to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:10 | 11.05.2016

Πολιτισμός

Αρ. Μπαλτάς: Δεν αλλάζει η θέση μας για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Δεν αλλάζει η πάγια ελληνική θέση σε σχέση με τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα, επαναλαμβάνει ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στην "Αυγή", όπως προκύπτει άλλωστε και από τις δηλώσεις του στον "Κυριακάτικο Guardian".


Στην βρετανική εφημερίδα ο Έλληνας υπουργός δεν κάνει λόγο ούτε αν θα πάμε ούτε αν δεν θα πάμε στον ΟΗΕ, όπως εμφανίζεται σε διαδικτυακά δημοσιεύματα στην ημεδαπή. "Όχι, προς Θεού, δεν άλλαξε η πάγια ελληνική θέση. Δεν απεμπολούμε τη νομική οδό αλλά δεν θεωρούμε ότι η νομική διεκδίκηση είναι η καταλληλότερη οδός σήμερα" λέει ο Αριστείδης Μπαλτάς, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη μεγαλύτερη διεθνοποίηση του ζητήματος. "Όσο διεθνοποιείται το θέμα τόσο ενισχύονται τα επιχειρήματά μας" λέει ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή η διεθνής κοινή γνώμη είναι πιο ευαισθητοποιημένη σε θέματα καταστροφών της πολιτιστικής κληρονομιάς αφενός γιατί σε μερικές ημέρες είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την αρπαγή των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν, που έρχεται να θυμίσει σε όλη την υφήλιο τη βίαιη απόσπαση ενός μέρους του μνημείου, και από την άλλη λόγω της πολύ πρόσφατης καταστροφής της Παλμύρας από τους τζιχαντιστές.

"Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε αυτά τα γεγονότα. Συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση διότι όσο διεθνοποιείται το θέμα τόσο ενισχύονται τα επιχειρήματά μας. Αν όλες οι χώρες πειστούν για το θέμα, ισχυροποιείται η διεκδίκησή μας" λέει ο υπουργός. Άλλωστε και στον "Guardian" το ίδιο δήλωσε λέγοντας ότι "προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες οι οποίες ελπίζουμε ότι τελικά θα οδηγήσουν έναν διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΗΕ να συμπαραταχθεί μαζί μας εναντίον του Βρετανικού Μουσείου. Αν ο ΟΗΕ αντιπροσωπεύει όλα τα έθνη του κόσμου και όλα τα έθνη του κόσμου πουν 'τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν', τότε θα πάμε στα δικαστήρια γιατί το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν εναντίον της ανθρωπότητας. Δεν θεωρούμε τον Παρθενώνα αποκλειστικά ελληνικό μνημείο αλλά κληρονομιά της ανθρωπότητας".

Για τη νομική διεκδίκηση εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα ότι "τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν εξ ορισμού τα θέματα από τη σκοπιά της ιστορίας ή της ηθικής. Εξετάζουν τους νόμους". Προσθέτει δε ότι "καθώς δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες που αφορούν το θέμα της επιστροφής θησαυρών που πήραν ορισμένοι από διάφορες χώρες, δεν υπάρχει αδιαμφισβήτητη νομική βάση".

Ο "Guardian" στο ίδιο άρθρο δημοσιεύει την έκθεση που συνέταξε το νομικό γραφείο στο οποίο εργάζεται η Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία, όπως είχε διαφανεί και από την επίσκεψη των τριών νομικών στην Αθήνα, γνωμοδοτεί υπέρ της νομικής διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα.

Π.Κρ. - ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)