to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Υπόθεση των πολιτών το μπλόκο στη συντηρητική παλινόρθωση

Η διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου απαιτεί και προϋποθέτει πρωτίστως τη συμμετοχή των κοινωνικών δυνάμεων


Γιατί τώρα;

Γιατί τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες. Γιατί τώρα γίνεται πασιφανές ότι τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη οι λαοί μεταβαίνουν από τον πολιτικό δικομματισμό στον κοινωνικό διπολισμό.

Τακτικού ή στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή;

Προφανώς το δεύτερο και είναι επιλογή με βάθος χρόνου. Είναι επιλογή που στοχεύει να εκφράσει πολιτικά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό. Πολίτες που δεν έχουν οργανική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ενδεχομένως κριτική στάση απέναντί του. Κατανοούν όμως την ανάγκη συσπείρωσης και διαμόρφωσης προοδευτικού πόλου ως ανάχωμα απέναντι στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό και την άκρα Δεξιά που αναπτύσσεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας.

Πρόκειται για νέο κόμμα;

Όχι βέβαια, πρόκειται για μια προσπάθεια να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα-παράταξη, δεδομένου του μικρού οργανωτικού του μεγέθους. Υπάρχουν διάφορες συλλογικότητες, όμιλοι, πολιτικές κινήσεις, ομάδες πρωτοβουλίας, συσπειρώσεις κλπ. αλλά και μεμονωμένες προσωπικότητες στον προοδευτικό χώρο, καθώς και στην ανένταχτη Αριστερά και την Οικολογία. Η κάθε συλλογικότητα διατηρεί την οργανωτική της αυτοτέλεια και κανείς δεν εντάσσεται σε άλλον σχηματισμό. Διαμορφώνεται έτσι ένας αστερισμός που να μπορεί μέσω αυτού να εκφραστεί πολιτικά το σύνολο του προοδευτικού και αριστερού χώρου.

Υπάρχουν όροι ενότητας;

Πρόκειται για πολίτες με διαφορετικές αφετηρίες και διαφορετικές διαδρομές. Η ενότητα διασφαλίζεται μέσω κοινών προγραμματικών θέσεων. Δεν φτάνει όμως ο αντιθετικός προσδιορισμός απέναντι στηνάκρα Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Χρειάζεται και θετική προγραμματική πρόταση με τη μορφή πολιτικής πλατφόρμας, η οποία άμεσα θα κατατεθεί και θα αποτελέσει το πλαίσιο ενότητας και κοινής πρότασης.

Πρόκειται για πολιτική ή κοινωνική συμμαχία;

Η διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου απαιτεί και προϋποθέτει πρωτίστως τη συμμετοχή των κοινωνικών δυνάμεων. Έχει καταδειχτεί πλέον ότι οι ηγετικές ομάδες του λεγόμενου μεσαίου χώρου έπειτα από αλλεπάλληλες προσκλήσεις που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν άλλους προσανατολισμούς. Κατά συνέπεια, πρόκειται για συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων. Aν υπάρχουν και επώνυμοι από το πολιτικό προσωπικό του μεσαίου χώρου που θέλουν να συμμετάσχουν, φυσικά και μπορούν.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;

Όλοι όσοι συμφωνούν με το προγραμματικό πλαίσιο και τις επεξεργασίες που έχουν διαμορφωθεί. Όσοι και όποιοι αντιτίθενται στη συντηρητική παλινόρθωση και θέλουν να συμβάλουν στην προοδευτική προοπτική. Δεν μπορεί παρά να είναι ανοιχτό σε πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές καταβολές, αφετηρίες και διαδρομές.

Ποια είναι τα μέτωπα αυτών των κοινωνικών δυνάμεων;

Θα διαμορφωθούν δύο μέτωπα με προγραμματικά χαρακτηριστικά. Από τη μια, όλοι εκείνοι οι οποίοι ομνύουν στην ελεύθερη και χωρίς ρυθμίσεις λειτουργία της αγοράς. Μεγάλο μέρος της οικονομικής ελίτ της χώρας που έχει εθιστεί σε παρασιτική λειτουργία σε σχέση με το κράτος. Ένας κόσμος που επί χρόνια λειτουργούσε μεταπρατικά και με εξαρτήσεις. Ένα μεγάλο μέρος αυτού που παλιά ονομάζαμε «λούμπεν προλεταριάτο». Και, βέβαια, οι θύλακες της άκρας Δεξιάς στους κρατικούς θεσμούς και στους μηχανισμούς καταστολής. Και από την άλλη, όλοι όσοι θέλουν να αγωνιστούν για τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, προτάσσουν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Αντιλαμβάνονται τους κινδύνους για την ανθρωπότητα από την εξάντληση των φυσικών πόρων της Γης. Συμμερίζονται την άποψη για την ανάγκη αναβάθμισης του γεωπολιτικού και του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου προοδευτικού πατριωτισμού.

Σε ποιες κοινωνικές ομάδες απευθύνεται;

Στους ανθρώπους της εργασίας και της παραγωγής. Στις υγιείς επιχειρηματικές ομάδες και άτομα. Στη διανόηση της χώρας και τους δημιουργούς του πολιτισμού. Στους νέους ανθρώπους που είναι δικό τους το αύριο. Στα στοχοποιημένα και ριζοσπαστικοποιημένα μεσαία στρώματα που διακρίνονται για το αντισυστημισμό τους και μέσω αυτού κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε ακροδεξιές εκλογικές συμπεριφορές.

Πώς προχωρούμε;

Συγκροτείται άμεσα εκλογική επιτροπή κεντρικά, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό της όλης προσπάθειας. Σε αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από κάθε συλλογικότητα αλλά και στελέχη του κόμματος. Η προσπάθεια πρέπει να έχει στόχο τη συγκρότηση αντίστοιχων επιτροπών σε επίπεδο περιφέρειας, νομού και δήμου αλλά και σε μεγάλους εργασιακούς χώρους κατά κλάδο. Έτσι θα δοθεί δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής και ενεργοποίησης στους πολίτες που θέλουν να συμβάλουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)