to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:12 | 16.11.2016

Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη: Το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές αλλά ένα διεθνές πρόβλημα (βίντεο)

Τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Ελβετία για το Κυπριακό, ενημέρωσε σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις ενόψει των διαπραγματεύσεων, που θα γίνουν στην Ελβετία από την Κυριακή μέχρι και τις 22 του μηνός.


«Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί έναν πρωταρχικό εθνικό στόχο όχι μονο για τον ελληνισμό και τον Κυπριακό λαό αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις τους με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντηση τους.

Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την εξεύρεση "μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ, μιας λύσης στην κατεύθυνση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αμέσως μετά την συνάντησής τους απόψε, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι η Ελλάδα "εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά, συγκεκριμένα, στο διεθνές ζήτημα της ασφάλειας".

"Το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο, μόνο στην βάση συμφωνίας για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού, "ενός προβλήματος κυρίαρχου τα τελευταία 42 χρόνια" αποτελεί "πρωταρχικό εθνικό στόχο, όχι μόνο για τον Ελληνισμό και για όλο τον Κυπριακό λαό, αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή".

Επανέλαβε, αυτό που τόνισε και χθες παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ότι "το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα, αλλά είναι ένα διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε, ας μην το ξεχνάμε, από την παράνομη εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του βορείου τμήματος της Κύπρου".

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, είχε πλήρη ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την συνολική πρόοδο που "πράγματι φαίνεται ότι έχει σημειωθεί", προσθέτοντας "με ενημέρωσε ειδικότερα για τις συζητήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία για το καίριο ζήτημα του εδαφικού, για πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται με το εδαφικό, καθώς και για θέματα των άλλων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων".

Ο πρωθυπουργός, είπε ότι χρησιμοποίησε τον όρο "φαίνεται πως έχει σημειωθεί (πρόοδος)", διότι, όπως επισήμανε, "στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα συμπεφωνημένο, έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα".

Αναφερόμενος στην συνέχιση των συνομιλιών την επόμενη Κυριακή, στην Ελβετία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "ο πρόεδρος (Νίκος Αναστασιάδης) και εμείς μαζί του, ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα επιτευχθεί συναντίληψη, πρωτίστως για τα κριτήρια των εδαφικών προσαρμογών τα οποία και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο χάρτη".

Ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Ν. Αναστασιάδη, επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας "στην μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια που καταβάλετε, θα ενθαρρύνει τις προσπάθειές σας, όπως θα ενθαρρύνει συνολικά τις προσπάθειες του Κυπριακού λαού, διότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".

Είπε ότι αυτή η προσπάθεια, "όπως όλοι οι μεγάλοι αγώνες του Ελληνισμού απαιτούν σταθερότητα στις αρχές μας, προσοχή, ψυχραιμία, αλλά και γενναίες αποφάσεις".

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στην ενημέρωση εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, υπογραμμίζοντας την σημασία τους για την συνεννόηση και τον συντονισμό σε ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα.

"Πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση, βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή, χρειάζεται επαναλαμβάνω, ενότητα, ψυχραιμία, ομοψυχία και αποφασιστικότητα, προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από μια επανενωμένη Κύπρο με μια λύση πραγματικά δίκαιη και πραγματικά βιώσιμη" κατέληξε στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας.

Πέραν των βημάτων προόδου που σημειώνονται κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, υπάρχουν ακόμα διαφορές: «Τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθεί το όλον» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Αναστασιάδης, εξέφρασε τις «ευγνώμονες ευχαριστίες» του προς την ελληνική κυβέρνηση, κατά κύριο λόγο «γιατί ήμασταν σε τακτική επαφή και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί, των προοπτικών που διαγράφονται για την επόμενη συνάντηση στο Μοnt Pelerin, αλλά και ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται μέσα από αυτό, να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, υπό την προϋπόθεση ότι μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές. Αλλά και να δοθεί ο χρόνος, έτσι ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της αθέτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας απολύτου θέσεως, ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από την τακτική και κοινή πορεία που ακολουθούμε με τη στήριξη της Ελλάδας, μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, οι οποίοι – επαναλαμβάνω - δεν είναι άλλοι, παρά η εξεύρεση μιας λύσης που να δημιουργεί ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό. Και έχουμε επιτύχει, θα πρέπει να πω, σε μεγάλο βαθμό τη διασφάλιση των απαραιτήτων προϋποθέσεων και για τη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και για τη μία και μόνη κυριαρχία και για τη μια και μόνη ιθαγένεια, όπως επίσης και τη διασφάλιση των απαραιτήτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες: Της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας, άσκησης επαγγέλματος» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι πέραν των βημάτων προόδου, υπάρχουν ακόμα διαφορές και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθεί το όλον».

«Έχοντας τούτα κατά νου και μέσα από τη στενή μας συνεργασία, θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση, προκειμένου να καταλήξουμε, το συντομότερο δυνατό, ιδιαίτερα αν η ρητορική από πλευράς Τουρκίας συνοδευτεί εμπράκτως με ενθάρρυνση, αλλά και στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη και υποβοήθηση, έτσι ώστε να ξεπεραστούν δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται» τόνισε ο κ Αναστασιάδης, εκφράζοντας ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες του «για το άριστον της συνεργασίας, και την αμέριστη συμπαράσταση που νιώθω έντονα...Και χθες ήταν ίσως, μία δημόσια εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης, μέσα από τις επαφές ποθυ είχατε με τον Πρόεδρο Ομπάμα" συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτή την πορεία θα επιτύχουμε και να διασώσουμε τον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και να δώσουμε καλύτερες ημέρες για τον κυπριακό λαό» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.


 

Aναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της διαρκούς επικοινωνίας και συνεργασίας μας, του σταθερού συντονισμού μας, μια συνάντηση, όπου είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε πλήρως για τις συνομιλίες που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ελβετικό έδαφος, ανάμεσα στις δύο Κοινότητες.

Όπως τονίσαμε, στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, επί τη βάσει των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος - μέλος της ΕΕ. Μία λύση στην κατεύθυνση της διζωνικής και της κοινοτικής Ομοσπονδίας με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος.

Αντιλαμβάνεστε ότι η επίλυση του Κυπριακού, η δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα κυρίαρχο τα τελευταία 42 χρόνια, αποτελεί ένα κρίσιμο πρωταρχικό εθνικό στόχο, όχι μόνο για τον ελληνισμό και για όλον τον κυπριακό λαό, αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό και ειδικά των δεδομένων κρίσιμων στιγμών που διανύουμε στην περιοχή μας και στην Ευρώπη, οι συνομιλίες για το Κυπριακό αποκτούν επιπλέον σημασία. Γιατί, όπως τόνισα και χθες, παρουσία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα -και θέλω να επαναλάβω και σήμερα- το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα, που ξεκίνησε –ας μην το ξεχνάμε- από την παράνομη εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του βορείου τμήματος της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με ενημέρωσε πλήρως για τη σημαντική πρόοδο, που πράγματι φαίνεται ότι έχει σημειωθεί, αλλά και για τα καίρια σημασίας θέματα που παραμένουν ανοιχτά, στις εντατικές συνομιλίες που διευθύνει μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί. Με ενημέρωσε ειδικότερα, για την ουσιαστική και κρίσιμη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελβετία για το καίριο ζήτημα του εδαφικού, πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται με το εδαφικό καθώς και για θέματα των άλλων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων. Και είπα, πριν για την πρόοδο που φαίνεται ότι έχει σημειωθεί, που όπως πολύ καλά γνωρίζετε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπως βεβαίως και σε κάθε κρίσιμη διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να θεωρείται τίποτε συμπεφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα.

Οι συνομιλίες, θα συνεχιστούν, όπως γνωρίζετε, την ερχόμενη Κυριακή στην Ελβετία, όπου ο Πρόεδρος και εμείς μαζί του ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα επιτευχθεί συναντίληψη, πρωτίστως για τα κριτήρια των εδαφικών αναπροσαρμογών τα οποία και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο χάρτη.

Θέλω, λοιπόν, να επαναλάβω για άλλη μια φορά, κύριε Πρόεδρε, ότι η Ελλάδα στηρίζει τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια που διευθύνετε και θα καταβάλλει κάθε στήριξη. Θα ενθαρρύνει τις προσπάθειές σας, όπως θα ενθαρρύνει και τις προσπάθειες συνολικά του κυπριακού λαού, διότι θεωρούμε ότι η δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού: Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μια προσπάθεια, που όπως όλοι οι μεγάλοι αγώνες του ελληνισμού, απαιτεί σταθερότητα στις αρχές μας, απαιτεί προσοχή, ψυχραιμία, αλλά και γενναίες αποφάσεις.

Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά, συγκεκριμένα στο διεθνές ζήτημα της ασφάλειας. Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής για μια ακόμη φορά ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο μόνο στη βάση συμφωνίας για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, μάλλον θα έχετε ενημερωθεί, αναμένεται -και ορθώς- το επόμενο διάστημα, μετά την ενημέρωση που θα παρέχει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Παυλόπουλο, να συναντηθεί με τις ηγεσίες των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συναντήσεις, πιστεύω σημαντικές για τη συνεννόηση και το συντονισμό των δυο χωρών μας σ' αυτό το εξαιρετικά σημαντικό εθνικό θέμα. Και πράγματι, πιστεύω, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να έχουν πλήρη ενημέρωση γιατί βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή.

Χρειάζεται –επαναλαμβάνω- ψυχραιμία, ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από μια επανενωμένη Κύπρο, με μια λύση, όμως, η οποία θα είναι πραγματικά δίκαιη και πραγματικά βιώσιμη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Φίλε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου φίλε Αλέξη, θα μου επιτρέψεις να εκφράσω και δημόσια τις ευγνώμονες ευχαριστίες και για την αμέριστη και για την ολόπλευρη και άδολη στήριξη που έχουμε από την ελληνική κυβέρνηση σαν κυπριακός ελληνισμός, αλλά και σαν κυπριακός λαός. Γιατί πολύ ορθά έχετε επισημάνει ότι μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Θέλω να ευχαριστήσω ακόμα για τη γόνιμη, δημιουργική συζήτηση που είχαμε κατά τη διάρκεια της σημερινής συναντήσεως, όπου είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εφ' όλης της ύλης. Αλλά κατά κύριο λόγο, γιατί ήμασταν σε τακτική επαφή και συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί, των προοπτικών που διαγράφονται για την επόμενη συνάντηση στο Μοnt Pelerin, αλλά και ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται μέσα από αυτό να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, υπό την προϋπόθεση ότι μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές. Αλλά και να δοθεί ο χρόνος, έτσι ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της απαίτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας απολύτου θέσεως ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από την τακτική και κοινή πορεία που ακολουθούμε με τη στήριξη της Ελλάδας, μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, οι οποίοι –επαναλαμβάνω- δεν είναι άλλοι παρά η εξεύρεση μιας λύσης που να δημιουργεί ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό. Και έχουμε επιτύχει –θα πρέπει να πω – σε μεγάλο βαθμό τη διασφάλιση των απαραιτήτων προϋποθέσεων και για τη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και για τη μία και μόνη κυριαρχία και για τη μια και μόνη ιθαγένεια, όπως επίσης και τη διασφάλιση των απαραιτήτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες: Της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας, άσκησης επαγγέλματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι που έγιναν βήματα προόδου, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές. Και όπως πολύ ορθά ελέχθη και από τον φίλο Πρωθυπουργό, τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθεί το όλον.

Έχοντας τούτα κατά νου και μέσα από τη στενή μας συνεργασία, θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση, προκειμένου να καταλήξουμε, το συντομότερο δυνατό, ιδιαίτερα, αν η ρητορική από πλευράς Τουρκίας συνοδευτεί εμπράκτως με ενθάρρυνση, αλλά και στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη και υποβοήθηση, έτσι ώστε να ξεπεραστούν δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται.

Αλέξη, θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τις θερμότατες, ευγνώμονες –επαναλαμβάνω- ευχαριστίες για το άριστον της συνεργασίας, την αμέριστη συμπαράσταση που νιώθω έντονα. Και χθες ήταν ίσως μια δημόσια εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης μέσα από τις επαφές που είχατε με τον Πρόεδρο Ομπάμα. Και είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτή την πορεία θα επιτύχουμε και να διασώσουμε τον κυπριακό ελληνισμό, αλλά και να δώσουμε καλύτερες ημέρες για τον κυπριακό λαό.

Σας ευχαριστώ θερμώς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)