to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:16 | 16.12.2022

Πολιτική

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τη δολοφονία του Κ. Φραγκούλη

Ένας ακόμα νεκρός από την αστυνομική αυθαιρεσία


Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου είχαμε έναν ακόμα νεκρό από την αστυνομική αυθαιρεσία στη χώρα μας. Το όνομα του 16χρονου Κωνσταντίνου Φραγκούλη έρχεται να προστεθεί δίπλα σε εκείνα των Βασίλη Μάγγου και Νίκου Σαμπάνη στη λίστα των θυμάτων μιας αστυνομίας που πλέον λειτουργεί με «λυμένα χέρια» από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να σταθεί και να δικαιολογήσει τη κρατική δολοφονία ενός εφήβου για ένα χρέος των 20 ευρώ σε ένα βενζινάδικο. Είναι άδικη και προϊόν της αστυνομικής ασυδοσίας. Η οποία ενισχύεται όταν βλέπουμε τον αρμόδιο υπουργό να συγχαίρει στο παρελθόν τη δικαιοσύνη που απελευθέρωσε τους κατηγορούμενους αστυνομικούς για τη δολοφονία Σαμπάνη, όταν βλέπουμε ότι οι θύτες στο τέλος πάντα «την γλιτώνουν».

Το γεγονός αυτό ήρθε να προκαλέσει δικαίως για μια ακόμα φορά τον ξεσηκωμό και την αγανάκτηση της νεολαίας. Οι μαζικές πορείες, οι μαζικότερες ίσως των τελευταίων χρόνων, την 6η Δεκέμβρη, καθώς και την ημέρα του θανάτου του Κ. Φραγκούλη αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως η νέα γενιά συνεχίζει να αντιστέκεται, αγωνίζεται και διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο. Ένα καλύτερο μέλλον με προοπτική, ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, ένα μέλλον στο οποίο η καταστολή και η αδικία δεν θα είναι η κανονικότητα. Γι’ αυτό και δεν μπορεί παρά να αποτελεί κύριο σημείο στην πολιτική διαπάλη και σύγκρουση, πέρα από το ζήτημα της επιβίωσης, η υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών, και ειδικά των νέων ανθρώπων.

Η ακραία καταστολή στην οποία καταφεύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αναγκαία για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της σε μια εποχή που η κοινωνία βράζει με αλλεπάλληλες και ταυτόχρονα αναπτυσσόμενες κρίσεις να περικόπτουν το μηνιαίο εισόδημα και να δημιουργούν συνθήκες έκρηξης ειδικά για τους νέους και τις νέες της γενιάς μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η νεολαία, και κάθε λογής κοινωνική ομάδα που είναι στο περιθώριο όπως οι Ρομά, κάθε άνθρωπος που αντιδρά, είναι ένας «κίνδυνος» που πρέπει πάση θυσία να σιγαστεί πριν αυτή η κοινωνική κίνηση σφίξει τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση. Είναι πλέον σαφές πως ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και ο μετασχηματισμός της από ένα σώμα «πραιτοριανών» μιας κυβέρνησης που λειτουργεί ως καθεστώς σε ένα σώμα που θα επιτελεί το ρόλο της προστασίας του πολίτη πρέπει να είναι πρώτιστη προτεραιότητα μιας Αριστερής-Προοδευτικής κυβέρνησης.

Την ίδια περίοδο η Κυβέρνηση, την ημέρα του θανάσιμου τραυματισμού του 16χρονου, αποφασίζει την απόδοση έκτακτου οικονομικού επιδόματος στους ένστολους. Αποτελεί μια προκλητική επιλογή, ένα προεκλογικού τύπου τέχνασμα, που αποτυπώνει σαφέστατα όμως τη στρατηγική της κυβέρνησης. Η επιλεκτική ενίσχυση της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας εξυπηρετεί το δικό της ακροατήριο, φανερώνει την στόχευση και την ιεράρχηση της κυβέρνησης, η οποία παράλληλα αρνείται να δώσει το αντίστοιχο επίδομα στους υγειονομικούς ή να παγιώσει άλλα μέτρα (όπως π.χ. 13ος μισθός) οριζόντια για όλο το δημόσιο τομέα. Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση με ένα ακόμα μέτρο έρχεται να επιβραβεύσει την αστυνομική αυθαιρεσία, να «πριμοδοτήσει» τους σκληρούς μηχανισμούς καταστολής του κράτους, που το προηγούμενο διάστημα αλλά και στο μέλλον θα κληθούν να καταστείλουν την κοινωνική κατακραυγή και διαμαρτυρία.

Στο πλαίσιο αυτό:

Απαιτούμε την καταδίκη του αστυνομικού-δολοφόνου του Κ. Φραγκούλη. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και λαμβάνουμε πρωτοβουλίες μέχρι την τελική δικαίωση της οικογένειας. Δεν θα αφήσουμε μια ακόμα δολοφονία να συγκαλυφθεί.

Αποφασίζουμε την διοργάνωση μεγάλης πολιτικής εκδήλωσης την επόμενη εβδομάδα, για την παρουσίαση των προτάσεων μας για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, με στόχο να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε με τον καλύτερο τρόπο δημόσια το σχέδιο μας.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)