to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 23.03.2016

Πολιτική

Ανδ. Ξανθός: «Ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης» ο καταυλισμός στην Ειδομένη

Ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης» περιέγραψε τον καταυλισμό της Ειδομένης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.


Ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης» περιέγραψε τον καταυλισμό της Ειδομένης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.


Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ προβληματικές» τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα άλλο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού.

«Γι αυτό προχωρήσαμε σε ένα σχέδιο, με επικεφαλής το ΕΚΕΠΥ, προκειμένου να έχουμε μια διακριτή υγειονομική παρουσία από πλευράς του κράτους, σε όλους τους καταυλισμούς, με τη συνέργεια και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και όλων των ΜΚΟ» ανέφερε.

Ο Ανδρ. Ξανθός όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».

«Σε μια περίοδο που οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν αποσταθεροποιηθεί λόγω των ελλειμμάτων, προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο λειτουργικής ικανότητας των δημοσίων δομών αναβαθμισμένο, κάτι που είναι επιβεβλημένο ειδικά σ΄αυτές τις περιοχές» είπε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι ο προσφυγικός πληθυσμός είναι κατά βάση υγιής. Ωστόσο, η πολιτεία θα ενισχύσει τις δομές τις επόμενες μέρες με γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα πραγματοποιηθούν βασικοί εμβολιασμοί στα παιδιά.

«Εδώ είναι ένας μη οργανωμένος καταυλισμός, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που οι συνθήκες είναι ασύγκριτα καλύτερες. Άποψή μας είναι ότι αυτός ο καταυλισμός πρέπει σταδιακά να φθίνει και να εξαλειφθεί» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί υπό όρους να βοηθήσει στην εκτόνωση του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο Τ. Κουίκ, είπε για την συμφωνία ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί στο ακέραιο η Τουρκία.

«Θα πρέπει να τιμήσει τη συμφωνία των Βρυξελλών και μέχρι στιγμής θα έλεγα ότι τα δείγματά της είναι λίγο χαλαρά» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, οι εγκλωβισμένοι είναι ανάγκη να πεισθούν ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα η παραμονή τους στον καταυλισμό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν παρουσία του στρατού, ξεκαθάρισε ότι «ο στρατός δεν είναι ΜΚΟ και προσφέρει πολύ συγκροτημένα εκεί που χρειάζεται».

Οι κύριοι Ξανθός και Κουίκ συνομίλησαν με πρόσφυγες και μέλη ΜΚΟ και αποχώρησαν με προορισμό το κέντρο προσωρινής υποδοχής στο Χέρσο και το νοσοκομείο Κιλκίς.


 

Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας

Καλύτερη από εκείνη των κέντρων φιλοξενίας που επισκέφθηκε στο νομό Κιλκίς, χαρακτήρισε την εικόνα του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που ενημερώθηκε επί τόπου για τη λειτουργία του από τον προσωρινά υπεύθυνο του κέντρου Σάκη Παπαθεμελή. "Είναι πολύ οργανωμένος ο χώρος, η υγειονομική φροντίδα θεωρώ ότι είναι επαρκέστατη" είπε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πρόκληση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο προσφυγικό, τόνισε ότι είναι προφανής η επιβάρυνση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και σχολίασε ότι "με τη συνδρομή του ανθρώπινου δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η υγειονομική διαχείριση αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος είναι αξιοπρεπής για την ώρα".

"Οφείλουμε σε αυτή τη νέα φάση που έχει μπει το μεταναστευτικό πρόβλημα, που προβλέπει μια μακροχρόνια παραμονή χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας, να είμαστε πιο οργανωμένοι και πιο συντονισμένοι. Υπάρχει παρουσία και του κράτους μέσω του ΕΚΕΠΥ που έχει τον κεντρικό συντονισμό, των μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΑΒ και όλων των ανθρώπων του δημόσιου συστήματος Υγείας και των εθελοντών" ανέφερε. Για τα προβλήματα του νοσοκομείου Κιλκίς σημείωσε ότι "υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και στο ανθρώπινο δυναμικό και σε αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης και στελέχωσης".

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι θα διερευνηθούν πληροφορίες περί επικείμενης μεταφοράς βρέφους προσφυγόπουλου από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για νοσηλεία. "Υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση. Λύνουμε πάρα πολλά προβλήματα τέτοιου τύπου με παιδιά και μεγαλύτερους ανθρώπους που χρειάζονται ειδική αγωγή η οποία δεν μπορεί να προσφερθεί σε ένα απλό νοσοκομείο. Νομίζω ότι μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι καλά" πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)