημείωσε στροφή προς τα δεξιά

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στη Βιέννη, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης Μίχαελ Χόιπλ, στον οποίο και μόνον οφείλεται η "διάσωση" του κόμματος στη δεύτερη θέση στις χθεσινές εκλογές, καθώς, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κρατίδια όπου είχαν απώλειες, μόνον στη Βιέννη αύξησαν το ποσοστό τους κατά 3,3 μονάδες, παρέπεμψε στα ισχύοντα ακόμη, ομόφωνα ψηφίσματα των συνεδρίων των Σοσιαλδημοκρατών, με τα οποία απορρίπτεται κατηγορηματικά μία κυβερνητική συνεργασία τους με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο ίδιος έχει κατά κάποιον τρόπο "βαρεθεί" να επικρίνεται πως είναι ο μόνος που τηρεί αυτά τα ψηφίσματα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Χόιπλ -- που είναι γνωστός για την κάθετη αντίθεση του σε συνεργασία με τους Ελευθέρους -- τονίζοντας χαρακτηριστικά "εάν οι ίδιοι δεν παίρνουμε τους εαυτούς μας σοβαρά, τότε ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά".

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση, το μέλος του προεδρείου, ο πρόεδρος της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων ΄Εριχ Φόγκλαρσημείωσε πως ο Μίχαελ Χόιπλ μπορεί να έχει τη δική του γνώμη, όμως υπάρχουν αρκετοί άλλοι που είναι διαφορετικής άποψης, και σε αυτούς πρέπει να συγκαταλέγεται και ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Κερν.

Ο ίδιος ο Κρίστιαν Κερν, απευθυνόμενος προφανώς προς τον δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη της Βιέννης, ανέφερε πως υπάρχουν πολλές μεμονωμένες απόψεις και πως "θα αγνοήσουμε φωνές από αριστερά ή δεξιά".

Πολιτικοί αναλυτές στη Βιέννη προειδοποιούν ήδη εδώ και πολλούς μήνες για πιθανή διάσπαση των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο Κρίστιαν Κερν θα πρέπει να παραμείνει μόνον στην γραμμή του Φραντς Βρανίτσκι (ΣΣ του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου μεταξύ 1986 και 1997), δηλαδή διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του απέναντι στους Ελευθέρους, διαφορετικά, η πολιτική καριέρα του θα τελειώσει πολύ σύντομα, είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν με μεγάλη σαφήνεια ο διεθνώς γνωστός Αυστριακός καθηγητής πολιτικών επιστημών ΄Αντον Πελίνκα.

Ο ίδιος, εκτιμώντας ως δεδομένη τη διάσπαση των Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση συνεργασίας τους με τους Ελευθέρους σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είχε επισημάνει πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα "διασώθηκε" ως πρώτη πολιτική δύναμη από το 1986 και μετά μόνον χάριν του πλήρους διαχωρισμού του απέναντι στο Κόμμα των Ελευθέρων, ενώ προειδοποιούσε σαφέστατα πως "όποιος (ΣΣ αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών) εγκαταλείψει αυτή την οριοθέτηση (του Φραντς Βρανίτσκι) απέναντι στους Ελευθέρους, θα προκαλέσει σεισμό στο εσωτερικό του κόμματος".

Στις ίδιες τις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, οι "δεξιοί" Σοσιαλδημοκράτες, θεωρώντας πως αυτό θα ήταν η λύση για τη συνεχή μείωση της δύναμης του κόμματος τους, φέρεται να ζητούν εδώ και καιρό μία προσέγγιση με την (μεταξύ άλλων, άκρα αντιπροσφυγική) πολιτική του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ή ακόμη και έναν συνασπισμό μαζί του.

Από την άλλη πάλι, η αριστερο-φιλελεύθερη πτέρυγα παραμένει πιστή στα ομόφωνα ψηφίσματα όλων των συνεδρίων του κόμματος εναντίον οποιασδήποτε συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων και καταγγέλει την οποιαδήποτε συνεργασία με την Ακροδεξιά ως "καταστροφική".

Ο σχηματισμός κυβέρνησης έπειτα από εκλογές διαρκούσε στη μεταπολεμική Αυστρία κατά μέσο όρο 60 ημέρες, χρόνος που εάν ισχύσει αυτή τη φορά, τότε η Αυστρία θα έχει στις 14 Δεκεμβρίου τη νέα της κυβέρνηση, ωστόσο στο παρελθόν υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις που η διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν πριν το σχηματισμό της είχε φτάσει και τους τρεις μήνες.

Μετά τη δεκαετία του 1990 ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού διαρκούσε περισσότερο, το 2013 προέκυψε κυβέρνηση έπειτα από 78 ημέρες, το 2008 έπειτα από 65 ημέρες. Το "ρεκόρ" ήταν το 1962 με 129 ημέρες, ενώ το 1999 έπειτα από 124 ημέρες προέκυψε τελικά η πλέον αμφιλεγόμενη μεταπολεμικά κυβέρνηση στην Αυστρία, ο συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ.

Ο πλέον σύντομος σχηματισμός κυβέρνησης είχε καταγραφεί τη δεκαετία του 1970, όταν το 1971 ο χρόνος που μεσολάβησε ανάμεσα στις εκλογές και στην ορκωμοσία της πρώτης αυτοδύναμης κυβέρνησης του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι ήταν 25 ημέρες, ενώ το "ρεκόρ" σύντομης διάρκειας ήταν κατά την ορκωμοσία της δεύτερης κυβέρνησης του, το 1975, που απείχε "μόλις" 23 ημέρες από τις εκλογές, τις οποίες ο Μπρούνο Κράισκι είχε κερδίσει με πλειοψηφία 54%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)