to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 28.02.2019

Πολιτική

Αντ. Μπαλωμενάκης: Χιλιάδων σελίδων η έκθεση Παπασπύρου προς την εισαγγελία για τη Novartis

Χιλιάδες σελίδες στοιχείων προστέθηκαν χθες στον ήδη κολοσσιαίο όγκο της δικογραφίας για το σκάνδαλο της Novartis


Χιλιάδες σελίδες στοιχείων προστέθηκαν χθες στον ήδη κολοσσιαίο όγκο της δικογραφίας για το σκάνδαλο της Novartis, με την κατάθεση της έκθεσης της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, σχεδόν ταυτόχρονα με την απαγγελία σοβαρών κατηγοριών για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, υποθέσεις που είναι συγκοινωνούντα δοχεία, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε τα σκάνδαλα στην Υγεία Αντ. Μπαλωμενάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Η νέα δικαστική εξέλιξη στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και συγκεκριμένα της πτυχής των 74 προσλήψεων, με απαγγελία πολύ σοβαρών κατηγοριών σε βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης, είναι κάτι το «αναμενόμενο, μετά την εισαγγελική πρόταση που κάλυψε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Κλήθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα και φαίνεται ότι οι εξηγήσεις που έδωσαν δεν είναι επαρκείς. Με την ανακριτική διαδικασία θα διερευνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, η Δικαιοσύνη θα δει αν υπήρξε ζημία του Δημοσίου ή όχι και πώς εμπλέκονται, στο βαθμό που εμπλέκονται, κάθε ένα από αυτά τα πρόσωπα», είπε ο κ. Μπαλωμενάκης, καθώς και «αν υπάρχουν ηθικές αυτουργίες, ένα είδος ενθάρρυνσης, κάλυψης … αν υπάρχει, θα αποκαλυφθεί από την ανακριτική διαδικασία».

«Μου κάνει εντύπωση, ότι δεν υπήρξε ως τώρα αντίδραση, να πουν ότι είναι “σκευωρία”, “πολιτικός δάκτυλος” κτλ.», σχολίασε ο ίδιος.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «το κρίσιμο είναι με τις χθεσινές εξελίξεις τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά π.χ. ο -φερόμενος ως εμπλακείς στο θέμα των αρθροσκοπήσεων- κ. Σαλμάς … έχει δηλώσει και δημοσίως ότι προτίθεται να ασκήσει ο ίδιος την άρση της ασυλίας του. Αν το κάνει, καλώς. Θα δούμε αν η ΝΔ θα τον καλύψει στην συνέχεια … αυτά πρέπει να περιμένουμε αυτές τις ημέρες, θα επιληφθεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα κάνει εισήγηση στην Ολομέλεια και εκεί θα δούμε πώς εννοεί η ΝΔ αυτά που λέει, εάν δηλαδή είναι υπέρ της διαφάνειας, κτλ.».

Ο κ. Μπαλωμενάκης θύμισε ότι η Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία έχει αναδείξει ότι το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και το σκάνδαλο της Novartis είναι συγκοινωνούντα δοχεία, «έχει κατατεθεί και ενόρκως ότι υπήρχαν μέθοδοι ίδιες, ο τρόπος χρηματοδότησης που φέρεται ότι χρησιμοποιούσαν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ήταν παρόμοιος».

Για τις απειλές του αντιπροέδρου της ΝΔ (και πρώην υπουργού Υγείας) Άδωνι Γεωργιάδη κατά δικαστικών που είναι πιθανόν να του απαγγείλουν κατηγορίες, αλλά και την θέση του ότι πρόκειται για παραγεγραμμένες υποθέσεις, ο κ. Μπαλωμενάκης υπογράμμισε ότι «ως μέθοδος είναι 100% αποδοκιμαστέα, δεν είναι μόνο περιφρόνηση αλλά και σαφής παρέμβαση ενός σημαίνοντος πολιτικού προσώπου στα θέματα της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε καμία περίπτωση … δείχνει μία αρνητική νοοτροπία».

Το ίδιο δείχνει, κατά τον κ. Μπαλωμενάκη, «και η πρόσφατη προαναγγελία του Κ. Μητσοτάκη ότι αν γίνει κυβέρνηση θα αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι ένας πολύ βαρύς υπαινιγμός … αν το ερμηνεύσει κανείς από την σκοπιά της ΝΔ, υποτίθεται ότι το κάνει για να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη, αλλά αν το διαβάσει αντίστροφα, για να καλύψει καταστάσεις και ενδεχομένως πρόσωπα του περιβάλλοντός του». Σημείωσε ότι «βέβαια, το πήρε πίσω, το είπε μία φορά όλη κι όλη και δεν ξέρω κάτω από ποιες καταστάσεις. Φαίνεται ότι του επεσήμαναν αυτό που λέμε τώρα εμείς».

«Για το θέμα των παραγραφών, είναι έσχατη γραμμή πολιτικής άμυνας που προφανώς εκθέτει αυτόν που την κάνει. Όταν λέω “δεν έχω κάνει τίποτα” και από την άλλη λέω “και να έχω κάνει, έχει παραγραφεί”, πού πάει το μυαλό του καθενός» για τον Άδωνι Γεωργιάδη; αναρωτήθηκε ο κ. Μπαλωμενάκης. «Θα δει η Δικαιοσύνη, αν και εφόσον προκύψουν ευθύνες», αλλά «ήδη είναι πολιτικά εκτεθειμένος όποιος λέει κάτι τέτοιο, ισχύει και στην καθημερινή ζωή και στην πολιτική».

Ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε και στον κολοσσιαίο όγκο της δικογραφίας για την Novartis, σημειώνοντας ότι «μόνο χτες, η έκθεση της (σ.τ.σ. Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης) κ. Παπασπύρου που πήγε στην (σ.τ.σ. Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς) κ. Τουλουπάκη είναι και αυτή χιλιάδων σελίδων … πρέπει να ταξινομηθούν, να καταταχθούν κατά την αξία τους… η καθυστέρηση δεν είναι μεγάλη. Βεβαίως, είναι μεγάλη στα μάτια του κόσμου, αλλά σε όσους γνωρίζουν πώς δουλεύει η Δικαιοσύνη και με πόση προσοχή πρέπει να απαγγείλει κατηγορίες ή να αθωώσει προκαταβολικά ορισμένους, είναι εύλογο. Εμένα θα με ξένιζε εάν καθυστερούσε πέραν του Καλοκαιριού, εκτός εάν υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρω».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)