to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:16 | 15.01.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Ανεμομαζώματα, διαολοσκορπίσματα

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη


Ήταν Ιούλιος του 2011, ο κόσμος ήταν ακροβολισμένος στο Σύνταγμα για να εμποδίσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και η Public Issue, μια από τις εγκυρότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων, δημοσίευσε το Βαρόμετρο, το οποίο έδινε 26,5% στο κυβερνών ΠΑΣΟΚ και 9% στον ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις είχε πάρει την ανιούσα. Ένα μήνα αργότερα η Public Issue δημοσίευσε το Βαρόμετρο του Αυγούστου, σύμφωνα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε εκτοξευτεί στο 30,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει στο 7,5%.

Τι συνέβη και το ΠΑΣΟΚ των Μνημονίων σημείωσε τέτοια εκρηκτική άνοδο μέσα σε ένα μήνα; Παρά τις αντιδράσεις του κόσμου το Μεσοπρόθεσμο είχε ψηφιστεί, το Eurogroup είχε εγκρίνει τη δόση, μαζί με "κούρεμα" του χρέους κατά 20% και ο Παπανδρέου είχε δηλώσει καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ότι τα δύσκολα πέρασαν, ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι εξασφαλισμένη και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα. Όλα τούτα γέννησαν προσδοκίες σε κάποιους ψηφοφόρους, που προσέγγισαν ξανά την κυβέρνηση, και απογοήτευση σε κάποιους άλλους, που απομακρύνθηκαν από την αριστερή αντιπολίτευση, πιστεύοντας ότι οι αγώνες είναι μάταιοι και ο εχθρός ανίκητος.

Τέσσερις μήνες αργότερα, δημοσιεύθηκε το Βαρόμετρο του Δεκεμβρίου και τότε μάθαμε ότι το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε στο 15,5% και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο 14%. Είχε προηγηθεί η έκπτωση του Γ. Παπανδρέου από το αξίωμα του πρωθυπουργού, τον είχαν ρίξει οι ίδιοι βουλευτές που πριν από τέσσερις μήνες τον καταχειροκροτούσαν ως θριαμβευτή και τη θέση του είχε πάρει ο τεχνοκράτης Παπαδήμος. Τι είχε συμβεί; Το "κούρεμα" του 20% αποδείχθηκε φιάσκο και οι δανειστές επέβαλαν "κούρεμα" 50%, με αντίτιμο ένα σκληρό, πολύ σκληρότερο από το Μεσοπρόθεσμο, πακέτο νέων μέτρων.

Οι προσδοκίες είναι πολύ ισχυρό όπλο για εκείνους που κυβερνούν, ιδίως όταν συγκυβερνούν με ένα μιντιακό σύστημα έτοιμο να βαφτίσει το κρέας ψάρι. Αυτό αποδείχθηκε και πριν από λίγες ημέρες, όταν η Public Issue δημοσίευσε το Βαρόμετρο του Ιανουαρίου 2013, το οποίο έδειξε ότι η Ν.Δ. κέρδισε μέσα σε ένα μήνα 3% και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 2%, με αποτέλεσμα το κόμμα του Σαμαρά να έχει περάσει μισή μονάδα μπροστά. Τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας αποκάλυψαν ότι η αλλαγή στα ποσοστά οφειλόταν στην μερική αλλαγή του κλίματος, η οποία με τη σειρά της οφειλόταν στις προσδοκίες που γέννησε η δόση των 52 δισ.

Οι προσδοκίες είναι ισχυρό όπλο για τους εκάστοτε κυβερνώντες και συγκυβερνώντες, αλλά αν, ο μη γένοιτο, καταρρεύσουν, παίρνουν μαζί τους και εκείνους που τις καλλιέργησαν. Κι όσο μεγαλύτερο το ψέμα, τόσο ηχηρότερος ο γδούπος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)