to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 07.10.2021

Πολιτική

«Αρνείται κατηγορηματικά» τα pushbacks ο Μηταράκης και μετά επιβεβαιώνει ότι γίνονται «αποτροπές»

Kάνει πως δεν καταλαβαίνει τίποτα ο υπ. Μετανάστευσης, παρά και τη νέα δημοσιογραφική έρευνα, από δέκα ευρωπαϊκούς οργανισμούς, που αποδεικνύουν (ξανά) ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ειδικές μονάδες του Λιμενικού στο Αιγαίο Πέλαγος - Στην απάντησή του αρνείται τα pushbacks αλλά προσθέτει πως «οι παράνομες ροές θα πρέπει να αποτρέπονται», κάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή λέξεων.


«Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων. Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία τους», γράφει ο Νότης Μηταράκης σε ανάρτησή του, αντιδρώντας στον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τα pushbacks στο Αιγαίο,  ενώ ενδιαφέρον έχει ότι στη συνέχεια της δήλωσής του προσθέτει ότι «οι παράνομες ροές θα πρέπει να αποτρέπονται» (!), λέξη που παραπέμπει ακριβώς σε επαναπροωθήσεις!

Γράφει συγκεριμένα ο Ν. Μηταράκης, χρησιμοποιώντας στο τέλος και τη γνωστή επωδό περί «προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων:

«Οι παράνομες ροές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να αποτρέπονται σύμφωνα με την Kοινή Δήλωση του 2016, την οποία  η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται σωστά. Η Ευρώπη παραμένει στόχος κυκλωμάτων λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ. Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωση μας στο να διαλύσουμε αυτά τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων  και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Τι έδειξε η δημοσιογραφική έρευνα: Από μασκοφόρους των ειδικών μονάδων του λιμενικού οι απάνθρωπες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

«Στην Ελλάδα, βίντεο δείχνουν μασκοφόρους να εμπλέκονται σε επαναπροωθήσεις στην ανοιχτή θάλασσα. Πρώην και νυν αξιωματικοί του ελληνικού λιμενικού αναγνωρίζουν τους μασκοφόρους ως μέλη των επίλεκτων μονάδων του ελληνικού λιμενικού: της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) και των Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ και ΟΕΑ)»: αυτό αποδεικνύει η πολύμηνη έρευνα των Der Spiegel, Lighthouse Reports, SRF, Rundschau, ARD Monitor, ARD Studio Wien, Libération, RTL Croatia, Novosti και Pointer, που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Οι ερευνητές ζήτησαν από αξιωματούχους του Λιμενικού να δουν βίντεο από 15 επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο, οι οποίοι διέκριναν –πίσω από τις μάσκες– άνδρες από τις τρεις επίλεκτες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, δηλαδή της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ), της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ).
  • Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις αυτές ως «εγκληματικές ενέργειες» και σημείωσε ότι οι περισσότεροι από όσους συμμετέχουν σε αυτές, δυσφορούν για όσα συμβαίνουν.
  • Καταγράφηκαν άνδρες με μάσκες σε 15 περιστατικά επαναπροωθήσεων από τον Μάρτιο του 2020 στο Αιγαίο. Γίνεται αναφορά σε ένα περιστατικό που τουλάχιστον 25 αιτούντες άσυλο προσπάθησαν με σκάφος να φτάσουν στις ακτές της Κω, όμως τους σταμάτησε η ελληνική ακτοφυλακή που τους φώναζε και τους «προέτρεπε» να πάρουν διαβατήριο αν θέλουν να ταξιδέψουν. Η ομάδα των προσφύγων δεν κατάφερε να περάσει και τελικά παραλήφθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

(διαβάστε εδώ αναλυτικά)

*Δείτε εδώ όλες τις δημοσιεύσεις του τελευταίου χρόνου στο left.gr για τις πολλαπλές τεκμηριωμένες καταγγελίες για τα pushbackς στο Αιγαίο)

tags: pushbacks

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)