to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 27.09.2017

Διεθνή

Aυστρία: Αντίθετος σε κάθε συνεργασία με τους ακροδεξιούς ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος

"Ενόσω το Κόμμα των Ελευθέρων δεν αναγνωρίζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμπορεύεται με την Λεπέν, αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να αναλάβει κυβερνητική εξουσία", τονίζει ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Οτμαρ Κάρας


Αποστάσεις από το ενδεχόμενο μίας κυβερνητικής συνεργασίας του κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, μετά τις πρόωρες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, παίρνει σε σημερινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ΄Οτμαρ Κάρας, τη στιγμή που οι "σκληροπυρηνικοί" του κόμματος του φαίνεται να "φλερτάρουν" με μία τέτοια εκδοχή.

"Ενόσω το Κόμμα των Ελευθέρων δεν αναγνωρίζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμπορεύεται με την Λεπέν, αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να αναλάβει κυβερνητική εξουσία", τονίζει.

Επίσης σε σημερινή συνέντευξή του στην εβδομαδιαία αυστριακή εφημερίδα Falter, ο Ότμαρ Κάρας χαρακτηρίζει "απαράδεκτες" τις τοποθετήσεις του υπαρχηγού των Ελευθέρων και υποψηφίου τους στις περυσινές αυστριακές προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ, σε τηλεοπτική αναμέτρηση με την επικεφαλής των υποψηφίων των Αυστριακών Πράσινων και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ουλρίκε Λούνατσεκ.

"Το να απαιτεί κανείς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να ζητά μία αυστριακή σύμβαση, όπως κάνει ο Χόφερ, σημαίνει έξοδο από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, Το να συνδέει αυτό με την θανατική ποινή συνιστά διανοητική μόλυνση του περιβάλλοντος", αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος.

Ο ίδιος επισημαίνει πως : "ο ισχυρισμός του Νόρμπερτ Χόφερ ότι δεν είναι κατά της Ευρώπης, αλλά μόνον κατά της σημερινής ΕΕ, είναι λόγια του αέρα που δεν τα πιστεύω. Το Κόμμα των Ελευθέρων συμπορεύεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Λεπέν, τον Βίλντερς και μερίδα της Εναλλακτικής για την Γερμανία, που θέλουν να καταστρέψουν την ΕΕ. Ενόσω αυτή η αντίφαση δεν έχει λυθεί, ο Χόφερ και το Κόμμα των Ελευθέρων δεν μπορούν να είναι κυβερνητικοί εταίροι".

Πιθανό σενάριο

Πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη θεωρούν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, -- το οποίο έχει σημαντικό προβάδισμα σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις - με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ως την πιθανότερη εκδοχή μετά τις πρόωρες εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, εκδοχή την οποία φέρεται να προωθούν και τα δύο αυτά κόμματα.

Μέχρι την εκλογή, στις 14 Μαίου, του ιδιαίτερα δημοφιλή Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς σε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, η οποία φέρεται να ανέτρεψε το αυστριακό πολιτικό σκηνικό, το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανιζόταν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, ως δεύτερο τότε σε δύναμη με τον αρχηγό του Γεργκ Χάιντερ, είχε σχηματίσει τον Φεβρουάριο του 2000 κυβέρνηση συνασπισμού με το τρίτο κόμμα, το συντηρητικό Λαϊκό, του οποίου ο τότε αρχηγός, ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ανέλαβε, ελέω Χάιντερ, ομοσπονδιακός καγκελάριος της πλέον αμφιλεγόμενης μεταπολεμικής κυβέρνησης στην Αυστρία.

Λόγω της συμμετοχής της ακροδεξιάς, η κυβέρνηση εκείνη είχε προκαλέσει κυρώσεις εναντίον της από τις κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών της ΕΕ, αλλά κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006.

Υποστηρικτές και αντίπαλοι

΄Εναν παρόμοιο κυβερνητικό συνασπισμό των δύο αυτών κόμματων φέρεται να προωθούν οι "σκληροπυρηνικοί" του Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι επικρίνονται πως εξώθησαν σε παραίτηση τον περασμένο Μάιο τον έως τότε αρχηγό του και αντικαγκελάριο στον κυβερνητικό συνασπισμό του με τους Σοσιαλδημοκράτες Ράινχολντ Μιτερλένερ, εκλέγοντας ως νέο αρχηγό τον ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για "άκρατο λαϊκισμό", 31χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του Λαϊκού Κόμματος σε πρόωρες εκλογές, η οποία σήμερα προβάλλει πολύ ρεαλιστική.

Το ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού του κόμματός του με το Κόμμα των Ελευθέρων, απέρριψε πρόσφατα κατηγορηματικά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας χαρακτηριστικά : "Απέχουμε έτη φωτός από έναν συνασπισμό με τους Ελευθέρους και το ερώτημα αυτό δεν πρόκειται καν να τεθεί την επόμενη ημέρα, την 16η Οκτωβρίου".

Ταυτόχρονα ο ίδιος επισήμανε πως ελάχιστα κοινά υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κόμματα, και πως ακόμη θα ήταν αναγκαίο ένα δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του κόμματός του για να αρθεί η σχετική απόφαση των Συνεδρίων των Σοσιαλδημοκρατών με την οποία απορρίπτεται ένας συνασπισμός τους με τους Ελευθέρους.

Επιπλέον ο Κρίστιαν Κερν -- ο οποίος είχε αναλάβει τον Μάιο του 2016 νέος καγκελάριος και νέος αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα τότε αιφνιδιαστικά από τα δύο αυτά αξιώματα Βέρνερ Φάιμαν -- ανακοίνωσε πως, σε περίπτωση που στις επικείμενες εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες δεν βρεθούν στην πρώτη θέση, ο ίδιος προτίθεται να οδηγήσει το κόμμα του στην αντιπολίτευση.

Στην αντίθετη περίπτωση, που το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αναδειχθεί και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη, αυτό δικαιούται αυτόματα να ηγηθεί της κυβέρνησης και ο ίδιος θα παραμείνει ομοσπονδιακός καγκελάριος.

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)