to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 07.03.2013

Κοινωνία

Αύριο η δίκη του αντιρρησία συνείδησης Ν. Καρανίκα

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η νίκη του αντιρρησία συνείδησης Ν. Καρανίκα στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.


antirisis.jpg

Η σύλληψη του προκάλεσε τις διαμαρτυρίες μιας πληθώρας συλλογικοτήτων  και οργανώσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μεταξύ αυτών και του Συλλόγου Αντιρρησιών Συνείδησης ενώ παράλληλα ψηφίσματα εργατικών σωματείων και εκπαιδευτικών ενώσεων έχουν ήδη συγκεντρωθεί. Επίσης στο twitter έχει δημιουργηθεί hashtag "free Karanikas" που ζητά την παύση της δίωξής του.

Ταυτόχρονα συγκέντρωση αλληλεγγύης καλούν συλλογικότητες και οργανωσεις αύριο το πρωί στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Τέλος την δίκη θα παρακολουθήσει ως παρατηρήτρια η Ειρήνη Τσολάκη, Αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ θα καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο Friedhelm Schneider, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης, και ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης, εκπρόσωπος της Αντιπολεμικής Διεθνούς. 

Το χρονικό 

Ο Νίκος Καρανίκας συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης, 20 Φεβρουαρίου 2013 και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Τούμπας κατηγορούμενος για ανυποταξία. Με τη διαδικασία του αυτοφώρου οδηγήθηκε ενώπιον του στρατιωτικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης. Κατόπιν αιτήματος αναβολής, η δίκη του ορίστηκε για την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, και αφέθηκε ελεύθερος. Στις 22 Φεβρουαρίου 2013, κατόπιν νέου αιτήματος αναβολής, η δίκη αναβλήθηκε για την Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013. Σύμφωνα με το δικηγόρο του Νίκου Καρανίκα, Θωμά Χαραλαμπίδη, η διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη σύλληψη δεν είναι η συνήθης, αφού σπανίως ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία. Εν τω μεταξύ, στις 22 Φεβρουαρίου 2013 εκδόθηκε νέο σημείωμα κατάταξης με το οποίο καλείται ο Νίκος Καρανίκας να παρουσιαστεί για στρατιωτική θητεία στις 20 Μαρτίου 2013. Τώρα ο Νίκος Καρανίκας κατηγορείται για ανυποταξία από το 1996, αδίκημα για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί και φυλακιστεί το 1995.

Πηγή: alterthess

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)