to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:29 | 17.04.2020

Κοινωνία

Ανοικτές εκκλησίες εν μέσω πανδημίας (βίντεο)

Κάποιες Εκκλησίες παρέμειναν ανοικτές κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνϊού, ώστε οι πιστοί να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο στο εσωτερικό της Εκκλησίας παραβαίνοντας εντελώς τα περιοριστικά μέτρα και μην τηρώντας ούτε καν τις αποστάσεις ασφαλείας.


Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και παρά τις τελευταίες ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Ιεράς Συνόδου αλλά και, που έστω και μετά από αμφιταλαντεύσεις αποφάσισε να παραμείνουν κλειστές οι Εκκλησίες ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στην ΑΥΓΗ σήμερα Μεγάλη Παρασκευή στην Τρίπολη, στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία οι καμπάνες χτυπούσαν πένθημα και πιστοί προσήλθαν κανονικά να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο στο εσωτερικό της Εκκλησίας παραβαίνοντας εντελώς τα περιοριστικά μέτρα και μην τηρώντας ούτε καν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Κάποιοι αποφάσισαν να αδιαφορήσουν εντελώς για τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν την Δημόσια Υγεία και αυτό εν μέσω πανδημίας είναι εκγληματικό.

Ανοικτή εκκλησία και στους Αμπελόκηπους

Ανοικτός για τους πιστούς έμεινε για ορισμένο χρονικό διάστημα ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων στο Γουδή, αψηφώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Οι πιστοί σχημάτισαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ουρές στο προαύλιο της εκκλησίας και περίμεναν να μπουν στο εσωτερικό του ναού για να προσκυνήσουν στον Επιτάφιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην είσοδο βρίσκονταν δύο νεωκόροι, οι οποίοι «πρόσεχαν» την είσοδο και την έξοδο των πολιτών, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία συνωστισμού και συγχρωτισμού. Στη συνέχεια, η πόρτα του Ιερού Ναού έκλεισε και οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από το σημείο.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του Ιερού Ναού Αμπελοκήπων agiosthomas.gr αναφέρεται: «Στο πλαίσιο εφαρμογής της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093 Κ.Υ.Α., ο Ιερός Ναός θα παραμείνει κλειστός για τους πιστούς κατά την περίοδο ισχύος της, ήτοι από 12-04-2020 έως 20-04-2020».

Προσήχθη ιερέας στην Ηγουμενίτσα

Τα δημοσιεύματα σημειώνουν πως το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής έγινε καταγγελία ότι μετά τη θεία λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, ο ιερέας άνοιξε τις πόρτες του ναού και πιστοί προσήλθαν στο εσωτερικό του για να προσευχηθούν.

Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις, που κάλεσαν τους πιστούς να αποχωρήσουν από την εκκλησία και προσήγαγαν τον ιερέα, στον οποίο έγιναν απλές συστάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιερέας ισχυρίστηκε πως δεν έκανε κάτι παράνομο, αφού σύμφωνα με την ΚΥΑ "οι Ιεροί Ναοί θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή Μ. Παρασκευή ώρες 13.00 έως 17.00 Μ. Σάββατο ώρες 11.00 έως 13.00. Η ακολουθία του Επιταφίου και η Ανάσταση θα γίνουν από τον Ιερέα με την παρουσία του Ψάλτη και ενός νεωκόρου. Η παρουσία πιστών κατά την ακολουθία του Επιταφίου και της Ανάστασης, που θα γίνουν εντός του Ιερού Ναού, δεν επιτρέπεται. Οι καμπάνες επιτρέπεται να ηχήσουν πένθιμα την Μ. Παρασκευή και χαρμόσυνα στην Ανάσταση".

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο εσωτερικό του ναού προσέρχονταν ένας ένας οι πιστοί, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)