to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 14.05.2015

Διεθνή

Απόπειρα πραξικοπήματος στο Μπουρούντι: Μάχες μεταξύ αντιπάλων ομάδων στρατιωτών στην πρωτεύουσα

Αντίπαλες ομάδες στρατιωτών ανταλλάσσουν πυρά στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, εν μέσω σύγχυσης για το κατά πόσον έχει πετύχει ή όχι το πραξικόπημα, το οποίο έγινε την Τετάρτη.


Πυρά πυροβόλων όπλων και εκρήξεις ακούγονταν τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη κοντά στις εγκαταστάσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Ο πρόεδρος του Μπουρούντι Πιερ Νκουρουνζίζα, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στην Τανζανία, έκανε έκκληση για ηρεμία και δήλωσε ότι το πραξικόπημα απέτυχε. Οι ηγέτες του στρατού, ωστόσο, οι οποίοι το πραγματοποίησαν, δηλώνουν με τη σειρά τους ότι ελέγχουν την κατάσταση.

Embedded image permalink

Οι πολιτικές αναταραχές στο Μπουρούντι, χώρα της κεντρικής – ανατολικής Αφρικής, άρχισαν όταν ο κ. Νκουρουνζίζα ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει μία τρίτη θητεία στον προεδρικό θώκο.

Οι αντίπαλοί του καταγγέλλουν ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το σύνταγμα. Ο κ. Νκουρουνζίζα βρίσκεται στην εξουσία από το 2005.

Η θέση του Μπορούντι στην αφρικανική ήπειρο

«Η κυβέρνηση έχει ανατραπεί»

Την πραξικοπηματική ανατροπή του προέδρου ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υποστράτηγος Γκοντεφρουά Νιγιομπαρέ, πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας και πάλαι ποτέ σύμμαχος του προέδρου, ενώ ο κ. Νκουρουνζίζα βρισκόταν σε περιφερειακή διάσκεψη των χωρών της ανατολικής Αφρικής στην Τανζανία.

«Οι μάζες απορρίπτουν σθεναρά και επίμονα μια υποψηφιότητα του προέδρου Νκουρουνζίζα για τρίτη θητεία. Ο πρόεδρος Πιερ Νκουρουνζίζα απαλλάσσεται των καθηκόντων του. Η κυβέρνηση έχει ανατραπεί», ανέφερε ο υποστράτηγος σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα.

Χιλιάδες πολίτες του Μπουρούντι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την εξέλιξη, πορευόμενοι στο κέντρο της Μπουζουμπούρα, μαζί με στρατιώτες και δύο άρματα μάχης.

Τη νύχτα, ωστόσο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού, στρατηγός Πριμ Νιγιονγκάμπο, υποστηρικτής του προέδρου, ανακοίνωσε ότι το πραξικόπημα «απετράπη», μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει την ανατροπή του προέδρου.

Ο κ. Νκουρουνζίζα, μέσω Twitter, ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση ελέγχεται και «η συνταγματική νομιμότητα προστατεύτηκε».

Οι ηγέτες του πραξικοπήματος, ωστόσο, δηλώνουν ότι ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της Μπουζουμπούρα.

«Οι στρατιώτες οι οποίοι αναπτύσσονται στην πόλη είναι στο πλευρό μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος των πραξικοπηματιών, Βενόν Νταμπανέζε.

Οι δύο ομάδες μέσα στον στρατό φέρονται να έχουν δώσει μάχες για τον έλεγχο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Στην Τανζανία ο Νκουρουνζίζα

Ο πρόεδρος του Μπουρούντι προσπάθησε να επιστρέψει στη χώρα του από την πρωτεύουσα της Τανζανίας, Νταρ Ες Σαλάαμ, ωστόσο το αεροδρόμιο της Μπουζουμπούρα είχε κλείσει με εντολή των πραξικοπηματιών κι έτσι ο κ. Νκουρουνζίζα (στη φωτ.) επέστρεψε σε τανζανικό έδαφος.

Pierre Nkurunziza, file pic

Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται τώρα ο πρόεδρος του Μπορούντι στην τανζανική πρωτεύουσα κρατείται απόρρητη από τις αρχές της Τανζανίας.

Οι υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Αφρικής, πάντως, καταδίκασαν το πραξικόπημα. Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ κάλεσαν όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Οι ταραχές στο Μπουρούντι άρχισαν στις 26 Απριλίου και οδήγησαν στον θάνατο περισσότερων από 20 ανθρώπων.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Μπουρούντι έχουν καταφύγει σε γειτονικά κράτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της χώρας έχει αρνηθεί να αναβάλει τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, ωστόσο τα γειτονικά κράτη τον συμβούλευσαν να το πράξει.

Ο ίδιος, 51 ετών και πρώην αρχηγός ανταρτικής οργάνωσης, τονίζει ότι έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία, αφού η πρώτη του πενταετία δεν ήταν αποτέλεσμα απευθείας εκλογής από τον λαό, αλλά μέσω κοινοβουλίου.

Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας δέχτηκε τη θέση του κ. Νκουρουνζίζα.

(πληροφορίες από Ναυτεμπορική και Twitter)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)