to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 11.03.2016

Πολιτική

Aνδρ. Νεφελούδης: Ιδεοληπτική επιμονή των θεσμών για τις εργοδοτικές εισφορές

Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό έχει καλύψει τα 1,8 δισ. ευρώ με την αύξηση ορίων από τα 62 στα 67 έτη, το φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά οι δανειστές επιμένουν, σε επιπλέον περικοπές 600 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας στην Οικονομία Ανδρέας Νεφελούδης.


Αναφερόμενος στην νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που ξεκίνησε στα μέσα της εβδομάδας και συνεχίζεται το Σάββατο, ο Αν. Νεφελούδης σημείωσε ότι οι διαστάσεις απόψεων είναι σημαντικές σε διάφορα θέματα και «πρέπει να πάμε σε διαδικασία συγκλίσεων».

Μιλώντας Στο Κόκκινο τόνισε ότι οι κύριες συντάξεις «δεν θα θιγούν, είναι δεδομένο, παραμένουν ως έχουν, δεν υπάρχει κανένα θέμα», αλλά το μείζον πρόβλημα είναι οι επικουρικές.

Είναι «απορίας άξιο γιατί αμφισβητείται από τους θεσμούς», όπως σημείωσε, καθώς αυτοί θέτουν θέμα σχετικά με την αύξηση των εργοδοτικών συντάξεων, παρότι η κυβέρνηση έχει τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών.

Αν και το 1,8 δισ. ευρώ που απαιτείται από τη νέα συμφωνία έχει καλυφθεί με όσα προβλέπει η κυβερνητική πρόταση, οι δανειστές επιμένουν 600 εκατ. ευρώ να προκύψουν από νέες περικοπές. Είναι «περί όνου σκιάς» και «ιδεοληπτική» η συζήτηση που γίνεται, υπογράμμισε.

Ο Αν. Νεφελούδης παρέθεσε στοιχεία από το σύστημα Ήλιος σύμφωνα με τα οποία η δαπάνη για τις επικουρικές είναι 268 εκατ. ευρώ μηνιαίως (σ.τ.σ.: δηλαδή σχεδόν 3,2 δισ. ευρώ, άρα οι δανειστές πιέζουν για μείωση της δαπάνης των επικουρικών σχεδόν κατά 20%).

Όπως είπε, η μέση επικουρική είναι της τάξης των 170 ευρώ, καθώς από τα 1,6 εκατ. δικαιούχους οι 900.000 λαμβάνουν ποσά κάτω των 200 ευρώ, ενώ το 1,2 εκατ. μαζί με το ΕΚΑΣ λαμβάνει μέσο ποσό 178,9 ευρώ.

Μείζων θέμα (και τελικά ιδεολογικό) είναι και συνολικά ο χαρακτήρας που θα έχει το νέο σύστημα, καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει να είναι αναδιανεμητικό και όχι κεφαλαιοποιητικό, όπως θέλουν οι δανειστές.

Στο τραπέζι είναι επίσης και το θέμα του εργασιακού βίου που θα οδηγεί στην Εθνική Σύνταξη (15 ή 20 χρόνια).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)