to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αναζητείται Ελπίδα για τη σωτηρία της ανθρωπότητας

Το άρθρο της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με τίτλο «Αναζητείται Ελπίδα για τη σωτηρία της ανθρωπότητας» που δημοσιεύτηκε στις 06/10/2019, στα «Ιδεογράμματα» της εφημερίδας «Νέα Σελίδα»


Κάθε φθινόπωρο λαμβάνει χώρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, με την συμμετοχή πολλών ηγετών, προσωπικοτήτων και ακτιβιστών. Τα τελευταία χρόνια το κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων είναι η κλιματική αλλαγή, οι σοβαρές επιπτώσεις που έχει σε όλους τους τομείς  των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και η εξεύρεση τρόπων προσαρμογής της ανθρωπότητας στις νέες συνθήκες.

Από την εποχή των πολύωρων ομιλιών του προέδρου Κάστρο της Κούβας , οι εμβληματικές ομιλίες είναι πολλές. Φέτος ξεχώρισε η ομιλία του Βολιβιανού προέδρου  Έβο Μοράλες για τις ευθύνες του καπιταλισμού στην κλιματική κρίση και η συμμετοχή της νεαρής Γκρέτας που προσπαθεί να κινητοποιήσει τους νέους όλου του κόσμου σε δράσεις για την κλιματική δικαιοσύνη.   Η φετινή συνέλευση ήρθε στον απόηχο των τεράστιων πυρκαγιών που κατακαίουν τα τροπικά δάση στον Αμαζόνιο και την Κεντρική Αφρική, προκαλώντας παράπλευρες ζημιές , αλλάζοντας τα δεδομένα και εμπλουτίζοντας, περαιτέρω,  την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα.  Μόνο από την πυρκαγιά στα τροπικά δάση της Αμαζονίας καταστράφηκε το 20% της χλωρίδας του πλανήτη,   που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, ενώ τεράστιες είναι οι απώλειες και στην πανίδα της περιοχής. 

Πρόσφατη Έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ραγδαία αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου  και από τους G20,που ευθύνονται για το 80% των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. “Αν έχετε άσχημα νέα, μην έρθετε”, ήταν η έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Γκουντιέρες, προς στους παγκόσμιους ηγέτες, θέλοντας έτσι να τονίσει την κρισιμότητα των στιγμών για την Ανθρωπότητα από  τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, που επελαύνει. Eναι ώρα πλέον  των προτάσεων και των συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την πλευρά των κρατών.

Θετικό στοιχείο της Διάσκεψης αποτελεί το ότι έγινε δεκτή η έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα σχετικά με την κακή “υγεία” των ωκεανών και των παγωμένων ζωνών. Στην έκθεση εξηγείται η ανάγκη μείωσης  κατά 50% των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να είναι μικρότερη  του 1,5 βαθμού ,που αποτελεί και φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων. Επίσης 66 χώρες δεσμεύτηκαν για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Οι  στόχοι της Συνόδου του ΟΗΕ είναι:

·παγκόσμια στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

·βιώσιμες και ανθεκτικές υποδομές και πόλεις

·αειφορική γεωργία και διαχείριση των δασών και των ωκεανών

·αντοχή και προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

·στροφή σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα.


Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ,  ανακαλύπτοντας  την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της, αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων. Δεσμεύτηκε επίσης,  για κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021, για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028 και επίτευξη στόχου ανάπτυξης  των ΑΠΕ κατά 35% μέχρι το 2030. Αναφέρθηκε σε ένα νέο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ξεχνώντας, για άλλη μια φορά, ότι η χώρα μας έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο στην ΕΕ  με θετικά σχόλια, αφού, στην σχετική αξιολόγηση, κατετάγη τρίτο. Καλές οι εξαγγελίες, όμως οφείλεται να γίνουν σημαντικές εξειδικεύσεις για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Η μετάβαση στην νέα οικονομία  δεν πρέπει  να γίνει βίαια, αλλά σταδιακή με δίκαιο τρόπο, πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα ώστε να μην ξαναζήσουμε εποχές ενεργειακής φτώχειας. Οι κάτοικοι της Δ Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης πρέπει να προστατευθούν και  να μην βιώσουν την όξυνση της ανεργίας και εγκατάλειψης .  Ιδιαίτερα, για την μεταλιγνιτική εποχή πρέπει να ενεργοποιηθεί το Ταμείο  δίκαιης μετάβασης, μέσω του Πράσινου Ταμείου, παράλληλα με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Είναι ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο και  δεν πρέπει να διαταραχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Πατρίδας μας.

Στις αρχές του χειμώνα γίνεται στην Χιλή η νέα Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η γνωστή πλέον σε όλους COP25. Η αναζήτηση της ελπίδας για τη σωτηρία του πλανήτη είναι μακρά και επίπονη διαδικασία. Η σπίθα που άναψε με τις κινητοποιήσεις της Παρασκευής από τους μαθητές όλου του κόσμου, να αγωνιστούμε να γίνει το φως, από το οποίο θα βρεθούν λύσεις για ένα βιώσιμο  μέλλον της Ανθρωπότητας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)