to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:33 | 16.09.2022

Κοινωνία

Μαζική απάντηση στις ΟΠΠΙ: Φοιτητική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά την άγρια καταστολή και τις συλλήψεις στο ΑΠΘ (βίντεο)

Σκηνικό διαρκούς έντασης στήνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η ετσιθελική επιμονή της κυβέρνησης να εγκαταστήσει την «πανεπιστημιακή αστυνομία». Το μεσημέρι της Παρασκευής τα ΜΑΤ χτύπησαν πάλι τη φοιτητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις ΟΠΠΙ και την αστυνομοκρατία στο ίδρυμα - Κόντρα στην τρομοκρατία, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Καμάρα, ενώ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήριο το πρωί του Σαββάτου - Δύο συλλήψεις φοιτητών


(η φωτογραφία από το thesstoday.gr)

Σε πορεία διαμαρτυρίας προχώρησαν οι φοιτητές στην Θεσσαλονίκη, μετά από όσα διαδραματίστηκαν στο ΑΠΘ από το πρωί της Παρασκευής. Οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα και απαιτούν τώρα την απομάκρυνση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ενώ ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία συναυλία από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου εντός του ΑΠΘ. 

Επεισόδια ξέσπασαν την Παρασκευή μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, με τα ΜΑΤ να χτυπούν με τα γκλομπ τούς συγκεντρωμένους φοιτητές και να κάνουν χρήση χημικών:

Ενώ οι φοιτητές φωνάζουν συνθήματα, με αφορμή τη ρίψη αντικειμένων όπως αυγά τα ΜΑΤ διαλύουν τη συγκέντρωση και χτυπούν με γκλομπ τους φοιτητές

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής πορεία μέσα στους χώρους του πανεπιστημιακού campus φτάνοντας στο κτίριο της διοίκησης και συνεχίζοντας μέχρι την ΓΑΔΘ, ως ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες φοιτητές. 

Οι δύο από τις τρεις προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις και στους φοιτητές αποδίδεται η πράξη της διατάραξης κοινής ειρήνης. 

Λίγα μέτρα πριν το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, κλούβες της Αστυνομίας έστησαν «μπλόκο», ώστε να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Η επίθεση των ΜΑΤ από άλλη γωνία:

Οι μάχες σώμα με σώμα κράτησαν για λίγα λεπτά, με τους φοιτητές αμέσως μετά να συνεχίζουν την κινητοποίησή τους, μπροστά από τη σχολή Γεωπονίας – Δασολογίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που επικαλείται το GrTimes, οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή τουλάχιστον δύο ατόμων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί επίσημα από την ΕΛ.ΑΣ.

Τραυματίστηκε φοιτητής

Από την συμπλοκή με τις δυνάμεις των ΜΑΤ ένας τουλάχιστον φοιτητής τραυματίστηκε, έχοντας εμφανή χτυπήματα στην πλάτη. Δείτε τη σχετική φωτογραφία του φοιτητή που επέδειξε τα χτυπήματα, εκφράζοντας στο ThessToday τη βιαιότητα των αστυνομικών δυνάμεων προς τους φοιτητές.

Μάλιστα οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι η αστυνομική βία ήταν υπέρμετρη, ενώ μια φοιτήτρια βρέθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση

Άλλος φοιτητής, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για τακτική που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση στην οποία συμπεριλαμβάνεται η “στρατοπέδευση” των αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια, κάτι το οποίο όπως τόνισε, οι φοιτητές δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση.

Από την πλευρά της, η φοιτήτρια που έχασε τις αισθήσεις της, υποστήριξε ότι η επίθεση ήταν αναίτια και ότι οι αστυνομικοί συνέχισαν να χτυπούν φοιτητές ακόμη και όταν τους είχαν στριμωγμένους στα κάγκελα.  Η ίδια αναφέρει ότι αρχικά δέχτηκε το χτύπημα από μία ασπίδα, ενώ στη συνέχεια δέχτηκε χημικό στο πρόσωπο και λιποθύμησε.

Σκηνικό έντασης

Η κυβέρνηση επιμένει στην καλλιέργεια κλίματος έντασης μες στο ΑΠΘ, όπου «στρατοπεδεύουν» μόνιμα διμοιρίες των ΜΑΤ με αφορμή το Στέκι του βιολογικού, επιχειρώντας διαρκώς να εδραιώσει την παρουσία της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» στο ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε, ανεπιτυχώς λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων, και σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ στην Αθήνα.

Το ίδιο επιχείρησε και σήμερα, Παρασκευή, με τις ΟΠΠΙ να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στο ΑΠΘ, συνοδεία ΜΑΤ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των φοιτητών. Συγκεκριμένα, από νωρίς το πρωί σήμερα κοντά στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ εμφανίστηκε κλιμάκιο της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, εξαμελής ομάδα της ΟΠΠΙ -όπως και το μεσημέρι της Πέμπτης έτσι και σήμερα- πραγματοποίησε περιπολίες σε χώρους περιμετρικά της ΣΘΕ και συγκεκριμένα, το Βιολογικό, τη Γεωπονική κ.λπ. Νωρίτερα όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί της ΟΠΠΙ στο campus, ομάδα φοιτητών κινήθηκε εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή.

Ψήφισμα σε ασπίδα άνδρα των ΜΑΤ

Ενδεικτικό της κατάστασης διαρκούς αντιπαράθεσης λόγω της αστυνομικής παρουσίας και το παρακάτω στιγμιότυπο με μέλη των φοιτητικών συλλόγων που προσπάθησαν να κολλήσουν με σελοτέιπ ένα ψήφισμα δικό τους, αλλά και των καθηγητών του ΑΠΘ, που αναφέρει ότι αιτούνται την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο, σε ασπίδα άνδρα των ΜΑΤ.

Όπως μεταφέρει στο ρεπορτάζ του ο Κ. Κεχαγιάς στο grtimes, o αστυνομικός άρπαξε το χαρτί και το έσκισε, με αποτέλεσμα να προκληθεί για λίγο ένταση ανάμεσα στις δυο πλευρές:

Με Θανάση Παπακωνσταντίνου και Kadinelia: Συναυλία με ελεύθερη είσοδο το απόγευμα στο ΑΠΘ

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι Kadinelia παίζουν με ελεύθερη είσοδο μέσα στο ΑΠΘ σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των φοιτητών.

Διαβάστε ακόμη:

Συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ ενάντια στην κυβέρνηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία: «Ζούμε το θέατρο του παραλόγου»

«Δεν υπάρχει πουθενά λογική σε όλο αυτό που συμβαίνει στα πανεπιστήμια. Είναι αδιανόητο η εκπαίδευση να γίνεται εν μέσω μολότοφ και δακρυγόνων γιατί κάποιοι έτσι αποφάσισαν», καταγγέλλει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

tags: ΑΠΘ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)