to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 09.06.2012

left.gr

Πολιτισμός

Ανταπόκριση από το Φεστιβάλ Αθηνών: Zimmermann & de Perrot «Hans was Heiri»

Υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων θα έλεγα ότι μάλλον με βαριά καρδιά ξεκινήσαμε όλοι χθες να κατηφορίζουμε(ή να ανηφορίζουμε μερικοί) την Πειραιώς για να φτάσουμε στο 260, στο χώρο που τα τελευταία 7 χρόνια αποτελεί την πολιτιστική έδρα του Φεστιβάλ Αθηνών.


Όταν όμως δύο ώρες μετά βρεθήκαμε να κάνουμε την αντίθετη διαδρομή τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. 


Η χθεσινή εναρκτήρια παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών, παρά τις γνωστές πολυδιάστατες δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πραγματοποίησή του, αποζημίωσε και με το παραπάνω τους aficionados του Φεστιβάλ, που φέτος δυστυχώς αποδείχθηκαν αναμενόμενα περιορισμένοι σε αριθμό. Τα εύσημα ανήκουν στους Zimmermann & de Perrot, μια επταμελή ομάδα από την Ελβετία που επιδίδεται σε ένα μεταμοντέρνο θέαμα τσίρκου υπό την διδασκαλία του ακροβάτη/χορογράφου Martin Zimmermann και τις μουσικές επιλογές του DJ/συνθέτη Dimitri de Perrot. 
Μέσα από την παραμορφωτική ματιά τους οι Zimmermann & de Perrot παρατηρούν με κωμικοτραγική υπαρξιακή ευαισθησία ότι «Τελικά όλοι είμαστε ίδιοι» (αυτό άλλωστε σημαίνει η αινιγματική έκφραση του τίτλου «Hans was Heiri»). 


Έξι παντελώς διαφορετικά χορευτικά σώματα επιδίδονται με τελειότητα σε ένα σουρεαλιστικό συνονθύλευμα σύγχρονου χορού, ριψοκίνδυνων ακροβατικών δίχως δίχτυ, ζογκλερικών και γκαγκς μέσα  (και πάνω) σε ένα περιστρεφόμενο σπίτι – σκηνικό που υποδηλώνει τη διαρκή εξουθενωτική κίνηση του κόσμου μέσα και γύρω μας. Στην αέναη ανθρώπινη αναζήτηση της ισορροπίας οι ερμηνευτές με μοναδική πλαστικότητα παραπαίουν και σωριάζονται οδηγούμενοι πιο κοντά στην αστάθεια, η οποία όπως αποδεικνύεται είναι πολύ περισσότερο σαγηνευτική. 


Η θρησκευτικότητα της μουσικής γκοσπέλ εναλλάσσεται με τη ρυθμικότητα του Michael Jackson και την αισθαντικότητα του Johnny Cash καθώς ο Dimitri de Perrot μιξάρει στην «μαγική» κονσόλα του μουσικές και ήχους. Το σώμα γίνεται το όχημα της αναζήτησης της ταυτότητας και της ετερότητας, των ορίων της ανθρώπινης και απάνθρωπης συμπεριφοράς, της κωμικότητας αλλά και του ερωτισμού, σε ένα οπτικό υπερθέαμα που με μπουρλέσκ διάθεση εξερευνά το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης προκαλώντας πηγαίο γέλιο και διακριτική συγκίνηση και δημιουργώντας στο κοινό την επιθυμία η (ανά)παράσταση αυτή να μην τελειώσει ποτέ. 

Αδιαμφισβήτητα η ιδανική έναρξη για έναν πολύπαθο πολιτιστικό θεσμό που αγωνίζεται να συντηρήσει την ύπαρξη και την αισιοδοξία του.


Hans was Heiri 
8-11 Ιουνίου, 21:00 
Πειραιώς 260, Κτίριο Η
Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Zimmermann & de Perrot
 
Μουσική σύνθεση: Dimitri de Perrot
 
Χορογραφία: Martin Zimmermann
 
Δραματουργία: Sabine Geistlich
 
Ερμηνεύουν: Tarek Halaby, Dimitri Jourde, Dimitri de Perrot, Gaël Santisteva, Mélissa Von Vépy, Methinee Wongtrakoon, Martin Zimmermann

Γ.Κλ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)