to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 19.12.2019

Πολιτική

Αοριστίες Μηταράκη στην ερώτηση Ξανθόπουλου για την καθυστέρηση στην οικονομική ενίσχυση υποκατάστασης του ΕΚΑΣ

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, προς τον υπ. Εργασίας, σχετικά με την παντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής στους δικαιούχους, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που υποκαθιστά το ΕΚΑΣ.


Ο Θ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στο ισχύον νομικό πλαίσιο,  που ορίζει ότι «σε περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερούνται πλήρως το ΕΚΑΣ για το έτος 2019, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ που έχει απολεσθεί» και επεσήμανε ότι για το 2018, οι ευάλωτες αυτές κατηγορίες πληθυσμού έλαβαν το ποσό που δικαιούνταν.

Ωστόσο για το 2019, σημείωσε ο Θ. Ξανθόπουλος, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην απονομή αυτού του ποσού και παρά την έγκαιρη προειδοποίηση και εγκύκλιο που είχε απευθύνει από τον περασμένο Δεκέμβριο ο τότε υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία καταβολή στους δικαιούχους. Μάλιστα στη Π.Ε Δράμας, υπάρχουν σύμφωνα με τον τοπικό ΕΦΚΑ, περίπου 12 δικαιούχοι, οι οποίοι αν και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, δεν μπορούν να εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος μηχανογραφικός έλεγχος.

«Με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι της ενίσχυσης αυτής, δεν έχουν υψηλά εισοδήματα και ανήκουν κατά κανόνα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεν είναι επιτρεπτό,  διαδικαστικού ή άλλου είδους προβλήματα της πολιτείας, να τους στερούν νόμιμα κοινωνικά δικαιώματα και απολαβές», τόνισε ο Θ. Ξανθόπουλος. Επικαλέσθηκε μάλιστα τα σημαντικά επίσης προβλήματα και εμπόδια που ανέκυψαν και με την απονομή του κοινωνικού μερίσματος σε άτομα με αναπηρία, εκφράζοντας ανησυχία για το μέλλον της παροχής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Θ. Ξανθόπουλος ρώτησε τον παριστάμενο Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μηταράκη, τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας και ζήτησε, ενόψει των γιορτών, να υπάρξει μέριμνα, ώστε να καταβληθεί τουλάχιστον, ένα επιμέρους ποσό στους δικαιούχους.

Ο Ν. Μηταράκης κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ, επέρριψε και πάλι την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για πλημμελή τεχνική προετοιμασία. Ωστόσο δεν εξήγησε, πως και με ποιο τρόπο, οι ίδιοι δικαιούχοι, που δεν έλαβαν ούτε ευρώ  το 2019, είχαν λάβει κανονικά την επίμαχη οικονομική ενίσχυση το 2018. Επί της ουσίας, παραδέχτηκε ότι πρόσφατα και άρα καθυστερημένα, το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε να αποσταλεί το αρχείο εισοδηματικών κριτηρίων στην ΗΔΙΚΑ προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, που εμπόδιζε την καταβολή.

Ανταπαντώντας ο κ .Ξανθόπουλος, ζήτησε από τον παριστάμενο κ. Υφυπουργό να μιλήσει συγκεκριμένα και να δεσμευθεί πότε ακριβώς θα καταβληθεί η συγκεκριμένη ενίσχυση, την οποία έχουν απόλυτη ανάγκη οι δικαιούχοι.

Ο κ. Μηταράκης ωστόσο και πάλι απέφυγε να δεσμευθεί, εμμένοντας στην αόριστη εξαγγελία περί πληρωμής χωρίς να αποκλείει να υπάρχουν και λάθη στα πληροφοριακά συστήματα.

Δείτε εδώ τη συζήτηση:

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)