to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:11 | 30.08.2013

Πολιτισμός

Από τα social media στα ράφια των βιβλιοπωλείων

Σε μια περίοδο που όλο και πιο συχνά παρακολουθούμε ανθρωποφαγικές τάσεις και δράσεις στο Διαδίκτυο, το "Craftbook" δείχνει και την άλλη πλευρά του νομίσματος, τη δημιουργική διαχείριση του βήματος που προσφέρεται προκειμένου να εκφράσεις δημόσια τον λόγο σου. Στην προκειμένη περίπτωση τα social media γίνονται αφορμή για συλλογική δράση και αντίσταση μέσω της τέχνης.


"Ονειρευτήκαμε να αρθρώσουμε λόγο σύμπλευσης, συλλογικότητητας και αντίστασης στην κρίση, όπως είναι και το όνομά μας, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου" γράφουν αντί προλόγου οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα, μέλη όλοι τους της διαδικτυακής ομάδας CRAFT (Crisis-Resistant Art Facebook Team) που δημιουργήθηκε προκειμένου να αναρτούν έργα τους και δι' αυτών να αρθρώνουν "μια δυνατή φωνή ενάντια στην κρίση". Έτσι το "Craftbook" έγινε το πρώτο συλλογικό βιβλίο που δημιουργήθηκε απ' ευθείας από το facebook, αλλά μπορούμε να το βρούμε στα βιβλιοπωλεία (εκδ. Γαβριηλίδης). Στο εξώφυλλό του δεσπόζει μια παλιά φωτογραφία σχολικής τάξης και τις σελίδες του διατρέχουν πεζά και ποιήματα, φωτογραφίες, εικαστικά έργα, που υπογράφουν οι Πόλυ Χατζημανωλάκη, Διονύσης, Μαρίνος, Πάνος Σταθόγιαννης, Ελένη Αϊβαλή, Κατερίνα Ξαρχοπούλου, Βαγγέλης Χαλικιάς, Σταμάτης Πάρχας, Έφη Λαμπρινίδου και πολλοί πολλοί ακόμα.

Το βιβλίο δεν διεκδικεί λογοτεχνικά ή εικαστικά πρωτεία, όμως "είναι μία ένδειξη ότι το στοίχημα κερδίζεται" λέει η Κατερίνα Ξαρχοπούλου, ζωγράφος και χαράκτρια, μέλος της ομάδας εργασίας για τη συλλογική έκδοση του "Craft". "Έχουμε πλέον αντιληφθεί ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε μπροστά και να ανατρέψουμε αυτό το ανθρωποφαγικό σύστημα που ήθελε τον καθένα να δρα με γνώμονα το ατομικό συμφέρον. Οι κολεκτίβες, οι δημιουργικές ομάδες, οι συλλογικότητες μέσα στην τέχνη, η αλληλοϋποστήριξη και η διαρκής επαγρύπνηση και πρόταξη του αισθητικού κριτηρίου είναι από τις ασφαλείς μεθόδους που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση των αξιών που βιώνουμε σήμερα. Είναι ταυτόχρονα και δυνατότητα βήματος, έκφρασης χωρίς διαμεσολάβηση".

Ακόμα και ο εκδότης τους, ο έμπειρος Σάμης Γαβριηλίδης, δέχτηκε τούτο το βιβλίο ως προϊόν μιας συλλογικότητας, και χωρίς ο ίδιος να είναι μέρος της "το εξέδωσε δωρεάν, κάνοντας έτσι την αρχή και δίνοντας το παράδειγμα ότι η πίστη στον άνθρωπο είναι μία διαρκής και σταθερή αξία". Το ζητούμενο δηλαδή κάθε εποχής, αλλά και μια απάντηση στον κανιβαλισμό της εποχής μας.

Πηγή: avgi.gr - Κρημνιώτη Π.

tags: βιβλίο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)