to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:35 | 22.12.2022

Πολιτική

Ανοιχτή Πόλη: Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του λόφου Στρέφη

Η δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη έσπευσε να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή του προηγούμενου δικαστηρίου για διακοπή των εργασιών στο λόφο του Στρέφη - Αποκαλύπτεται όλο και πιο καθαρά πώς αντιλαμβάνεται ο κ. Μπακογιάννης τη σχέση του με τους/τις κατοίκους και τη διαβούλευση, αναφέρει η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης


Μετά την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου που όριζε παύση των εργασιών στο Λόφο του Στρέφη μέχρι τις 2 Μαρτίου που θα εκδικαστεί η προσφυγή των κατοίκων κατά της εταιρείας Prodea, ο δήμαρχος Αθηναίων έσπευσε με πρωτόγνωρη ταχύτηα και καλεί τους κατοίκους στο δικαστήριο προκειμένου να πετύχει την ανάκληση της προαναφερθείσας προσωρινής διαταγής. 

Η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη σχολιάζει την ενέργεια του δημάρχου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη αντιλαμβάνεται τη σχέση της με τους/τις κατοίκους και τη διαβούλευση, αλλά και την προχειρότητα με την οποία έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό μιας «ανάπλασης» κατά τον οποίο δεν έχουν τηρηθεί ούτε τυπικές, ούτε ουσιαστικές διαδικασίες, όπως διαβούλευση, απόφαση της δημοτικής κοινότητας, δημόσιοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί κτλ., ενώ και οι ίδιες οι μελέτες φαίνεται πως είναι ελλιπείς και πρόχειρες, σύμφωνα με την προσφυγή των κατοίκων αλλά και τις δημόσιες αντιδράσεις αρμόδιων φορέων. 

Η Ανοιχτή Πόλη μιλά για «τις μεγάλες ευθύνες της δημοτικής αρχής απέναντι σε αυτά που ζητούν οι κάτοικοι και που πραγματικά χρειάζονται ο λόφος Στρέφη και άλλοι εγκαταλειμμένοι σήμερα (με ευθύνη της δημοτικής αρχής) χώροι πρασίνου: διαρκή φροντίδα και συντήρηση, ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών πρασίνου, διαβούλευση με τους καθημερινούς χρήστες κατοίκους και όχι αμφίβολες, επιβεβλημένες άνωθεν “αναπλάσεις” βιτρίνας» και αναφέρει ότι θα «συνεχίσει να στηρίζει τις διεκδικήσεις για διαφανείς συμμετοχικές διαδικασίες, για πραγματικά ανοιχτούς δημόσιους χώρους και για ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών φροντίδας του αστικού πρασίνου». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης:

«Μέσα στις γιορτές φαίνεται ότι θα παιχτεί το επόμενο επεισόδιο του σήριαλ της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη και της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea για την “ανάπλαση” του λόφου Στρέφη. Μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση για αναστολή των εργασιών μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν αιτηθεί κάτοικοι της περιοχής, ο δήμαρχος έσπευσε ταχύτατα (σε φανερή αντίθεση με την ταχύτητα που κινούνται έργα ουσίας για την πόλη) και καλεί τους κατοίκους στο δικαστήριο εν μέσω των γιορτών στις 27.12 (!). Στόχος να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή του προηγούμενου δικαστηρίου για διακοπή των εργασιών.
Η όλη ιστορία Δήμου Αθηναίων – Prodea – λόφου Στρέφη γίνεται όλο και πιο αποκαλυπτική για το πώς αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή Μπακογιάννη τη σχέση της με τους/τις κατοίκους και την διαβούλευση. Η “ανάπλαση” του λόφου Στρέφη είναι ένα έργο που προωθήθηκε εξαρχής χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς να έχει προηγηθεί η γνώμη της δημοτικής κοινότητας, παραβιάζοντας κάθε ουσιαστική αρχή διαφάνειας, παρακάμπτοντας τις προβλέψεις για δημόσιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με τους όρους και τις επιλογές που επέβαλε η “δωρήτρια” εταιρεία. Συνάντησε όχι μόνο την αντίδραση των περιοίκων, αλλά και τις επίσημες δημόσιες αντιδράσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών του Δήμου Αθηναίων και άλλων.

Είναι μια παρέμβαση που δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της δημοτικής αρχής απέναντι σε αυτά που ζητούν οι κάτοικοι και που πραγματικά χρειάζονται ο λόφος Στρέφη και άλλοι εγκαταλειμμένοι σήμερα (με ευθύνη της δημοτικής αρχής) χώροι πρασίνου: διαρκή φροντίδα και συντήρηση, ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών πρασίνου, διαβούλευση με τους καθημερινούς χρήστες κατοίκους και όχι αμφίβολες, επιβεβλημένες άνωθεν “αναπλάσεις” βιτρίνας.

Η Ανοιχτή Πόλη είχε αντιδράσει άμεσα στις μεθοδεύσεις για τον λόφο Στρέφη, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα συνεχίσει να στηρίζει τις διεκδικήσεις για διαφανείς συμμετοχικές διαδικασίες, για πραγματικά ανοιχτούς δημόσιους χώρους και για ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών φροντίδας του αστικού πρασίνου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)