to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:09 | 13.11.2017

Διεθνή

ASEAN: Η ασφάλεια, η συνεργασία και η περιφερειακή ενοποίηση στην κορυφή της ατζέντας των εργασιών της 31ης Διάσκεψης

Οι ηγέτες των δέκα κρατών-μελών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) συμμετέχουν στις εργασίες της 31ης διάσκεψης του αναφερόμενου περιφερειακού οργανισμού μαζί με τους ηγέτες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Οι ηγέτες των τριών χωρών συμμετέχουν στην 20ή Διάσκεψη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (APT 10+3 Summit).


Οι χώρες που είναι μέλη της ASEAN μαζί με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, έχουν συγκροτήσει έναν μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας (10+3) συμμετέχοντας στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα περιφερειακά ζητήματα της περιοχής. Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί και το πλαίσιο συνεργασίας (10 +1) με την συμμετοχή της Κίνας.

Τα δύο πλαίσια συνεργασίας θεσμοθετήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, όταν η χώρες της ASEAN αποφάσισαν την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας τους με τις δυναμικές οικονομίες της περιοχής.

Η ασφάλεια, η συνεργασία, αλλά και η περιφερειακή ενοποίηση κυριαρχούν στην ατζέντα των συνομιλιών της 31ης Διάσκεψης της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που διεξάγεται στην Μανίλα, με την συμμετοχή των ηγετών των δέκα κρατών-μελών.

Οι Φιλιππίνες ασκούν την κυλιόμενη προεδρία του αναφερόμενου οργανισμού για το 2017, ενώ η διάσκεψη έχει ως γενικό τίτλο των εργασιών της, “την Συνεργασία για την Αλλαγή, με Παγκόσμια Συμμετοχή.” Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών κυριαρχούν η ασφάλεια, αλλά και η περιφερειακή ενοποίηση των χωρών-μελών της ASEAN.

Κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκτο Ντουτέρτε τόνισε ότι σήμερα κι αύριο οι ηγέτες της περιοχής θα έχουν μία ουσιαστική ευκαιρία να συζητήσουν σοβαρά για σημαντικά περιφερειακά και διεθνή θέματα.

tags: ASEAN

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)