to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 03.01.2018

Διεθνή

Απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης από τη Μέρκελ: Συνάντηση με τον Σουλτς

Οι συνομιλίες ξεκινούν σε τεταμένη ατμόσφαιρα


Αυτή η πρώτη συνάντηση κορυφής του νέου έτους θα ξεκινήσει το απόγευμα στο Βερολίνο και έχει ως στόχο τον προσδιορισμό του περιεχομένου και της διαδικασίας των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, που αρχίζουν επισήμως την Κυριακή και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έξι ημέρες.

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της συμμάχου της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ συναντήθηκαν πριν από το μεσημέρι για να καθορίσουν την κοινή τους στάση απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Οι συνομιλίες ξεκινούν σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Η CSU έχει θέσει σειρά όρων τις τελευταίες ημέρες που βρίσκονται στον αντίποδα των θέσεων του SPD του Μάρτιν Σουλτς, όπως η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού ή η σκλήρυνση της γερμανικής στάσης ως προς την υποδοχή προσφύγων.

«Η Γερμανία δεν θέλει να είναι πλέον ο πόλος έλξης των προσφύγων ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα Munchner Merkur ο Αλεξάντερ Ντομπρίντ, μέλος της ηγεσίας της CSU δίνοντας τον τόνο.

Το βαυαρικό συντηρητικό κόμμα απέρριψε επίσης τις προτάσεις του SPD για την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η CSU δέχθηκε επίσης πλήγμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και βρίσκεται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Βαυαρία, όπου η απόλυτη πλειοψηφία της απειλείται από την άνοδο του ακροδεξιού AfD.

Τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, από τις οποίες βγήκε νικήτρια αλλά αποδυναμωμένη η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, η Αγγελα Μέρκελ είναι καταδικασμένη να βρει κοινό τόπο με τους σοσιαλδημοκράτες εάν θέλει να παραμείνει καγκελάριος επικεφαλής κυβέρνησης υποστηριζόμενης από κυβερνητική πλειοψηφία στην γερμανική Βουλή.

Η Αγγελα Μέρκελ, η οποία δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, απέτυχε τον Νοέμβριο να συμφωνήσει για συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Και εν τέλει, ακολουθεί συνέδριο του SPD στις 21 Ιανουαρίου, το οποίο θα αποφασίσει εάν το κόμμα θα συμμετάσχει σε συνασπισμό με το μπλοκ των χριστιανικών ενώσεων.

Στα δώδεκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, η Αγγελα Μέρκελ έχει ήδη κυβερνήσει δύο φορές με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι υπέστησαν επίσης πλήγμα στις εκλογές και είναι διχασμένοι για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν: μία κούρα αντιπολίτευσης ή νέα κυβερνητική συνεργασία με τη Μέρκελ για την αποφυγή νέων εκλογών που θα ωφελήσουν κατά κύριο λόγο την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

 

Der Spiegel: «CDU και SPD :Ενας «δύσκολος συνασπισμός»

«Η Ένωση και το SPD προ των διερευνητικών. Ενας δύσκολος συνασπισμός» γράφει το γερμανικό περιοδικό der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνοντας ένα λογοπαίγνιο μεταξύ “Große“ (μεγάλος) και “Grobe” (δύσκολος)

«Σύντομα αρχίζουν πάλι διερευνητικές συνομιλίες. Προηγουμένως συναντώνται σε μικρό κύκλο τα προεδρεία των κομμάτων της Ένωσης και του SPD: Μετά τον μικρής περισυλλογής θόρυβο των γιορτών η Μέρκελ και Σία πρέπει να φροντίσουν για καλύτερη διάθεση», γράφει το Spiegel αναφερόμενο στη σημερινή προπαρασκευαστική συνάντηση των προεδρείων των κομμάτων CDU, CSU και SPD, για διαβουλεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Στη συνέχεια, την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να αρχίσουν σε μεγαλύτερο κύκλο οι διερευνητικές. Στη σημερινή συνάντηση μετέχουν η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της CSU Χορστ Ζεεχόφερ, ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς , οι πρόεδροι των Κ.Ο. της Ένωσης και του SPD, Φόλκερ Κάουντερ και Αντρέα Νάλες , καθώς και ο επικεφαλής της ομάδας των κρατιδίων του CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

«Οπως επιβαλλόταν, η καγκελάριος απηύθυνε στον γερμανικό λαό μήνυμα για το νέο έτος και υποσχέθηκε «να σχηματιστεί γενναιόδωρα μια σταθερή κυβέρνηση». Το αργότερο μέχρι το Πάσχα, τόνισε έπειτα ο πρόεδρος της CSU, ενώ ο πρόεδρος του SPD επέλεξε να σιωπήσει. Η συνάντηση των προεδρίων είναι απολύτως απαραίτητη. Γιατί τα στελέχη των δύο εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων δεν ήταν καθόλου επιφυλακτικά με την αλλαγή του έτους όπως οι Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Σουλτς. Αντιθέτως! Εκπρόσωποι της Ένωσης και του SPD διαλαλούσαν όλα όσα – όπως λένε – θα είναι αδιαπραγμάτευτα κατά τις επικείμενες ‘μαυρο-κόκκινες’ συνομιλίες. Δυο μέρες αφότου ήλθε το 2018 δεν έχει μείνει τίποτα από τις καλές προθέσεις...»

Οι θέσεις που διατυπώνει το CSU για την πολιτική ασύλου αποτελούν πρόκληση για το SPD:

 Η CSU ζητά περικοπή των κοινωνικών παροχών προς τους αιτούντες άσυλο: αντί για 15 να λαμβάνουν για 36 μήνες το βασικό επίδομα, πριν εγκριθεί η αναβάθμισή τους για μεγαλύτερο κοινωνικό βοήθημα. Για εκείνους, των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται, οι Χριστιανοκοινωνιστές ζητούν «να περιοριστούν περισσότερο οι παροχές ή αντίστοιχα να δίνονται σε είδος». Ο αντιπρόεδρος του SPD, Θόρστεν Σέφερ Γκούμπελ θεωρεί αυτά τα σχέδια αντισυνταγματικά.

Μετά τη δολοφονία μιας κοπέλας στο Κάντελ της Ρηνανίας-Παλατινάτου από έναν 15χρονο – υποτίθεται – Αφγανό, η CSU απαιτεί υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις για τη διαπίστωση της ηλικίας των μεταναστών εκείνων, για τους οποίους υπάρχουν αμφιβολίες αν είναι ενήλικες ή όχι. Υποστήριξη λαμβάνουν από την CDU, το SPD εμφανίζεται ανοιχτό σε προσαρμογές, π.χ. για παγγερμανικά ενιαία πρότυπα, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά την υποχρέωση ιατρικής εξέτασης.

Επίμαχο ζήτημα παραμένει η επανένωση οικογενειών προσφύγων. Η Ένωση θέλει να μην ισχύει και πέραν του Μαϊου 2018 για όσους πρόσφυγες δικαιούνται περιορισμένης προστασίας, ενώ το SPD θέλει να διευρυνθεί. Πρόσφατα παρατηρήθηκε κινητικότητα στο ζήτημα, ως προς το ότι έγινε λόγος για εξαιρέσεις σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, που όμως ήδη σήμερα υπάρχουν. «Δεν υποχωρούμε», τονίζει ο πρόεδρος της CSU Χορστ Ζεχόφερ.

Η CSU επιμένει για σημαντική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού και ζητά να περιληφθεί ως ενδεικτικό μέγεθος ο στόχος 2% του ΝΑΤΟ. Το SPD απέρριψε αμέσως αυτό το αίτημα. 

Σε κείμενο αποφάσεων της CSU για τη χειμερινή συνεδρίασή του το κόμμα τάσσεται κατά της ενισχυμένης ολοκλήρωσης της ΕΕ, απορρίπτοντας σαφώς την πρόταση του προέδρου του SPD, Μάρτιν Σουλτς για της Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Άλλο διαφιλονικούμενο ζήτημα είναι η εκπαιδευτική πολιτική. Το SPD θέλει να καταργήσει τη λεγόμενη ‘απαγόρευση συνεργασίας’, που απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στηρίζει οικονομικά τα κρατίδια στον εκπαιδευτικό τομέα.

Το SPD επιμένει στη μεγαλύτερη φορολόγηση όσων έχουν υψηλό εισόδημα, αλλά και στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και την καθιέρωση μιας ασφάλισης για τους πολίτες. Όλα αυτά δεν τα δέχονται οι CDU και CSU.

Οπως γράφει το Spiegel «ίσως για αλλαγή οι Μέρκελ, Ζεεχόφερ, Σουλτς και Σία βρουν ένα θέμα, που θα συνδέει τους εν δυνάμει εταίρους, αντί να τους χωρίζει. Λίγη διάθεση για νέο ξεκίνημα σίγουρα δεν θα έβλαπτε τον γερμανικό διερευνητικό μαραθώνιο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)