to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αξιόπιστη τηλεμεταφορά δεδομένων από ολλανδούς ερευνητές

Η τηλεμεταφορά είναι ένα από τα πιο παλιά όνειρα της επιστημονικής φαντασίας


Η τηλεμεταφορά είναι ένα από τα πιο παλιά όνειρα της επιστημονικής φαντασίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων τoν «διακτινισμό» του Star Trek. Αν και παραμένει ακόμα κάτι πολύ «εξωτικό» για να είναι αληθινό, επιστήμονες του Kavli Institute of Nanoscience (Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ) κατάφεραν να κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε paper που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ήταν σε θέση να μεταφέρουν με αξιοπιστία δεδομένα μεταξύ δύο κβαντικών bits (quantum bits- qubits) που απείχαν το ένα από το άλλο τρία μέτρα.

«Η πραγματοποίηση αξιόπιστης μεταφοράς κβαντικών πληροφοριών μεταξύ μακρόβιων qubits αποτελεί μία πρόκληση- κλειδί για την επιστήμη και τεχνολογία των κβαντικών πληροφοριών. Επιδεικνύουμε την άνευ όρων μεταφορά τυχαίων κβαντικών καταστάσεων μεταξύ κβαντικών bits που χωρίζονται από τρία μέτρα» αναφέρεται σχετικά στην έρευνα.

Όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα των NY Times, η κβαντική τηλεμεταφορά απέχει πολύ από τον διακτινισμό του Star Trek, καθώς έχει να κάνει με την μεταφορά κβαντικών πληροφοριών (σε αυτή την περίπτωση την κατάσταση περιστροφής ενός ηλεκτρονίου) από ένα μέρος σε ένα άλλο χωρίς να μεταφέρεται η ίδια η ύλη στην οποία η πληροφορία «εφάπτεται».

Τα συμβατικά bits, που αποτελούν τις βασικές μονάδες πληροφορίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μπορούν να έχουν μόνο δύο τιμές, 0 ή 1. Το πλεονέκτημα των qubits σε σχέση με αυτά είναι ότι μπορούν να περιγράφουν πολλές τιμές- κάτι που θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ταχύτερα υπολογιστικά συστήματα και ασφαλέστερα δίκτυα επικοινωνιών. Επιπροσθέτως, οι ερευνητές φαίνονται να είναι πλέον πιο κοντά στο να αποδείξουν ότι ο Αϊνστάιν είχε άδικο όσον αφορά στη δυσπιστία του απέναντι στην «κβαντική εμπλοκή/ περιπλοκή» (quantum entanglement- σωματίδια που μπορεί να βρίσκονται σε απόσταση ετών φωτός το ένα από το άλλο διατηρούν τον «δεσμό» τους, με την κατάσταση του ενός να επηρεάζει αυτήν του άλλου).  

Μετά την επίτευξη ακριβούς τηλεμεταφοράς κβαντικών πληροφοριών σε μικρή απόσταση, οι επιστήμονες τώρα επιδιώκουν να κάνουν το ίδιο αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση, άνω του ενός χιλιομέτρου. Εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί επανειλημμένα ότι είναι εφικτό, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα όσον αφορά στην κβαντική περιπλοκή και την θεωρία κβαντομηχανικής εν γένει.

Σημειώνεται ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει κάποτε σε έναν φίλο του ότι η κβαντομηχανική δεν έχει ιδιαίτερη αξία στην επιστημονική του κοσμοθεωρία, καθώς η Φυσική θα έπρεπε να ασχολείται με την πραγματικότητα στον χωροχρόνο, ελεύθερη από «παράξενες ενέργειες σε απόσταση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κβαντική τηλεμεταφορά, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης διακρίνονται για την αξιοπιστία όσον αφορά στην επανάληψή της σε αυτή την απόσταση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)