to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 11.02.2019

Κοινωνία

Ανθή Παζιάνου: Ο φασισμός υπήρχε πάντα απλά βρήκε στόχο το προσφυγικό

«Όταν σκέφτομαι την στοχοποίησή μου από απόσταση, λέω 'Ναι, φοβάμαι'. Την ώρα όμως που δουλεύω δεν το αισθάνομαι, είναι η δουλειά μου». Η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου, αντιμετώπισε τις επιθέσεις φασιστοειδών στη Λέσβο για τα ρεπορτάζ της, ενώ απολύθηκε από την εφημερίδα όπου εργαζόταν.


Η κα Παζιάνου μίλησε στις 7 Φεβρουαρίου στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» στον 105,5 Στο Κόκκινο και στη Τζούλυ Τσίγκα και για τη συμμετοχή της στο νέο συνεταιριστικό εγχείρημα δημοσιογράφων, την ενημερωτική ιστοσελίδα www.stonisi.gr. «Κάποιες φορές μας αποκαλώ 'τάγμα αυτοκτονίας'», λέει και τονίζει την ανάγκη να σπάσει το μαύρο μέτωπο.

Στη Λέσβο η στοχοποίηση των προσφύγων αλλά και όσων τους στηρίζουν άρχισε από το 2016. Το 2015 παρά τις μεγάλες προσφυγικές ροές και παρά το γεγονός ότι πλατείες της Μυτιλήνης ήταν γεμάτες από οικογένειες προσφύγων, δεν υπήρχε αυτή η στάση, γιατί δεν είχε εφαρμοστεί η ευρωτουρκική συμφωνία οπότε όσοι έφθαναν στο νησί έφευγαν μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Ταυτόχρονα ήταν πολύ έντονο και το κίνημα αλληλεγγύης που είχε αναπτυχθεί.

Το κλίμα άρχισε να αλλάζει από τον Μάρτιο του 2016. Θυμάμαι πως όταν αστυνομικοί είχαν επιτεθεί σε πρόσφυγες, εμφανίστηκαν ομάδες ακροδεξιών και τους έλεγαν 'πετάξτε τους στη θάλασσα'. Κατέβηκα από το αυτοκίνητο κι άρχισα να τραβάω φωτογραφίες. Δέχθηκα προπηλακισμούς από φασιστοειδή αλλά μου επιτέθηκαν και αστυνομικοί παρά το γεγονός ότι τους έδειξα την δημοσιογραφική μου ταυτότητα με αστυνομική διαπίστευση.

Το φθινόπωρο του 2018 έγραψα για την επίθεση τεσσάρων ανδρών στο κοριτσάκι που φορούσε μαντήλα και το πέρασαν για προσφυγόπουλο. Λίγο μετά έκανα ρεπορτάζ για ποδοσφαιρικό αγώνα προσφύγων και άρχισε το μπαράζ υβριστικών και σεξιστικών σχολίων για εμένα στα social media. Είχε προηγηθεί και η επίθεση στον Στρατή Μπαλάσκα. Κι επειδή είναι μικρή κοινωνία, θυμάμαι πως αυτούς που μου επιτέθηκαν τους ξαναέβλεπα ακόμη και στην παραλία όταν πήγαινα με την κόρη μου, να κάθονται στη διπλανή ομπρέλα. Τελικά μετά την προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη, η υπόθεση πήρε δικάσιμο για τις 23 Ιανουαρίου με αριθμό 63 στο πινάκιο, οπότε δεν έγινε.

Όταν σκέφτομαι την στοχοποίησή μου μετά, από απόσταση, λέω 'Ναι, φοβάμαι'. Την ώρα όμως που δουλεύω δεν το αισθάνομαι, είναι η δουλειά μου. Αυτό που περισσότερο με πείραξε ήταν η σιωπή γνωστών και φίλων, για παράδειγμα η ΝΟΔΕ του νησιού στήριξε τους επιτιθέμενους.

Όταν έπεσε η ιδέα να φτιάξουμε ένα μια συνεταιριστική ενημερωτική ιστοσελίδα, το www.stonisi.gr, φοβήθηκα και πάλι τη στοχοποίηση. Κάποιες φορές αποκαλώ την ομάδα μας 'τάγμα αυτοκτονίας'. Όμως από την ώρα που ξεκινήσαμε μίλησε ο κόσμος, το www.stonisi.gr έχει μεγάλη απήχηση, μας λένε 'επιτέλους να σπάσει το μαύρο μέτωπο' και αγγίζει και πολλούς νεοδημοκράτες που δεν άντεχαν άλλο την ακροδεξιά στροφή.

Το 2015 μετά από κινητοποιήσεις έκλεισαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Μετά εμφανίστηκαν ως 'Πατριωτική Κίνηση' και τώρα εμφνίζονται ως 'Ελεύθεροι Πολίτες'. Όμως εγώ λέω πάντα πως ο φασισμός δεν δημιουργήθηκε από το προσφυγικό. Υπήρχε πάντα και βρήκε στόχο στο προσφυγικό. Αλλά και η Ν.Δ. όπως το πάει στο νησί, θα δώσει πολλούς ψηφοφόρους στην Χ.Α.

Από την άλλη οι πρόσφυγες, είναι δεδομένο πως περνάνε φοβερό στρες καθώς κινδύνευσαν για να φθάσουν μέχρι εδώ και τώρα είναι εγκλωβισμένοι στη Μόρια. Παρόλα αυτά δεν δημιουργούν εντάσεις κι αυτό αφαιρεί επιχειρήματα από τους φασίστες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)