to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:20 | 10.03.2016

Πολιτική

Αποστάσεις Μέρκελ από Τουσκ: Το προσφυγικό δεν λύνεται με μονομερείς αποφάσεις για κλείσιμο συνόρων

Το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής επέκρινε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων «δεν επιλύει το πρόβλημα», προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή «δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει για πολύ».

«Δεν λύνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας μία μονομερή απόφαση», δήλωσε η Μέρκελ στο ραδιοφωνικό δίκτυο MDR. «Χρειάζεται μία απόφαση που να είναι αποδεκτή και από τους 28. Για τον λόγο αυτόν δεσμεύομαι για μία πραγματικά ευρωπαϊκή λύση, δηλαδή μία λύση των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει πολύ. Προσωπικά πιστεύω ότι η μονομερής απόφαση της Αυστρίας, και στη συνέχεια οι αποφάσεις εν σειρά των άλλων χωρών των Βαλκανίων, είναι βέβαιο ότι μας φέρνει λιγότερους πρόσφυγες, αλλά θέτει από την άλλη πλευρά την Ελλάδα σε πολύ δυσχερή κατάσταση», είπε.

«Εάν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το (προσφυγικό) βάρος για καιρό», προειδοποίησε η γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, η Μέρκελ επέμεινε στο γεγονός ότι η Άγκυρα «δεν πρόκειται να αποφασίσει μόνη». «Εχουμε προβλέψει ότι στο πλαίσιο μίας τέτοιας απόφασης - και είναι οι λεπτομέρειές της που πρέπει να τύχουν ακόμη επεξεργασίας- η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει σημασία», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Tα tweets που έκανε έκανε ο Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη:

«Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να φτάσουν στο τέλος» ανέφερε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων δεν προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες, αλλά ότι επρόκειτο για κοινή απόφαση των 28 κρατών - μελών της ΕΕ.

«Δεν είναι θέμα μονομερών δράσεων, αλλά κοινή απόφαση της ΕΕ των 28» τόνισε ο Τουσκ.

Ευχαρίστησε, επίσης, τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για το γεγονός ότι εφάρμοσαν τμήμα της περιεκτικής πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.


 

Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα

«O βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν» ανέφερε στο twitter το βράδυ της Τετάρτης ο Αλ. Τσίπρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)