to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 22.11.2019

Πολιτική

Ανεξάρτητες αρχές και εξομοίωση δικαστών στο κλείσιμο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σχετική συμφωνία αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στη Βουλή καθώς θα συζητηθούν δύο ακόμα θεματικές ενότητες αναθεωρητέων διατάξεων στον απόηχο της χθεσινής σύγκρουσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Έτσι και θα ολοκληρωθεί η πενθήμερη συζήτηση επί της αρχής και επί των άρθρων, πριν και την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια τη Δευτέρα.


Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους τακτικούς δικαστές, και η επιλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, είναι δύο από τα κεντρικά θέματα της σημερινής ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας της Βουλής για την αναθεώρηση του συντάγματος. Και τα δύο αυτά θέματα έχουν την ευρεία αποδοχή των κομμάτων.

«Θέμα τιμής του πολιτικού κόσμου»

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια επικράτησε η αντιπαράθεση των εισηγητών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστα Τζαβάρα και Γιώργου Κατρούγκαλου, σχετικά με το άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών.

Η συζήτηση αποτέλεσε την τρίτη θεματική ενότητα για την αναθεώρηση του συντάγματος. Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86, τονίζοντας ότι η κατάργηση στην οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα, της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που οδηγούσε στη παραγραφή αδικήματα υπουργών, λύνει πλήρως όλα τα εμπόδια. Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι «από τι θα αποφασίσουμε σήμερα θα φανεί αν θα κουκουλωθεί το σκάνδαλο της Νοβάρτις και θα τεθούν στο αρχείο οι υποθέσεις». «Το άρθρο 86 δεν καλύπτει αδικήματα όπως η παθητική δωροδοκία και η δωροληψία», συμπλήρωσε. «Και δεν υπάρχει νομικό ή συνταγματικό φύλο συκής που να μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από το επιχείρημα και να πείτε στον ελληνικό λαό ότι δεν θα κουκουλωθούν υποθέσεις».

Στο δεύτερο ζήτημα για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, υπάρχει ομοφωνία των κομμάτων -μετά και τη συμφωνία τους στη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών- για το δικαίωμα των ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ωστόσο οι θέσεις τους αποκλίνουν αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνεται αυτό και για το αν θα οριστούν στο Σύνταγμα οι περιορισμοί που θα ισχύσουν για τους Έλληνες του εξωτερικού που θα διευκολύνονται στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ολοκληρώνεται σήμερα η πενθήμερη συζήτηση

Παρακολουθήστε live τη συνεδρίαση:

Ειδικότερα για τις Ανεξάρτητες Αρχές η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ορίζει ότι:

«Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία τριών πέμπτων των μελών της. Η θητεία των μελών των ανεξάρτητων αρχών παρατείνεται έως τον διορισμό νέων μελών. Τα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των μελών των ανεξάρτητων αρχών και της λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

«Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής κατ' αρχήν με την αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών της και εφόσον αυτή δεν επιτευχθεί, μετά την πάροδο οκταμήνου από τη λήξη της θητείας των απερχομένων μελών της οικείας ανεξάρτητης αρχής, με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων αυτής. Οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στον έλεγχο της Βουλής για πράξεις ή παραλείψεις τους. Με τον Κανονισμό της Βουλής ρυθμίζονται όσα αφορούν τη σχέση των ανεξάρτητων αρχών με τη Βουλή και ο τρόπος άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Με τη σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώνεται η πενθήμερη συζήτηση επί της αρχής και επί των άρθρων για την αναθεώρηση του συντάγματος και την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η ψηφοφορία επί των τελικών κειμένων.

Ειδικότερα θα συζητηθούν δύο θεματικές ενότητες αναθεωρητέων διατάξεων και αφορούν:

  • Ποινική δικαιοσύνη (στρατιωτικοί δικαστές) (άρθρο 96 παρ.5)

  • Ανεξάρτητες Αρχές (άρθρο 101 Α)

  • Διοικητική Αποκέντρωση (άρθρο 101 παρ.1,4 και εισαγωγή ερμηνευτικής παραγράφου)

  • Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 παρ. 2)

  • Έκδοση νόμου που προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 112 κατάργηση παρ. 4)

  • Ισχύς προσωρινού Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 113 κατάργηση)

  • Εκλογή πρώτου Προέδρου Δημοκρατίας, προσωρινός πρόεδρος (άρθρο 114 παρ. 1 και κατάργηση παρ. 2)

  • Ειδικό Δικαστήριο που προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 115 παρ. 1 και 2 και κατάργηση παραγράφων 3 και 4)-Ακύρωση Πράξεων που εκδόθηκαν από 21.04.67 έως 23.7.74 (άρθρο 119 παρ. 1 κατάργηση).

Η οριστική πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού 

Η οριστική διατύπωση του περιεχομένου της αναθεωρητέας διάταξης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που προτείνει η ΝΔ κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια, από τον γενικό εισηγητή Κώστα Τζαβάρα. Η πρόταση της ΝΔ στο Σύνταγμα θέτει τους βασικούς άξονες που στη συνέχεια θα εξειδικευθούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, για την ψήφο των αποδήμων (άρθρο 54) η ΝΔ προτείνει προσθήκη νέας παραγράφου υπ. Αριθ. 4 που ορίζει ότι:

«Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μια ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Ουσιαστικά με την πρόταση της ΝΔ ανοίγει ο δρόμος ώστε:

  • με 200 ψήφους βουλευτών να ψηφιστεί ο νόμος που προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια επικρατείας μπορούν να έχουν και ομογενείς, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται οι απόδημοι στο εκλογικό σώμα

  • τα κόμματα στα ψηφοδέλτια επικρατείας να μπορούν να έχουν κι εκπροσώπους των αποδήμων

  • νόμος που ψηφίζεται με σχετική πλειοψηφία να ρυθμίζει που θα προσμετράται η ψήφος των ομογενών. Δηλαδή αν θα προσμετράται στις περιφέρειες ή μόνο στο συνολικό

  • με νόμο που θέλει 180 ψήφους μπορεί να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης περιφερειών αποδήμων στο εξωτερικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)