to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:42 | 03.10.2023

Πολιτική

Απίστευτες διαρροές τουρκικών ΜΜΕ για τα ελληνικά νησιά - Προειδοποιήσεις Σαμαρά προς Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση της Ελλάδας σταμάτησε να εξοπλίζει νησιά και βραχονησίδες των των οποίων η κυριαρχία δεν μεταβιβάστηκε με συνθήκες, κάτι που ήταν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, γράφει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.


Σε ένα ρεπορτάζ που δεν επιβεβαιώνεται από την Αθήνα, η εφημερίδα γράφει ότι «ένα θετικό βήμα ήρθε από την Ελλάδα, η οποία έδωσε σήματα ομαλοποίησης με την Τουρκία».

«Μετά τη συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, τα βήματα εξομάλυνσης επιταχύνθηκαν», τονίζει το κείμενο.

Παρακάτω η εφημερίδα εξηγεί ότι -σύμφωνα με την τουρκική οπτική- ότι «το θέμα είναι ένα από τα πιο σοβαρά και πολύπλοκα θέματα ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βράχων, καθώς και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα. Τα ονόματα και το καθεστώς των νησιών και των νησίδων των οποίων το νομικό καθεστώς είναι ασαφές στο Αιγαίο δεν καθορίστηκαν στις συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Το νησιωτικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από την επιθυμία της Ελλάδας να κατέχει όλα τα νησιά, βραχονησίδες και βράχους εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ακόμη, ονομάζει μερικά από τα νησιά που έχουν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις: Σάμος, Μεγίστη (Καστελόριζο), Χίος, Πάτμος, Ψαρά, Αρκοί, Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Ψέριμος, Σύμη.

Προειδοποιητικές βολές Σαμαρά κατά Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά και Κύπρο

«Παρών» στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίσω από κλειστές πόρτες, με προκλητική μυστικότητα και δίχως να λογοδοτεί σε κανέναν δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, που μετέτρεψε ένα σημείωμα προς μία ιστορική εφημερίδα της Κύπρου σε «μήνυμα» -και- προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Την κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και τον αναβρασμό που προκαλεί η υποχωρητικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των συνεχών διεκδικήσεων της Τουρκίας αποτυπώνει με την σημερινή παρέμβασή του στα ελληνοτουρκικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός κλήθηκε να γράψει στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, και επέλεξε να αρθρογραφήσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, στέλνοντας μηνύματα για όσα πολλά «γράφονται και λέγονται αυτή την περίοδο», και να προειδοποιήσει «την Τουρκία και όποιους άλλους κινούνται προς την κατεύθυνση» της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και της διχοτόμησης του Αιγαίου.

Σημειώνεται πως πριν από δύο σχεδόν μήνες, την επόμενη της συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στο Βίλνιους και την ομολογία για «υποχωρήσεις» του πρωθυπουργού έναντι του Τούρκου, ο Αντ. Σαμαράς είχε επιλέξει να στείλει μήνυμα μέσω συνεργάτη του.

«Χώρα που διακηρύσσει ότι είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις σε επεκτατιστή γείτονα ΔΕΝ πρόκειται να τη στηρίξουν άλλες χώρες τις περιοχής που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τον ίδιο επεκτατιστή γείτονα. Η Τουρκία απλώς κερδίζει χρόνο. Ενώ εμείς χάνουμε πραγματικούς ή δυνητικούς συμμάχους» ανέφερε μεταξύ άλλων τότε «Θανάσης Κ», για τον οποίο όλη η δημοσιογραφική πιάτσα γνωρίζει ότι πρόκειται για στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, τον περσινό Δεκέμβριο είχε εμφανιστεί λάβρος για επερχόμενες «Πρέσπες του Αιγαίου», καταδικάζοντας τις «συνομιλίες με κράτος πειρατή».

Τώρα, τονίζει πως «θέλουμε διάλογο, όχι όμως παράδοση». Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα. 

Πηγή: Documento

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)