to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 03.02.2014

Κοινωνία

Αντί για κάλυψη κενών: νυχτερινές αστυνομικοί εφόδοι για τις «παράνομες αποκλειστικές» στα νοσοκομεία

Εφοδο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός το βράδυ του Σαββάτου έκανε η Διεύθυνση Αλλοδαπών της αστυνομίας και προχώρησε στη σύλληψη 14 γυναικών που εργάζονταν χωρίς άδεια ως αποκλειστικές νοσοκόμες. Ζήτημα περίπλοκο, που έχει να κάνει με τις πάγιες ελλείψεις των νοσοκομείων και όχι μόνο, και παράλληλα ένα ζήτημα που είχε τεθεί ψηλά στην ατζέντα των χρυσαυγιτών και είχε «αγκαλιάσει» ο υπ. Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.


(φωτ.: Α. Παναγιώτου @fosphotos.com στο protagon.gr)

Η είδηση όπως δόθηκε από διάφορες ιστοσελίδες (εδώ από το In.gr):

Στη σύλληψη 14 γυναικών που εργάζονταν χωρίς άδεια ως αποκλειστικές νοσοκόμες προχώρησε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής μετά από έφοδο που πραγματοποίησε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός το βράδυ του Σαββάτου. 

Στην έλλειψη προσωπικού απέδωσε το φαινόμενο των αποκλειστικών χωρίς άδεια ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ηλίας Σιώρας, ενώ κατήγγειλε την ύπαρξη κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τις γυναίκες αυτές.

Όπως είπε, οι γυναίκες αυτές εργάζονται έως και 12 ώρες έναντι 50 ευρώ, από τα οποία εισπράττουν περίπου τα μισά, καθώς τα υπόλοιπα τα παίρνουν τα οργανωμένα κυκλώματα που τις προωθούν για εργασία στα νοσοκομεία.

Από τις 14 γυναίκες που συνελήφθησαν, οι δύο είναι Ελληνίδες, επτά Γεωργιανές, δύο Βουλγάρες, δύο Αλβανίδες και μία Ρωσίδα.

Οι γυναίκες εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες χωρίς να διαθέτουν το απαιτούμενο πτυχίο Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες ΔΟΥ και ΙΚΑ, προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις.

Και ας θυμίσουμε ένα παλιότερο κείμενο (από τον Σεπτέμβρη) του Βασίλη Βενιζέλου (δημοσιογράφου, συντάκτη Υγείας της Αυγής) για το θέμα, στο protagon.gr:

Νόμιμες ή φθηνές αποκλειστικές νοσοκόμες;

Με ελαφρά τη καρδία απάντησε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ερώτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής σχετικά με την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών αποκλειστικών νοσοκόμων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ: «Σε περίπτωση κατά την οποία εντοπίζονται άτομα (σ.σ.: σε νοσοκομεία του ΕΣΥ), κυρίως αλλοδαπές, που παραμένουν δίπλα στους ασθενείς και συμπεριφέρονται (sic) ως αποκλειστικές νοσοκόμες, απομακρύνονται άμεσα»...

Ο υπουργός Υγείας διαπράττει εδώ ένα πολύ σοβαρό λάθος, παρασυρόμενος από το μένος των νεοναζί κατά των αλλοδαπών! Θεωρεί ότι η παράνομη απασχόληση αλλοδαπών αποκλειστικών νοσοκόμων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελεί ένα απλό αστυνομικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί με τα συνήθη μέτρα αστυνόμευσης και εκδίωξης από τους χώρους εργασίας και τους χώρους νοσηλείας του δημοσίου συστήματος Υγείας... Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, όμως!

Η παράνομη απασχόληση αποκλειστικών νοσοκόμων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ εξυπηρετεί την ανάγκη των φτωχών νοσηλευόμενων ασθενών για ολοήμερη φροντίδα, φροντίδα την οποία δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε οι νοσηλευτές του ΕΣΥ, λόγω δραματικής έλλειψης προσωπικού στις κλινικές του δημοσίου συστήματος Υγείας, ούτε οι νομίμως εργαζόμενες αποκλειστικές νοσοκόμες, λόγω εξαιρετικά υψηλών νομίμων αμοιβών τις οποίες απαιτούν - σύμφωνα με τον νόμο, ασφαλώς.

Γνωρίζει ο υπουργός Υγείας ποια είναι η αμοιβή για μία νομίμως εργαζόμενη αποκλειστική νοσοκόμα κατά τη διάρκεια της Κυριακής; Για λιγότερες από επτά ώρες, ένας νοσηλευόμενος ασθενής υποχρεώνεται να πληρώσει κάτι περισσότερο από... 100 ευρώ, ενώ για τις καθημερινές υποχρεώνεται να καταβάλλει κάτι περισσότερο από... 70 ευρώ!

Γνωρίζει ο υπουργός Υγείας ποια αμοιβή ζητούν οι παρανόμως εργαζόμενες αποκλειστικές νοσοκόμες; Ζητούν, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, 50 ευρώ και για τις καθημερινές και για τις Κυριακές και για τις αργίες και για τις νύχτες!

Γνωρίζει ο υπουργός Υγείας ποια αποζημίωση καταβάλλει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στους νοσηλευόμενους ασφαλισμένους για την απασχόληση νομίμως εργαζόμενης αποκλειστικής νοσοκόμας; Μόλις το... 40% του συνόλου της αμοιβής την οποία ο ασφαλισμένος κατέβαλε στην αποκλειστική νοσοκόμα και μόνον για χρονική διάρκεια νοσηλείας 10 ημερών... Μετά τις δέκα ημέρες, ο ασφαλισμένος καταβάλλει όλη την αμοιβή από τη δική του τσέπη! Για τις δέκα ημέρες λαμβάνει το 40% των χρημάτων τα οποία έδωσε στη νομίμως εργαζόμενη αποκλειστική νοσοκόμα!

Επιμένει ακόμη ο υπουργός Υγείας ότι οι νεοναζί έχουν δίκιο να ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα της παράνομης εργασίας αποκλειστικών νοσοκόμων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελεί ένα απλό αστυνομικό πρόβλημα;

Όσο οι αμοιβές των νομίμως εργαζομένων αποκλειστικών νοσοκόμων στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ παραμένουν στα δυσθεώρητα και προ κρίσης επίπεδα, τόσο οι φτωχότεροι από τους νοσηλευόμενους στο ΕΣΥ ασθενείς θα αναζητούν παρανόμως εργαζόμενες αποκλειστικές νοσοκόμες με πιο υποφερτές για την τσέπη τους αμοιβές.

Να ενημερώσω και για κάτι άλλο τον κύριο υπουργό της Υγείας: Κάθε φορά που ο φτωχός ηλικιωμένος πατέρας μου νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, τον φροντίζει νυχθημερόν η νομίμως εργαζόμενη αλλοδαπή οικιακή βοηθός του. Αυτή η κοπέλα, συνεχίζω να ενημερώνω τον υπουργό Υγείας, συμπεριφέρεται τότε ως αποκλειστική νοσοκόμα, ασφαλώς.

Θα... «απομακρύνεται άμεσα» και αυτή, κύριε υπουργέ της Υγείας;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)