to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:29 | 09.10.2015

Κοινωνία

Προφυλακίστηκε ο επιχειρηματίας Κ. Δαφέρμος για την υπόθεση των ρωσικών αντιαρματικών

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο Κώστας Δαφέρμος ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε μίζα 1, 7 εκατομμυρίων στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων Αντώνη Κάντα για την υπόθεση των ρωσικών αντιαρματικών Κορνέτ.


Μετά την απολογία τους, ο γιος του Κώστα Δαφέρμου και ένα ακόμα μέλος του ΔΣ της εταιρείας αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και χρηματικής εγγύησης 80.000 ευρώ έκαστος.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της επίμαχης αγοράς, αφορούν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η απολογία του άλλοτε αναπληρωτή Διεθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου 'Αμυνας Αντώνη Κάντα, ο οποίος, από τον Δεκέμβριο του 2013, απολογούμενος στους ανακριτές Διαφθοράς είχε ομολογήσει ότι είχε λάβει ως δώρο ποσό περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον κ. Δαφέρμο, προκειμένου να επιλεγούν τα Kornet για τις ανάγκες του υπουργείου 'Αμυνας. Το συνολικό κόστος σύμβασης, που αφορά την αγορά 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, ανήλθε σε 100 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με την ομολογία του Αντώνη Κάντα, έλαβε από τον κ. Δαφέρμο παράνομη προμήθεια ύψους 3% επί του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, σε μετρητά και εμβάσματα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ωστόσο που δεν αποδεικνύεται από τα στοιχεία και η ανάκριση θεωρεί πως ενδέχεται να είναι υπερβολικό.

Στο κατηγορητήριο, που καλείται να αντικρούσει ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επιταγή, ποσού 800 χιλιάδων ευρώ, που εκδόθηκε από την εταιρία του, στις 17 Φεβρουαρίου 2002, κατέληξε μέσω άλλης εταιρίας σε ελβετικό λογαριασμό του κατηγορούμενου για τα εξοπλιστικά προγράμματα Αντώνη Κάντα. Η υπεράσπιση του κ. Δαφέρμου αμφισβητεί τον τελικό αποδέκτη των χρημάτων, ισχυριζόμενη πως δεν πρόκειται για τον κ.Κάντα αλλά για άλλο άγνωστο μέχρι τώρα πρόσωπο. Κατά τη δικογραφία, επίσης, έμβασμα ποσού 980 χιλιάδων ευρώ, ίδιας με την επιταγή ημερομηνίας έκδοσης, αλλά ακόμη μη προσδιορισμένης προέλευσης, επίσης καταλήγει στο άλλοτε στέλεχος του ΥΠΕΘΑ. Η ανάκριση συνδέει και αυτό το ποσό με τον κ. Δαφέρμο καθώς ο ίδιος ο Κάντας έχει δώσει στοιχεία λογαριασμού του στον οποίο απεικονίζεται διαδρομή ποσού 980 χιλιάδων ευρώ, χρήματα που υποστηρίζει ότι προέρχονται από τον κ. Δαφέρμο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)