to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αντίθετοι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων οι Οικολόγοι Πράσινοι

«Η βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν εξυπηρετείται από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων αλλά από δραστηριότητες και ενέργειες που συνάδουν με τον άνθρωπο και το περιβάλλον» υποστηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι


Η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αντίθετοι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων γιατί θεωρούμε ότι η προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας δεν βρίσκεται στο υπέδαφος και κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, αλλά στη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου, στην αξιοποίηση του ποιοτικού αγροτικού προϊόντος και στην ενίσχυση του εναλλακτικού και ποιοτικού τουρισμού. Ταυτόχρονα, σε πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια τάση, γνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αλλαγή στο ενεργειακό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, με στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος και την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Ιδιαίτερα αφού είμαστε τόπος ευλογημένος ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θεωρούμε ότι η ορθολογική αξιοποίηση τους θα μας στρέψει στην βιώσιμη ανάπτυξη και στο μέλλον, αφήνοντας οριστικά πίσω στο παρελθόν την σπάταλη χρήση των φυσικών πόρων και τις ρυπογόνες τεχνολογίες.

Η συνθήκη του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που η χώρα μας υπέγραψε, μας ωθεί σε άλλη κατεύθυνση μακριά από τους υδρογονάνθρακες και τις εξορύξεις τους. Γι’ αυτό και επιμένουμε συνεχώς, ότι θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει θεσμικά ο νέος μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός με γρήγορα βήματα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι μόνο θέμα αρχών και εφαρμογής διεθνών συνθηκών αλλά κυρίως ηθικής ευθύνης προς την ελληνική κοινωνία, ευθύνη απέναντι στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία για εμάς, τις επόμενες γενιές και τον ίδιο τον πλανήτη. 

Θεωρούμε ακόμη ότι η άποψη πως το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται γεωπολιτικά, πρέπει να εξετάζεται και υπό το πρίσμα των κίνδυνων και επιπτώσεων στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, κάτι που δεν έχει συμβεί. Η τεχνολογία εξορύξεων αναμφισβήτητα έχει κάνει μεγάλα βήματα ως προς την ασφάλεια, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα απρόβλεπτα συμβάντα και ανθρώπινα λάθη δεν θα συμβούν. Όταν συμβαίνουν, οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και καταστροφικές και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες για το περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ τα έσοδα του ελληνικού κράτους από τους υδρογονάνθρακες δεν είναι αρκετά για να τις καλύψουν. Το πρόσφατο ατύχημα στον Σαρωνικό είναι ένα πολύ μικρό δείγμα του τι μπορεί να φέρει η εξορυκτική δραστηριότητα στις θάλασσες μας, αλλά και στη στεριά.

Κανείς επίσης δεν μπορεί να εκτιμήσει αυτή τη στιγμή ποια θα είναι τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε βάθος χρόνου. Ούτε η εισηγητική έκθεση του Νομοσχεδίου δεν μπόρεσε. Το σημαντικό όμως για μας είναι ότι, πολύ περισσότερο, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος του ρίσκου σε σχέση με τα οφέλη σε βάθος χρόνου. 

Η βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν εξυπηρετείται από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων αλλά από δραστηριότητες και ενέργειες που συνάδουν με τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οι βασικοί πόροι για μια νέα βιώσιμη πορεία είναι η πλουσιότατη βιοποικιλότητα,   τα νερά, τα ποτάμια, τα βουνά, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ο εναλλακτικός τουρισμός ο οποίος αξιοποιεί όλα όσα μας προσφέρει η μοναδική ελληνική φύση, και πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι. Η επανακατοίκηση της υπαίθρου που είναι μεγάλο ζητούμενο, δεν εξυπηρετείται από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τις σύνοδες δραστηριότητες τους.

Με βάση και τα παραπάνω, οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αντίθετοι με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων για λόγους αρχής και πολιτικής ταυτότητας. Η δημόσια δήλωση αντίθεσης των δυο εκλεγμένων μας στο Ελληνικό κοινοβούλιο με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Δημαρά και Γιάννη Τσιρώνη, είναι μέσα στα πλαίσια του αμοιβαίου σεβασμού των κομμάτων και θέσεων μας, και εκφράζουν την πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της σύγχρονης και αποτελεσματικής μορφής λειτουργίας της παρούσας πολυκομματικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουμε και στηρίζουμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)