to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:26 | 02.02.2022

Πολιτική

«Αναπτυξιακός νόμος ανισοτήτων και αποκλεισμών»: Οι τοποθετήσεις των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στη Βουλή

Συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη 2/2/2022, η συζήτηση στην Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης - Τι επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις τοποθετήσεις τους


(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ EUROKINSSI)

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Ανάπτυξης τη Δευτέρα,υπήρξε περιστατικό λογοκρισίας σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Π. Πολάκη. Η συζήτηση συνεχίζεται για 3η μέρα σήμερα, Τετάρτη 2/2, οπότε και το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση. Δείτε τι είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί των διατάξεων του νομοσχεδιού και κατόπιν μερικά από όσα επισήμαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τριήμερη συζήτηση -  η δημοσίευση θα ενημερώνεται περιοδικά. 

Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ  - ΠΣ ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου, Χ. Μαμουλάκης, ο οποίος ανέφερε: 

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην φιλοσοφία των Αναπτυξιακών Νόμων, εστιάζοντας στα θετικά και αρνητικά τους σημεία, ενώ εκθείασε το διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο που πρέσβευε ο Νόμος της Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2016. Ένας νόμος που υιοθετούσε την λογική των διαφορετικών καθεστώτων, ώστε να μπορεί η πολιτεία να στρέφει τους πόρους της σε εκείνες τις κατευθύνσεις που ήταν αποδεδειγμένο ότι υπήρχε μέλλον για την εθνική οικονομία, επέλεγε να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων προς τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, με την μορφή των φοροαπαλλαγών, δημιουργούσε για πρώτη φορά ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για τις κρατικές ενισχύσεις και προέβλεπε ειδικά καθεστώτα τα οποία προνομιακά θα αφορούσαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ΚΟΙΝΣΕΠ, Συνεταιριστικά εγχειρήματα κ.α. «Ο σημερινός νόμος συνεχίζει τις δύο πρώτες καινοτομίες του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που ατυχώς εντάσσει διάφορους άσχετους κλάδους στο παραγωγικό υπόδειγμα που θέλει να ενισχύσει, αλλά αποτελεί βήμα πίσω τόσο σε σχέση με την διαφάνεια, όσο σε σχέση και με την συμπερίληψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην οπτική του, ενώ ταυτόχρονα, ανατρέπει την βασική θετική κληρονομιά όλων των αναπτυξιακών νόμων, δηλαδή την συνεισφορά τους στην άρση των περιφερειακών ανισοτήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης, παραθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Ειδικότερα, τόνισε την αδιαφάνεια που προκύπτει από την τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών από τον ίδιο τον Υπουργό, δήθεν για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, όπως και το ότι στα περισσότερα καθεστώτα, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν τις πολύ μεγάλες. «Βάζετε την πολύ μικρή επιχείρηση να ανταγωνιστεί τη μεγάλη για να πάρει ενίσχυση από το ίδιο προκηρυσσόμενο καθεστώς. Ποιος λέτε να κερδίσει; Το μεγάλο ψάρι ή το μικρό; Είπε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Επίσης, ανέδειξε στοιχεία του Νόμου που εισαγάγουν αδικαιολόγητους περιορισμούς, όπως την εξαίρεση των ατομικών επιχειρήσεων, την απουσία συνεταιρισμών, ενεργειακών κοινοτήτων και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και ότι στο καθεστώς του Νέου Επιχειρείν, προβλέπονται μόνο εγγυήσεις, τονίζοντας: «Πάνω από όλα όμως, η ένταξη προϋποθέτει την εκτίμηση βιωσιμότητας από μια τράπεζα ως on/off κριτήριο. Με αυτό τον τρόπο, πετάτε έξω την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων που είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό.».

Ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε εκτενή αναφορά και στις γεωγραφικές ανισότητες, αφού τα περισσότερα καθεστώτα του Νόμου δεν ενσωματώνουν διαφορετικά ποσοστά κατά περιφερειακή ενότητα, ούτε και υπάρχουν περιφερειακά πλαφόν ή όρια όπως έχει το ΕΣΠΑ, ενώ εστίασε και στην έλλειψη περιβαλλοντικού πρόσημου, αναφέροντας: «Σήμερα, η μεγαλύτερη διαμάχη σε επίπεδο Ευρώπης είναι το ζήτημα του taxonomy. Το ζήτημα δηλαδή του συστήματος ταξινόμησης των μελλοντικών επενδύσεων στη βάση των δυνητικών συνεπειών τους στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) του ΟΗΕ. Ήδη όλοι οι διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί, η EIB, το IFC, η EBRD, διαμορφώνουν τα επιτόκια δανεισμού και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων στην βάση των SDG’s, ενώ ο ίδιος μετασχηματισμός συμβαίνει σήμερα και στα επιμέρους εθνικά τραπεζικά συστήματα. Εν μέσω αυτής της κοσμογονίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μας φέρνει ΤΟΝ νόμο για τις κρατικές ενισχύσεις χωρίς καμία μέριμνα για τα SDG’s και το green financing.». Και κατέληξε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Κυρίες και κύριοι τις κυβέρνησης, το περιβάλλον δεν είναι άλλος ένας οικονομικός κλάδος. Το περιβάλλον είναι, και θα έπρεπε να είναι, ο ορίζοντας της σκέψης μας για κάθε συζήτηση περί της οικονομίας. Ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να μην το βλέπει έτσι και να πιστεύει, ακολουθώντας τον χαρακτήρα της Merilyn Strip στο Don’t Look Up, να διαφύγει σε άλλο γαλαξία. Εμείς όμως και τα παιδιά μας ήμαστε, δυστυχώς, αναγκασμένοι να νομοθετούμε με μέριμνες για το μέλλον αυτού εδώ του πλανήτη.».

Τρ. Αλεξιάδης: Φυσικά με τον Παύλο

Στην ομιλία του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», ο βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, αποδόμησε τις μεθοδεύσεις κοινοβουλευτικής εκτροπής σε βάρος του Παύλου Πολάκη με στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έκφρασε την αντίθεσή του και κατέθεσε τη διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό από τον αναπτυξιακό νόμο φορέων που συμβάλλουν στην ασφαλή λειτουργία των λιμένων και επιχειρηματολόγησε υπέρ της τροπολογίας που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων.

O Tρ. Αλεξιάδης επισήμανε συγκεκριμένα:

Για τις μεθοδεύσεις κοινοβουλευτικής εκτροπής

Ξεκινώντας την ομιλία μου, θέλω να ξεκαθαρίσω με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα: «Φυσικά με τον Παύλο», το λέω κατηγορηματικά, το λέω από την αρχή, για να μην υπάρχει οποιοδήποτε ερωτηματικό. Η προσπάθεια φίμωσης έπεσε στο κενό και θέλω να συγχαρώ σήμερα όσους ανέβηκαν στο Προεδρείο για τη στάση τους που στην ουσία «άδειασαν» και αποδοκίμασαν την προσπάθεια φίμωσης που έγινε χτες στον Παύλο Πολάκη, ένα Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ανάμεσα στα πολλά άγχη που έχω, όταν έρχομαι στη Βουλή για να μιλήσω, το θέμα της τήρησης του χρόνου, τι θα πω, αν είμαι μέσα στη γραμμή του κόμματος ή εκτός γραμμής, μην πω κάτι περίεργο κ.λπ., προστέθηκε και το άγχος εάν θα είμαι εντός ή εκτός θέματος, μην πω κάτι δηλαδή που είναι εκτός θέματος και γίνει χρήση του άρθρου 66 παράγραφος 8 - ακούσαμε τέτοια περίεργα χθες το βράδυ- και με βάση αυτό το άρθρο μου αφαιρεθεί ο λόγος.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου που ξεκίνησε σήμερα το πρωί μίλησαν δύο Βουλευτές από την Συμπολίτευση και την Αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο και μετά μίλησε ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Μίλησε δεκαεννιά λεπτά. Ξέρετε πόσο χρόνο αφιέρωσε για το νομοσχέδιο; Ούτε δευτερόλεπτο. Δεν είπε τίποτα και πολύ καλά έκανε το Προεδρείο και το συγχαίρω, που δεν του έκλεισε το μικρόφωνο, δεν του στέρησε τον λόγο, δεν του έκανε καν υπόδειξη. Να το λύσουμε μια για πάντα. Αυτοί που προσπαθούν να φιμώσουν και να επιβάλλουν μια ιδιότυπη «δημοκρατία» να το ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τέτοια πράγματα να εξελιχθούν μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Για την εφαρμογή του κανονισμού του Κοινοβουλίου και τα άθλια υπονοούμενα που ακούστηκαν

Θα πρότεινα σε αυτόν που χθες το βράδυ μιλούσε για το άρθρο 66, να δει τι λέει το άρθρο 66 για τις γραπτές ομιλίες. Δεν έχω διαβάσει ποτέ γραπτή ομιλία, ούτε όταν ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός, τότε που είχαμε να εισηγηθούμε πολλές διατάξεις με τρομερές και τραγικές πιέσεις στον κοινοβουλευτικό χρόνο και έργο, ούτε τώρα. Ας δει τα βίντεο των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που διαβάζουν την ομιλία τους - αν και μερικοί δυσκολεύονται ακόμα και να διαβάσουν αυτά που τους έχουν γράψει -  και λένε τα ίδια και τα ίδια, καθώς αυτοί που τους γράφουν τις ομιλίες παίρνουν το ίδιο κείμενο, αλλάζουν κάτι στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος και έχουν τα ίδια επιχειρήματα.

Όσο για τα άθλια υπονοούμενα που ακούστηκαν σε αυτήν την Αίθουσα από κάποιους για τα θέματα τρομοκρατίας, όσοι έχουν πολιτικό θάρρος ας πουν με σαφήνεια εάν τα υπονοούμενά τους έχουν σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί εμείς έχουμε σαφή θέση. Ρωτώ τη Νέα Δημοκρατία και ελπίζω να απαντήσει: Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, όταν Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε επιστολή με σφαίρα και στην επιστολή υπήρχαν απειλές για τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του τι κάνατε; Φτάνει πλέον η υποκρισία! Όταν έπαιρνε επιστολή με απειλές για την οικογένειά του, πρώτη φορά υπήρξε τέτοια μαφιόζικη απειλή από το 1974, έβγαλε ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία; Εάν έβγαλε, ας την αναρτήσει στο site της, γιατί εγώ μπορεί να την έχω χάσει από το αρχείο μου, αλλά σας θυμίζω ότι δυστυχώς δεν έβγαλε. Γιατί; Γιατί ήταν Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και τον έλεγαν Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τον αποκλεισμό ολόκληρου κλάδου

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, παρά τα πολλά που ακούσαμε για εργαζόμενους, για θέσεις εργασίας, για ανάπτυξη κ.λπ., υπάρχει άνιση μεταχείριση και εξαίρεση από το νέο αναπτυξιακό νόμο ενός κλάδου που συμβάλλει στην ασφαλή λειτουργία των λιμένων. Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ναυπηγείων και Εργοδοτών Ναυπηγών Περάματος έχει βγάλει ανακοίνωση για το νομοσχέδιο και την εξαίρεσή τους. Η Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Αντιρρυπαντικών λέει: «Ωρολογιακή βόμβα ο αναπτυξιακός νόμος για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στις ελληνικές θάλασσες». Τονίζουν και τα εθνικά θέματα, διότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία χτίζει οκτώ νέα σύγχρονα ρυμουλκά ναυαγοσωστικά, ενώ εμείς με τη μη ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο δημιουργούμε προβλήματα. Τέλος, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών και αυτή ζητά να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο. Ο πόνος για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα δεν υπάρχει, για τις θέσεις εργασίας και για τα εθνικά θέματα;

Για τη θωράκιση απέναντι σε θέματα διαφθοράς και τη συγγνώμη για την αρχειοθέτηση υποθέσεων

Επειδή το άρθρο 1 αναφέρεται στην εισαγωγή ρυθμίσεων, για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, πιστοποίησης των επενδυτικών σχεδίων κ.λπ. και επειδή στην Ελλάδα έγινε μεγάλο πάρτι σε αυτά τα ζητήματα, με διαφόρους να έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, να έχουν τακτοποιήσει υποθέσεις τους κ.λπ. να θυμίσω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε λίστες προς διερεύνηση από υπηρεσίες του εξωτερικού και όχι από έλεγχο που έγινε στην Ελλάδα. Τι έπρεπε να κάνει; Έπρεπε να τις θάψει ή να τις αφήσει σε υπουργικά γραφεία όπως έκαναν άλλοι;

Μας λέτε να ζητήσουμε συγγνώμη. Εγώ σήμερα θα ζητήσω συγγνώμη από τους εφοριακούς, τους ελεγκτές, τους αστυνομικούς, τους δικαστικούς που ασχολήθηκαν για πολλά χρόνια με αυτές τις υποθέσεις.

Θα ζητήσω συγγνώμη σίγουρα από τους δημοσιογράφους που βοήθησαν να αποκαλυφθούν αυτές οι υποθέσεις, διότι δυστυχώς η υπόθεση SIEMENS, η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς, η υπόθεση NOVARTIS, τα PanamaPapers και μια σειρά από άλλες υποθέσεις είναι υποθέσεις που βαρύνουν το πολιτικό σύστημα της χώρας, διότι κάποιοι πολιτικοί, κρατικοί και άλλοι παράγοντες, έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι και αυτή τη στιγμή μας κουνούν και το δάχτυλο.

Δεν κατηγορώ κάποιον συγκεκριμένα, λέω ότι δυστυχώς αυτές οι υποθέσεις δεν οδηγήθηκαν στην κάθαρση, δεν οδηγήθηκαν στην απόδοση ευθυνών.


Για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων

Έχουμε καταθέσει τροπολογία σαν Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την οποία συνυπογράφουν 18 Βουλευτές, με την οποία ζητάμε να απαλλαγούν  από το φόρο τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Οι άνθρωποι με το δίκιο τους είναι αγανακτισμένοι. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων λέει «Φορολόγηση αναδρομικών: ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων». Πρόκειται για καθαρή τοκογλυφία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που στην ουσία παίρνει πίσω τα αναδρομικά που έδωσε στους συνταξιούχους τον Οκτώβριο του 2020. Ας πάρει την ευθύνη η Κυβέρνηση που ξεκίνησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ τις περικοπές στις συντάξεις για το τι θα κάνει απέναντι στους συνταξιούχους. Ζητάμε το πολύ απλό, να υπάρχει μηδενική φορολόγηση, απαλλαγή από το φόρο για τους συνταξιούχους.

Το ξαναλέω, για να μην μπερδευόμαστε: Φυσικά, με τον Παύλο».

Στ. Αραχωβίτης: «Υπάρχει τελικά σκάνδαλο NOVARTIS ή οι ΗΠΑ έστησαν σκευωρία στην πολυεθνική;»

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του Αναπτυξιακού Νόμου έκανε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης, κάνοντας αρχικά αναφορά στην επικίνδυνη πρακτική που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη Βουλή  με το κλείσιμο των μικροφώνων.

“Η στέρηση της ελευθερίας έκφρασης των βουλευτών μας γυρίζει πίσω, σε άλλες εποχές, και θέλει μεγάλη προσοχή από όλους μας, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς. Γι’ αυτό οφείλουμε, σύσσωμο το Σώμα, να καταδικάσουμε το κλείσιμο των μικροφώνων στον συνάδελφό μας Παύλο Πολάκη” υπογράμμισε σχετικά ο βουλευτής.

Στη συνέχεια ο κ. Αραχωβίτης έκανε αναφορά στο σκάνδαλο NOVARTIS και στην τεχνική ένταση που σκόπιμα δημιούργησε αυτές τις μέρες η Κυβέρνηση προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την αλήθεια: Tο σκάνδαλο NOVARTIS στην Ελλάδα υπάρχει!  Και συνέχισε: “Προσπαθείτε να αλλάξετε την ατζέντα από την πολλαπλή ήττα που υπέστη η Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης δυσπιστίας. Προσπαθείτε να αλλάξετε την ατζέντα από την ακρίβεια, η οποία κατατρώει το εισόδημα των πολιτών, από την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα τρόφιμα, στα αγροεφόδια, στις ζωοτροφές, παντού.

Προσπαθείτε να αλλάξετε την ατζέντα από τους 24.000 νεκρούς, πολλοί εξ αυτών θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν η ιδεοληψία σας στην άρνηση της στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας δεν σας είχε οδηγήσει εκεί. Προσπαθείτε να ξεφύγετε από τον βούρκο του σκανδάλου “Φουρθιώτη-gate”, το οποίο βουλιάζει τη μισή Κυβέρνηση. Αλλά αυτά είναι ξεπερασμένα επικοινωνιακά τρικάκια και δεν πιάνουν πια στην κοινωνία”.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα ανάπτυξης που θίγει το συζητούμενο νομοσχέδιο, ο βουλευτής επέμεινε στην στόχευση της Κυβέρνησης ν' ανατρέψει τη φιλοσοφία του Αναπτυξιακού Νόμου που έφερε το 2016 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να γυρίσει πίσω στη λογική του 2011.

Ο νόμος του 2011 έθετε στο περιθώριο της χρηματοδότησης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προς όφελος των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Έρχεται το 2016 ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει αυτήν τη βασική στόχευση του αναπτυξιακού του 2011 και να ξαναβάλει στο παιχνίδι της κρατικής ενίσχυσης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Το μέγεθος των υπαχθέντων φορέων στον αναπτυξιακό νόμο του 2016 αναλύεται σε 42% πολύ μικρές επιχειρήσεις, 29% μικρές, 19% μεσαίες επιχειρήσεις -σύνολο 90%- και μόλις 10% μεγάλες επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης, τα στοιχεία αυτά  ισχύουν και για τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα: Το 98% των επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα ανήκουν στις μικρομεσαίες, στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επομένως, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν ξανά σε δυσμενή θέση.

Κι εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωτογενής τομέας και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες συνολικά στη χώρα. Ιδιαίτερα η αγροβιομηχανία, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της μεταποίησης. Επίσης η πρωτογενής παραγωγή και η βιομηχανία τροφίμων, η μεταποίηση και η βιομηχανία τροφίμων βρίσκονται συνήθως εκεί που υπάρχει πρωτογενής παραγωγή. Άρα συμβάλλουν στην περιφερειακή συνοχή. “Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο αγροτοδιατροφικός τομέας, και γι’ αυτό ήταν μεγάλη και αδικαιολόγητη παράλειψη να μην κληθεί και να αποκλειστεί το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο από τη συζήτηση στην ακρόαση των φορέων”  συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στο κομμάτι των φυσικών καταστροφών, και δεδομένου ότι το περασμένο καλοκαίρι είχαμε πάρα πολλές, εκτεταμένες, φυσικές καταστροφές που έπληξαν και τη Λακωνία, επηρεάζοντας την οικονομία συνολικά του Νομού, ο βουλευτής τόνισε ότι θα πρέπει να δίνονται αυξημένα κίνητρα σε αυτές τις περιοχές σε επίπεδο νομού.“Επίσης, δεν είναι προς όφελος της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας ο μεγάλος αριθμός υπουργικών αποφάσεων και το ότι πολλά ορίζονται σε υπουργικές αποφάσεις, αντί να είναι σαφή μέσα στον νόμο, πέραν του ότι υπάρχει και ζήτημα καλής νομοθέτησης” πρόσθεσε.

Τέλος, ο Τομέαρχης Αγροτ. Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε κάποια δεδομένα:

Το 2018, είχαμε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών στον κλάδο της αγροδιατροφής, γεγονός που δεν είναι καθόλου τυχαίο. Επίσης, οι διεθνείς συμφωνίες που έγιναν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσαν πλήρως -full protection- τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Σε αντιδιαστολή με τις συμφωνίες που έγιναν πριν το 2014, χαρακτηριστικό είναι αυτό που έγινε με τη CETA στον Καναδά. Ευτυχώς όμως, από ό,τι φαίνεται, μάλλον η Συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί.

Τέλος, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε αγορές που ήταν αγορές-στόχοι για πολλά χρόνια, όπως η Κίνα, η Ινδία και αλλού και σε προϊόντα, όπως τα μήλα, τα ακτινίδια, ο κρόκος Κοζάνης και το ελαιόλαδο. “Όλα αυτά έγιναν μέσα από μια στρατηγική για τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Δεν έγιναν τυχαία” επισήμανε κλείνοντας ο βουλευτής.

Αλ. Αυλωνίτης: Επιδιώκετε περισσότερα για αυτούς που κερδίζουν κάθε χρόνο

Από το βήμα της Βουλής τοποθετήθηκε εχθές ο Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης κατά τη συζήτηση του δήθεν Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου.

Ο κ. Αυλωνίτης σημείωσε πως «Κάθε φορά που επικαλείται η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γεωργιάδης τον αναπτυξιακό αέρα ενός νομοσχεδίου, φυσά κρύος βοριάς για τους μεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες». Συνέχισε, ερωτώντας τους βουλευτές της συμπολίτευσης «Επιδιώκετε περισσότερα για αυτούς που κερδίζουν κάθε χρόνο και μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς ανά κλάδο ή θεσπίζετε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ενίσχυσης σε ένα όλο και ευρύτερο μέγεθος επιχειρήσεων που παλεύουν να βγάλουν κάθε ημέρα, πληρώνοντας δάνεια, ενοίκια, ημερομίσθια, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προμηθευτές κ.ο.κ.;».

Μιλώντας για τον Τουρισμό εξήγησε πως «για κάθε μορφή ενίσχυσης (επιχορήγηση, επιδότηση ή απαλλαγή) τα μικρά τουριστικά καταλύματα και οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες σε περιφέρεια, στα νησιά και τις ορεινές περιοχές μένουν εντελώς εκτός», ενώ μιλώντας για την Κέρκυρα ανέδειξε τη δυσαρέσκεια του Εμπορικού Συλλόγου, των Ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, της Ομοσπονδίας των τουριστικών καταλυμάτων και άλλων φορέων που έχουν εκφράσει απόψεις για τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Θ. Δρίτσας: Ψηφίστε τη τροπολογία για τη μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων

Αισθάνομαι πολύ ευτυχής που δεν θα είμαι υπόλογος ότι παραβιάζω τον Κανονισμό της Βουλής, αφού το σχετικό άρθρο για όσες και όσους μιλούν εκτός θέματος, καταργήθηκε ήδη πανηγυρικά -απ’ ό,τι φαίνεται- και θα περάσει στα αζήτητα, μετά την απαγόρευση στον Παύλο Πολάκη να μιλήσει για το θέμα που επέλεξε και όσα ακολούθησαν εν συνεχεία, από την αυθαίρετη παρέμβαση του Προεδρεύοντος Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Αθανασίου που έχει όλη την ευθύνη γι’ αυτήν την προβοκάτσια, που δεν είναι μόνο δική του. Ο Πρόεδρος είχε επίσης την ευθύνη την επόμενη μέρα, για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα και εν συνεχεία, παρέπεμψε τον Παύλο Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Έχουμε ψηφίσει και εγκρίνει και στηρίξει τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, ο οποίος πήρε τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία του Κοινοβουλίου, ως Πρόεδρος. Λυπάμαι, το έχω μετανιώσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει συμπεριφορά Προέδρου μίας πτέρυγας της Βουλής και όχι του συνόλου του Κοινοβουλίου.

Προχωρώ, λοιπόν. Σκάνδαλο NOVARTIS. Υπάρχει; Δεν υπάρχει; Πού είναι; «Ψάξε, ψάξε, δεν θα το βρεις».

Κύριε Γεωργιάδη, το βράδυ που μίλησα στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, επικαλέστηκα την ιδιότητά μου στο παρελθόν, ως Προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο NOVARTIS και είπα ότι θα μελετήσω την πράξη αρχειοθέτησης και τότε θα μιλήσω.Δεν την έχω μελετήσει ακόμα. Επειδή αναφέρθηκε ότι λείπει μια σελίδα -άλλοι τη λένε κρίσιμη, άλλοι δεν ξέρω εγώ τι- καλό θα είναι και αυτή τη σελίδα να τη συμπληρώσετε, αφού καλώς είχατε την πρωτοβουλία να την καταθέσετε στα Πρακτικά της Βουλής, για να έχουμε το σύνολο και να κάνουμε τη συζήτηση. Όμως και εσείς, κύριε Γεωργιάδη και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και όλοι οι Βουλευτές και οι Βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας και όλοι οι περίφημοι ρεπόρτερ του δικαστικού ρεπορτάζ και των κλάδων και των διαφόρων συστημικών ΜΜΕ, γνωρίζουν ότι η Βουλή των Ελλήνων τότε, παρέλαβε μια δικογραφία στην οποία αναφέρονταν όντως και δέκα πολιτικά πρόσωπα, είτε σε έγγραφα ελληνικά και εκ του εξωτερικού, εκ των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε σε καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, διεθνής νόμιμη πρακτική, είτε σε εκθέσεις ακόμα και του ίδιου του κ. Φρουζή, είτε, είτε, είτε. Είχε δικαίωμα η τότε πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και οι Βουλευτές να τη βάλουν στο ντουλάπι; Είχε δικαίωμα;

Αντίθετα, μελετώντας με πολύ μεγάλη σοβαρότητα όλοι οι Βουλευτές που υπογράψαμε και ο Πρόεδρος, είπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα αδικήματος απιστίας διαπράξεων ή παραλείψεων ζημίας του δημοσίου, δυστυχώς παραγεγραμμένο και άρα, δεν προτείνουμε στη Βουλή να συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή για την απιστία, διότι δεν έχει πλέον αντικείμενο και προτείναμε για τα άλλα ενδεχόμενα αδικήματα. Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ επιλέξει «κατηγορούμενοι», ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε τίποτα από όλα αυτά. Αφήστε τη δημοσιότητα. Μιλάμε για την υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτήσαμε προανακριτική επιτροπή για να ελέγξει το ενδεχόμενο αδίκημα της δωροδοκίας. Και εκεί όχι πρώτη φορά, δεν το ανακαλύψαμε ad hoc, ήταν η πάγια άποψή μας διατυπωμένη και σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες για άλλα πρόσωπα, διατυπώσαμε την επιστημονική άποψη -τεκμηριωμένη πάρα πολύ καλά- ότι τα αδικήματα, όπως είναι η δωροδοκία, δεν μπορούν να θεωρούνται -όπως προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος- κατά την τέλεση των καθηκόντων των Υπουργών. Γι’ αυτό, δεν μπήκαμε στην ουσία και το παραπέμψαμε στη δικαιοσύνη. Μόλις συγκροτήθηκε η επιτροπή, ποιος σεβάστηκε τη δικαιοσύνη και ποιος δεν τη σεβάστηκε; Ξέσπασε ορυμαγδός της δήθεν σκευωρίας. Εσείς είσαστε οι σκευωροί από την πρώτη στιγμή, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κατά το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Κανονισμό της Βουλής τη δεσμευτική του υποχρέωση με άψογο τρόπο.

Όσο για τον ισχυρισμό του κ. Γεωργιάδη -τον επανέλαβε και χθες, τον είχε επαναλάβει και τότε- ότι παραιτείται -λέει- από το προνόμιο της δίωξης ή μη δίωξης λόγω παραγραφής. Κύριε Γεωργιάδη, όχι θεατρινισμοί σε τόσο σοβαρά θέματα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι, είτε παραιτείστε είτε δεν παραιτείστε η κρίση της δικαιοσύνης για το αν ένα αδίκημα παραγράφεται ή δεν παραγράφεται, είναι κρίση δημόσιας τάξης και δεν εξαρτάται από τον ελεγχόμενο ή από τον κατηγορούμενο ή από οποιονδήποτε άλλον. Αφήστε τους θεατρινισμούς.

Η υπόθεση «Novartis», λοιπόν, πρωτίστως δεν μπόρεσε δικαστικά να διερευνηθεί ούτε από τη Βουλή ούτε από τη δικαιοσύνη ως προς το αδίκημα της απιστίας. Το αδίκημα της δωροδοκίας, που υπήρχαν αναφορές στη δικογραφία -δεν έχω δικαίωμα να κάνω χρήση των στοιχείων αυτών, αλλά όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι υπήρχαν αναφορές- είναι θέμα προς διερεύνηση. Αν θα αποδειχθεί, αν θα διασταυρωθούν λογαριασμοί, αν θα γίνει το ένα ή το άλλο, είναι άλλο θέμα. Αλλά αυτό είναι το σκάνδαλο «Novartis», αυτή είναι η σκευωρία.

Δύο λεπτά ακόμα, κυρία Πρόεδρε, να μιλήσω για το νομοσχέδιο, για να είμαι και νόμιμος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε αναπτυξιακό νόμο που δρομολογήθηκε ακριβώς επειδή αυτά τα πράγματα γίνονται μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο. Στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αυτό που δρομολογήθηκε τότε, πήρε μπρος και με αποτελέσματα. Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ τα είπαν πολύ καλά, αλλά εγώ θα μείνω στο εξής:

ΕΑΒ. Κύριε Υπουργέ, κύριε Γεωργιάδη, έχετε τροπολογία με την οποία καταργείτε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΒ στην πραγματικότητα και αναλαμβάνει όχι το Υπουργείο Οικονομικών που έχει τη μετοχή της ΕΑΒ, τη μία, αλλά το Υπουργείο Ανάπτυξης, το δικό σας, να αναθέτει έργο είτε απευθείας είτε με διαγωνισμούς, χάριν της ΕΑΒ. Την ίδια στιγμή, είναι δρομολογημένη η δραστικότατη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΑΒ. Την ίδια στιγμή έχει εγκατασταθεί μία κυρία στην ΕΑΒ με ρόλο διοικητικό, που ξεπερνάει κάθε αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου και κάνει ό,τι θέλει. Την ίδια στιγμή διώκονται συνδικαλιστές και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, αντιμετωπίζει δίκη σε λίγες μέρες, ακριβώς με τις διώξεις αυτής της κυρίας και αυτών των διοικούντων. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δημοσιεύματα ότι είναι δρομολογημένη η πώληση του 49% των μετοχών της ΕΑΒ –ποιων μετοχών, είναι μία η μετοχή, να δούμε με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό- και της απόδοσης και του μάνατζμεντ σε αυτόν που θα πάρει το 49%. Αυτά ή πρέπει να ήταν στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που εισάγεται σήμερα ή αμέσως τώρα να δηλώσετε ότι την αποσύρετε. Είναι πολύ σοβαρά θέματα για την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Δεν είναι μόνο παραγωγική και αναπτυξιακή η αμυντική βιομηχανία, είναι και βάση της άμυνας σε καιρό πολέμου. Δεν μπορεί να την έχει ιδιώτης.

Το ίδιο ισχύει για τα ΕΑΣ, το ίδιο ισχύει για τα ναυπηγεία -άλλης τάξης τα ναυπηγεία- το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα.

Και τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων. Είναι καίριας σημασίας και καλώ την Κυβέρνηση να τη δεχτεί.

Η απάλειψη κάθε πρόνοιας για τα ρυμουλκά στον αναπτυξιακό νόμο, που έχει ξεσηκώσει την κατακραυγή όλων των κλάδων της ναυτιλίας -γιατί τα λιμάνια και η ελληνική ναυτιλία, πρώτη στον κόσμο, συνδέονται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και εκεί λειτουργεί αναπτυξιακά αυτή η ρύθμιση-, εάν δεν συμπεριλαμβάνεται -έδωσε μια εξήγηση ο κ. Παπαθανάσης, αλλά δεν νομίζω ότι είναι επαρκής-, στερείτε από έναν πολύ δυναμικό κλάδο ένα ατού για να μπορέσει να παίξει ρόλο στον διεθνή ανταγωνισμό επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.

Τ. Ελευθεριάδου: Η πολιτική της ΝΔ θέλει ανάπτυξη για τους λίγους και φτώχεια για τους πολλούς

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου, στον απόηχο της αντιδημοκρατικής και αντιθεσμικής στάσης του προεδρείου της Βουλής, απέναντι στον Παύλο Πολάκη, τόνισε ότι η διακοπή της ομιλίας του πρώην υπουργού, ενώ εκείνος ανέφερε τα στοιχεία που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη ΝΔ για το σκάνδαλο Novartis, και η συνεπακόλουθη συμπεριφορά των παρευρισκόμενων βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι μία ακόμα απόδειξη του τρόπου που κυβερνά η ΝΔ. «Ήταν μια πράξη αυταρχισμού, που ευτυχώς δεν πέρασε, μια πράξη αυταρχισμού που σκοπό είχε να σταματήσει την ομιλία του κ. Πολάκη, η οποία αφορούσε τη Novartis», σημείωσε.

Απαντώντας στα ερωτήματα βουλευτών της ΝΔ, για το αν εκφράζει τους παραβρισκόμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, η κ. Ελευθεριάδου ήταν ξεκάθαρη: ΝΑΙ, χωρίς καμία περιστροφή. Όπως δήλωσε «είναι ένας αυτοδημιούργητος επιστήμονας, τον οποίο δεν έχετε καταφέρει ούτε μία φορά να διαψεύσετε σε όσα λέει, σε αντίθεση με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για τον οποίο σας ρωτάω εγώ εάν σας εκφράζει», συμπληρώνοντας ότι ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης έχει υβρίσει επανειλημμένα τους κυρίου Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά, την κυρία Μπακογιάννη, τους ίδιους τους ψηφοφόρους της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τους κλέφτες και ψεύτες;

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε «σε ένα ακόμα διεθνές ρεζίλεμα, με το άρθρο του Economist, σχετικά με τα μνημεία που "πληγώθηκαν" περισσότερα μέσα στην πανδημία», αφού ανάμεσά τους, φιγουράρει η Ακρόπολη με το "μπετόν Μενδώνη" να αλλοιώνει και να ασχημαίνει τον ιερό βράχο.

Σε ό,τι αφορά τον Αναπτυξιακό, σημείωσε ότι «χαρακτηρίζεται για ακόμη μια φορά από αδιαφάνεια, από τρομερή γραφειοκρατία, η οποία ουσιαστικά αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το να ενισχυθούν οικονομικά, από γεωγραφικές ανισότητες και απουσιάζει εκκωφαντικά οποιαδήποτε προοπτική πράσινης διακυβέρνησης και ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι «μία στις δύο επιχειρήσεις θα βρουν κλειστή την πόρτα του αναπτυξιακού σας νόμου, ενώ Πέντε χιλιάδες εκατόν σαράντα τρία (5.143) ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων μένουν εκτός ενισχύσεων».

Συνέχισε, τονίζοντας ότι ο «αναπτυξιακός νόμος είναι κομμένος και ραμμένος για τις μεγάλες επιχειρήσεις για ακόμα μια φορά και μάλιστα για τις μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως του κέντρου, με τους έτοιμους φακέλους, με τα δικαιολογητικά και τα business plans, τα οποία θα είναι και αυτά που θα οδηγήσουν τελικά στη χρηματοδότησή τους».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι κ. Γεωργιάδης ξεχνάει ότι ένα στα δύο νοικοκυριά ζει κάτω από το μέσο όρο της φτώχειας, έξι στα δέκα δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του, ότι τον Νοέμβριο του 2021 είχαμε ανεργία νέων 39,11%, ότι ενάμισι εκατομμύριο νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν άμεσα τον κίνδυνο αναγκαστικών μέτρων είσπραξης γιατί χρωστάνε στις τράπεζες, καταλήγοντας λέγοντας ότι το μόνο που κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι να χτίζει το δικό της καθεστώς με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, με απευθείας αναθέσεις, με golden boys και με ανθρώπους της νύχτας.

Κ. Μάλαμα: Δεξιά σημαίνει φίμωση της δημοκρατίας και κουκούλωμα σκανδάλων

Ασκώντας κριτική στην προσπάθεια φίμωσης του Π. Πολάκη, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Κ. Μάλαμα τόνισε: 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ζήσαμε χθες τον ορισμό του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Αθανασίου λογόκρινε με χουντικού τύπου επιχειρήματα τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος κατέθετε σωρεία στοιχείων για το σκάνδαλο της novartis. Χθες θυμίσατε σε όλους τι σημαίνει δεξιά. Και δεξιά σημαίνει φίμωση της δημοκρατίας και κουκούλωμα σκανδάλων. Ο αντιπρόεδρος Αθανασίου και λυπούμαστε ειλικρινά για αυτό, έδωσε την εικόνα ιεροεξεταστή, ο οποίος ορθώνεται για να τιμωρήσει. Δεν ντρέπεστε για αυτή σας την κατάντια; Νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός δεν θυμάται ποια είναι η δεξιά. Μια χαρά θυμάται και να είστε σίγουροι ότι στο μαύρο σας και το παλιό και το καινούριο στη δημοκρατία, θα απαντήσει με μαύρο απέναντι σας.

Αλ. Μεϊκόπουλος: Το επιτελικό κράτος κατέρρευσε και αποκάλυψε το κράτος – φέουδο Μητσοτάκη

Συνολική κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτηση του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου.

Ο Βουλευτής, αρχικά, σχολίασε όσα συνέβησαν στη Βουλή με τον Παύλο Πολάκη κάνοντας λόγο για θεσμικό και δημοκρατικό κατήφορο. Αναφερόμενος σε τοποθετήσεις Βουλευτών της ΝΔ που στάθηκαν στο ύφος του Παύλου Πολάκη, ο Αλ. Μεϊκόπουλος αναρωτήθηκε από πότε το ύφος είναι πιο σημαντικό από την αλήθεια και τόνισε πως πρέπει να μας προβληματίσουν όσα ειπώθηκαν σε σχέση με το τεράστιο θέμα NOVARTIS.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ μετά από μια δεκαετή καταστροφική κρίση, για την οποία δεν απολογήθηκε ποτέ, επέστρεψε πιο αλαζονική, πιο πελατειακή και πιο ανεπαρκής από ποτέ. «Το επιτελικό κράτος κατέρρευσε και αποκάλυψε το κράτος – φέουδο Μητσοτάκη. Όποια πέτρα και να σηκώσεις βρίσκεις διορισμούς από το παράθυρο, φίλους, συγγενείς, μετακλητούς και απευθείας αναθέσεις» εξήγησε. «Πού βρίσκεται η ΝΔ μέσα στην Κυβέρνηση της ΝΔ; Αυτό που βλέπω είναι οικογένεια Μητσοτάκη, περιβάλλον και φίλοι Μητσοτάκη, λίγοι σύμβουλοι Σημίτη και λίγος ΛΑ.Ο.Σ.» κατέληξε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Αναφέρθηκε ακόμα στο στίγμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη τα 2,5 αυτά χρόνια. Ατομική ευθύνη για την κυβερνητική ανευθυνότητα στην πανδημία, στην εκπαίδευση, στην κακοκαιρία και στον καύσωνα. Ζητήματα κουλτούρας, η μη συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ και το χάος της τελευταίας κακοκαιρίας. Πρόστιμα και τιμωρητισμός στους οικονομικά αδύναμους. Κοινωνικός διχασμός με στοχοποίηση των νέων, μετά των γιατρών και των ανεμβολίαστων. Το σύνθημα «συγχωνευθείτε ή βάλτε λουκέτο» στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στον μικρό παραγωγό. Ιδιωτική πρωτοβουλία στην υγεία, στην ενέργεια, στην κοινωνική ασφάλιση να μη μείνει τίποτα δημόσιο και τέλος, η εισβολή Φουρθιώτηδων με τους οποίους υψηλά κυβερνητικά στελέχη συνδιαλέγονται και τώρα εκβιάζονται.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δημοσίευμα του διεθνούς Τύπου που περιλαμβάνει την Ακρόπολη στη λίστα των μνημείων πολιτισμού με τις πιο ολέθριες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας με το τσιμέντωμα της κ. Μενδώνη και τη στρεβλή αντίληψη της ανάπτυξης που έχει η Κυβέρνηση. «Η ύλη του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου δεν αφορά τον ελληνικό παραγωγικό κορμό, αποκλείοντας τη μικρή και τη μεσαία επιχείρηση από οποιαδήποτε χρηματοδότηση» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για τη συγγνώμη του Πρωθυπουργού που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως «πράξη προσωπικής και πολιτικής μπέσας», αφού πρώτα άδειασε Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετεωρολόγους και αλληλοδιαψεύστηκε με την εταιρεία, τόνισε ότι στην πραγματικότητα είναι μια συγγνώμη «καλά ζυγισμένη και μετρημένη» από το επικοινωνιακό του επιτελείο όταν έγινε αντιληπτό ότι, όσο και να επιμεριστεί η ευθύνη, το χάος της τελευταίας κακοκαιρίας έχει το δικό του ονοματεπώνυμο.

Γ. Μουζάλας: Βγαίνετε και λέτε σε ένα χειμαζόμενο λαό ότι «το εισόδημα αυξήθηκε;»

Ο Γ.  Μουζάλας, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μιλώντας στη συζήτηση επί του «αναπτυξιακού  νόμο», αναφέρθηκε αρχικά στους τρεις πεσόντες στα Ίμια και κατόπιν στη δημοκρατική εκτροπή με την φίμωση του Π. Πολάκη, πριν προχωρήσει στην κριτική του επί του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Μουζάλας τόνισε:

Πριν ξεκινήσω τον δικό μου φόρο τιμής στους Βλαχάκο, Καραθανάση, Γιαλοψό, οι οποίοι δεν ήθελαν να γίνουν ήρωες, ήθελαν απλώς να είναι με τις οικογένειές τους, είναι, όμως, ήρωες και οφείλουμε να τους τιμήσουμε με έναν τρόπο που, δυστυχώς, το ελληνικό κράτος έχει πάψει να το κάνει αφότου έγινε Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Ελπίζω ότι αυτό θα διορθωθεί.

Εχθές είχαμε δημοκρατική εκτροπή μέσα στο Κοινοβούλιο. Οτιδήποτε άλλο είναι φτωχό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αφαιρέθηκε ο λόγος από Βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου χωρίς να υπάρχει για αυτό καμία αιτία εκτός από το ότι έθιγε ένα θέμα, το οποίο πονάει τη Νέα Δημοκρατία και δεν ήθελε να ακουστεί.

Η προσπάθεια σήμερα του κ. Τασούλα να καλύψει αυτήν την εκτροπή χωρίς να θίξει φανερά τον κ. Αθανασίου και παραπέμποντας εν τέλει τον κ. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας δείχνει ότι υπήρξε κυβερνητικός σχεδιασμός για αυτήν την εκτροπή. Όμως, είναι εκτροπή και είμαστε υπέρ του Βουλευτή, του οποίου αντιδημοκρατικά του αφαιρέθηκε ο λόγος.

Κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, τα έχετε κάνει θάλασσα. Με χιονιά  χαθήκαμε. Με την πανδημία έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σε όλη την Ευρώπη.

Και σας θυμάμαι ειλικρινά και θέλω να ρωτήσω -δεν είναι εδώ οι συνάδελφοι τώρα- είστε υπερήφανοι όταν βλέπετε το βίντεο που σηκωθήκατε όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και χειροκροτούσε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έλεγε ότι «έχετε στοιχεία ότι έξω από τη μονάδα διασωληνωμένοι είναι πιο επικίνδυνο ή όχι» και ήσασταν καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί, δικηγόροι, νομικοί, οικονομολόγοι. Και χειροκροτούσατε τι; Αυτό που αν σου το βάλουν στην έκτη δημοτικού, δεν περνάς στο γυμνάσιο; Δείτε το βίντεο και πείτε μας πόσο περήφανοι είσαστε και πόσο περήφανοι θα είσαστε μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για αυτές τις copy-paste ομιλίες που κάνατε και σήμερα και για αυτά που λέτε για τον κ. Πολάκη.

Οι φωτιές σταματάνε όταν έχουν καεί τα πάντα και φτάσουν στη θάλασσα. Με τις πλημμύρες η Καρδίτσα ακόμα δεν έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Με την παιδεία τα παιδιά υποφέρουν. Τα πανεπιστήμια στενάζουν. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι η λύση. Στην εργασία καταργείτε το οκτάωρο. Καταργείτε το ΣΕΠΕ. Αφήνετε την εργοδοσία, την εργοδοτική αυθαιρεσία να καλπάζει. Το Ασφαλιστικό το ιδιωτικοποιείτε. Θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε και το νερό. Είναι καινούργια ιστορία. Έχουμε ακρίβεια.

Σε όλες αυτές τις δυσκολίες που ο λαός μας αντιμετωπίζει, πώς αντιδράτε; Αντιδράτε με ψέματα και εσείς και ο Πρωθυπουργός, με απόκρυψη στοιχείων και με εξωθεσμικές παρεμβάσεις, με διαπλοκή, 4 δισεκατομμύρια απ’ ευθείας αναθέσεις.

Βγαίνετε και λέτε στη Βουλή ότι το εισόδημα αυξήθηκε. Το λέτε σοβαρά; Σε ένα χειμαζόμενο λαό, σε ένα λαό που έχει πρόβλημα στο σούπερ-μάρκετ, που έχει πρόβλημα στη θέρμανση, λέτε ότι το εισόδημα αυξήθηκε; Λέτε ψέματα ότι τριάντα φόρους επέβαλε το ΣΥΡΙΖΑ. Σας έχουμε πει να τους φέρετε, ρε παιδιά, να τους δούμε. Τίποτα.

Η ανεργία έπεσε. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ που χρησιμοποιείτε εσείς είναι εξακόσιες χιλιάδες άνεργοι, με βάση τον ΟΑΕΔ είναι 1 εκατομμύριο, όσους παραλάβαμε σαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τους οδηγήσαμε στις εξακόσιες χιλιάδες.

Η ανεργία των νέων είναι 39%. Η προγεννητική αγωγή –λέτε-  χρηματοδοτήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και βγαίνουν στα ΜΚΔ και σας διαψεύδουν ότι είναι από τα στημένα ψέματα που λέγονται.

Λέτε για επενδυτική άπνοια όταν το 2019 υπήρξε ρεκόρ επενδύσεων επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πολάκης κατέλαβε την έδρα. Πώς γίνεται αυτό; Αντί να μιλήσετε για την κοινοβουλευτική εκτροπή από τον κ. Αθανασίου, ο Πολάκης κατέλαβε την έδρα. Καθόταν, δηλαδή, εδώ, ήθελε να έρθει κάποιος άλλος και τον έσπρωχνε, δεν τον άφηνε; Τι ακριβώς έκανε; Την ίδια ώρα ο κ. Γεωργιάδης έβγαζε βίντεο.

«Οι δημοσιογράφοι είναι  συμμορία», λέει ο Πρωθυπουργός, ενώ είναι σε δικαστική εξέλιξη και, μάλιστα, σήμερα -λέει ο Πρωθυπουργός- πήγαν να του δώσουν σουγιαδάκια στη Θεσσαλονίκη, όχι για να σκοτώσει τον Πολάκη, αλλά για να τον ξυρίσει, εάν τον δυσκολέψει. Και αντί ο Πρωθυπουργός της χώρας να αποπέμψει αυτόν τον βάνδαλο, τον ευχαρίστησε χασκογελώντας.

Και, τελικά, τόσες μέρες μετά, εμείς εδώ ακόμα δεν έχουμε μάθει ποιοι έκλεισαν την Αττική Οδό, γιατί έγινε αυτό στην Αττική Οδό. Η Αττική Οδός λέει ότι η Κυβέρνηση δεν ήθελε να την κλείσει. Η Κυβέρνηση λέει ότι η Αττική Οδός δεν ήθελε να κλείσει. Βαδίζετε με ψέματα, με παραποιήσεις της αλήθειας.

Θέλω τώρα να αναφερθώ στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ακούστε να δείτε. Η Κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Είναι θέμα χρόνου λίγου ή πολύ. Θα πέσει όχι με θόρυβο, με γέλιο, γιατί έχει γίνει πια ανέκδοτο και ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί και οι πράξεις που κάνει η Κυβέρνηση. Και δεν υπάρχει καλύτερος δείκτης για το πότε μια Κυβέρνηση πέφτει.

Νομίζετε ότι τον λαό μας θα τον απασχολήσει εάν εμένα μου είναι συμπαθής ο κ. Καστανίδης; Νομίζετε ότι τον λαό μας τον απασχολεί εάν ο κ. Πολάκης σας είναι συμπαθής και πρέπει να αποκατασταθεί η μεταξύ σας σχέση; Νομίζετε ότι τον λαό μας τον απασχολεί εάν ο κ. Παφίλης θα κάνει την Οκτωβριανή Επανάσταση ή όχι; Νομίζετε ότι τον λαό μας τον απασχολεί αν εγώ θεωρώ την αισθητική του Κρίτωνα Αρσένη καλή ή κακή και ότι θα πρέπει να τα βρούμε σε αυτά για να δώσουμε λύση ενάντια στη δεξιά Κυβέρνηση και στον Αρμαγεδδώνα που αυτή δημιουργεί στον τόπο;

Κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, τον λαό μας τον απασχολεί αν θα αυξηθεί ο μισθός του ή όχι. Εμείς λέμε 800 ευρώ αύξηση. Τον λαό μας τον απασχολεί εάν θα υπερασπιστούμε την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας,  καθιερώνοντας ειδικό μισθολόγιο, όπως ο Γ. Γεννηματάς και ο Π. Αυγερινός είχανε κάνει στην αρχή της ίδρυσης, εάν θα γίνουν προσλήψεις ή απολύσεις, εάν θα επανακτήσουμε και θα επαναδημιουργήσουμε τα νοσοκομεία ή θα αφήσουμε τη Νέα Δημοκρατία να τα οδηγεί σε κλείσιμο, εάν θα αναπτύξουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει αν θα συμπαθήσουμε τον κ. Πολάκη ή τον κ. Μεϊκόπουλο ή τον κ. Βαρουφάκη. Την κοινωνία την ενδιαφέρει εάν θα υπερασπιστούμε τη δημόσια εκπαίδευση, αν θα καταργήσουμε τους φραγμούς στα πανεπιστήμια και τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων μέσα από την τσέπη του λαού μας, εάν θα αφήσουμε ανοχύρωτα τα σχολεία στην πανδημία, εάν θα καταργήσουμε ή θα αλλάξουμε την τράπεζα θεμάτων, εάν δεν θα επιτρέψουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Τον λαό μας τον ενδιαφέρει αν θα καταργηθεί ο πτωχευτικός νόμος ή όχι και ουδόλως τον ενδιαφέρει αν εμένα ο κ. Λοβέρδος μου είναι συμπαθής ή αν ο κ. Λοβέρδος συμπαθεί εμένα. Τον λαό μας τον ενδιαφέρει αν θα επανέλθει το οκτάωρο και θα καταργηθεί η απλήρωτη υπερεργασία. Εάν θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις ή θα έχουμε ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εάν το ΣΕΠΕ θα ελέγχει την εργοδοτική αυθαιρεσία των μεγάλων επιχειρήσεων ή όχι. Εάν θα υπάρχει δημόσια κοινωνική ασφάλιση ή θα ιδιωτικοποιηθεί όπως πάνε να κάνουνε με τις επικουρικές. Τι θα γίνει με την ακρίβεια, εάν θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε η ακρίβεια να μειωθεί για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα. Εάν θα αντισταθούμε στις ιδιωτικοποιήσεις, εάν θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της ιδεοληπτικής τάσης για ιδιωτικοποιήσεις ή θα αφήσουμε να ιδιωτικοποιηθεί και το νερό. Και τέλος, εάν θα έχουμε ασφάλεια ή καταστολή στην πάλη για τα δικαιώματα.

Νομίζω, κύριοι της αντιπολίτευσης, ότι σε αυτά τα ερωτήματα θα μας καλέσει η κοινωνία να απαντήσουμε. Νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να δώσουμε απάντηση με την οποία θα πετύχουμε την επιτυχή απομάκρυνση της δεξιάς η οποία πέφτει, της δεξιάς διακυβέρνησης από την εξουσία. Αυτό επαφίεται σε μας. Είναι ευθύνη όλων μας. Το αν θα συμπαθήσουμε τον Πολάκη, αν σας συμπαθήσουμε τον Μουζάλα, αν θα συμπαθήσουμε οποιονδήποτε, δεν αφορά τον λαό μας. Έχει πάρα πολλά σοβαρά ζητήματα. Η Νέα Δημοκρατία είναι σε αδιέξοδο.

Θα οδηγείται όλο και πιο δεξιά. Είναι μονόδρομος γι’ αυτήν. Δεν μπορεί να επιβάλει αυτά τα μέτρα αλλιώς. Η Αντιπολίτευση θα ενωθεί πάνω στα ουσιαστικά ζητήματα του λαού; Αυτό είναι το στοίχημα που μας βάζει η κοινωνία και η ιστορία. Σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε.»

Γιάννης Μπουρνούς: Η κυβέρνηση πετά τους μικρομεσαίους εκτός Αναπτυξιακού Νόμου και αυθαιρετεί προκλητικά

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», έλαβε μέρος ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και αναπλ. Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Στην παρέμβασή του, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε αρχικά το άδειασμα του κ. Αθανασίου από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, ο οποίος σε αντίθεση με τον εκ Λέσβου συνάδελφο και ομοϊδεάτη του, επέτρεψε στον κ. Πολάκη να ολοκληρώσει κανονικά την ομιλία του με το θέμα της επιλογής του.

Επιπλέον, ο Γ. Μπουρνούς στάθηκε στον εκνευρισμό των Υπουργών και Βουλευτών της ΝΔ σε κάθε αναφορά στο σκάνδαλο Νοβάρτις: «Ο λόγος που εξεγείρονται οι εκπρόσωποι της ΝΔ, δεν είναι ότι πιστεύουν πραγματικά ότι πρόκειται για «σκευωρία». Γνωρίζουν από τα πορίσματα στις ΗΠΑ, ότι πρόκειται για ένα τεράστιο διεθνές σκάνδαλο με εμπλοκή αξιωματούχων του ελληνικού κράτους. Το πραγματικό πρόβλημά τους είναι ότι, επειδή θεωρούν εαυτούς «νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας», δεν μπορούν επουδενί να αποδεχτούν ότι κάποιοι τόλμησαν να ζητήσουν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών και πολιτικών ευθυνών», είπε.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, ο Γ. Μπουρνούς αναρωτήθηκε για την αναγκαιότητα του νόμου, εφόσον ο προηγούμενος αναπτυξιακός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δείξει θετικά αποτελέσματα σε θέσεις εργασίας και σε ύψος επενδύσεων. Η δικαιολόγηση του νέου νόμου πρέπει να αναζητηθεί στην επιδίωξη της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο και την έκταση «που οι μεγάλοι όμιλοι και οι φιλικοί στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό επιχειρηματίες, εκμεταλλεύονται τους αναπτυξιακούς πόρους, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης».

Το νομοσχέδιο περιορίζει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών και τις συγκεντρώνει στο υπουργείο στην Αθήνα για ένα προφανή λόγο. Να απομονώσει τη λήψη αποφάσεων από τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους τοπικούς φορείς του.

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι αυτές που ξεκάθαρα ευνοούνται από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ενώ οι μεσαίες αποκλείονται και από τις επιχορηγήσεις. Το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιεί κρατικές υπηρεσίες που πλέον θα πρέπει να πληρώνονται από τους ενδιαφερόμενους και έτσι φορτώνει με αυξημένα κόστη τις επιχειρήσεις, εμπλέκοντας και τις τράπεζες πριν την έγκριση των σχεδίων και τους ορκωτούς λογιστές για την έγκριση και τον έλεγχο.

Ο Γ. Μπουρνούς τόνισε πως ειδικά οι επιχειρήσεις της επαρχίας και μάλιστα απομακρυσμένων νομών όπως της Λέσβου, είναι σχεδόν όλες μικρές και θα πληγούν από τις προβλέψεις του νέου αναπτυξιακού.

Επιπλέον, ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε τις συνέπειες του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για τις αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς ο νόμος θα αποκλείει όλα τα επενδυτικά σχέδια που δεν θα έχουν «ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης», αλλά θα αφορούν σχέδια εκσυγχρονισμού μέρους της παραγωγικής διαδικασίας, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες από τις υφιστάμενες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις.

Στο ίδιο πνεύμα αποκλεισμού των μικρών επιχειρήσεων, το νομοσχέδιο εξαιρεί από ενισχύσεις όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες τριών αστέρων και κάτω, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων στα ακριτικά νησιά, οι οποίες ακριβώς θα έπρεπε να ενισχυθούν.

Τέλος, ο Βουλευτής του Ν. Λέσβου αναφέρθηκε στην σκανδαλώδη και προκλητική τροπολογία του Υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, που αφορά προφανώς την κατασκευή του νέου ΚΥΤ στη Βάστρια της Λέσβου και επιτρέπει στον κ. Μηταράκη όχι μόνο να χτίζει «με το έτσι θέλω» τεράστιες δομές προσφύγων στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και να μη δίνει και λογαριασμό σε άλλα υπουργεία για το πώς τις χτίζει, καθώς η Τεχνική Υπηρεσία που –πρωτοφανές! – στελεχώνεται από μετακλητούς υπαλλήλους του κ. Υπουργού, θα έχει τη μόνη αρμοδιότητα, αφαιρώντας την από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου! Ήδη προ ημερών, κάποιοι μετέφεραν στα μουλωχτά, μέσα στη νύχτα, τα σχετικά μηχανήματα στην περιοχή της Βάστριας.

«Είστε προκλητικοί στις αυθαιρεσίες, αλλά και στην εύνοια στα συμφέροντα, όπως και στην αλαζονική διαχείριση», κατέληξε ο Γ. Μπουρνούς, «αλλά η κοινωνία ασφυκτιά και πνίγεται και αργά ή γρήγορα θα σας σαρώσει».

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί αποζημίωση από την Νovartis παρά την γνωμοδότηση του ΝΣΚ

Σκληρή κριτική στην ΝΔ που επιμένει να παραποιεί την πραγματικότητα όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis, άσκησε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

«Όσα λέτε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πρώτον, το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ελληνική επινόηση. Ήρθε στη χώρα από την εξωτερικό. Δεν είναι κατασκευή κάποιων σκοτεινών εγκεφάλων τoy ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, υπάρχει το πρακτικό συμβιβασμού της εταιρείας με τις αμερικανικές αχρές που επικυρώθηκε από το δικαστήριο του Νιού Τζέρσει, με το οποίο η εταιρεία αναλαμβάνει να καταβάλει 350 εκ. δολ. στο αμερικανικό δημόσιο, για παράνομες πράξεις δωροδοκίας αξιωματούχων, που τέλεσε στην Ελλάδα. Τρίτον, το ΝΣΚ με ομόφωνη γνωμοδότηση του έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κινήσει διαδικασίες για την αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές της Novartis Eλλας. Ένα χρόνο και δεν έχετε κάνει τίποτα. Βέβαια, αν είναι σκευωρία πως θα ζητήσετε χρήματα, Και αν ζητήσετε χρήματα τότε πως είναι σκευωρία;», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Σχολιάζοντας επίσης το απαράδεκτο περιστατικό στη Βουλή όταν αφαιρέθηκε ο λόγος από τον κ. Πολάκη, σημείωσε: «Το μείζον, το πολιτικό στίγμα εδώ είναι η αφαίρεση λόγου από βουλευτή  κάτι που δεν έχει συμβεί στην μεταπολιτευτική ιστορία, από τον προεδρεύοντα που άσκησε καταχρηστικά το δικαίωμά του»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον υπό ψήφιση νομοσχέδιο παρατήρησε μεταξύ άλλων: «Αυτό που έχει πρωτεύουσα σημασία  είναι οι προϋποθέσεις και ο τρόπος ανάπτυξης. Δεν μας απαντάτε για ποιόν είναι το όφελος. Για τους μικρομεσαίους  που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας ή για τους  συνήθεις επιχειρηματικούς ομίλους και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τους λίγους και εκλεκτούς φίλους της κυβέρνησης». Και πρόσθεσε:

«Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε θετικά για την μικρομεσαία επιχείρηση. Με το δικό σας νομοσχέδιο μεταφέρετε πόρους προς μεγάλη επιχειρηματικότητα στραγγίζοντας την μικρομεσαία, Αυτό  κάνετε και με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.. Επίσης, το νομοσχέδιο σας περιορίζει  ασφυκτικά το ρόλο των περιφερειών, αντί να τον ενισχύει. Αποδυναμώνει διαρκώς την κρατική εμπειρογνωμοσύνη και το ρόλο του να ελέγχει τους εμπλεκόμενους. Δεν έχει κοινωνική διάσταση με πληθυσμιακά κριτήρια για ενισχύσεις επιχειρήσεων σε χειμαζόμενες περιοχές όπως το Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου και ο Β. Εβρος. Δεν ενισχύει τα μικρά ξενοδοχεία της περιφέρειας», κατέληξε.

Γ. Παπαηλιού: Ο κατήφορος του «συστήματος Μητσοτάκη» δεν  έχει τέλος.

Ο Γ. Παπαηλιού τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ολομέλεια για τον Αναπτυξιακό νόμο:

  • Στις κρίσεις, το κράτος και η κοινωνία «κλείνουν», μαζί με τους οδικούς άξονες, διότι η κυβέρνηση των «αρίστων» ούτε σχέδιο έχει ούτε γνωρίζει τι να πράξει
  • Το «σύστημα Μητσοτάκη» έχει υπερβεί κάθε όριο πολιτικής αυθάδειας, αναισχυντίας, ανηθικότητας, προκλητικότητας, ανικανότητας, παραλογισμού, συνταγματικής αταξίας, εξωθεσμικών πρακτικών, πολιτικού παχυδερμισμού. Και από πλευράς πολιτικής και από πλευράς διαχείρισης και από πλευράς συμπεριφοράς
  • Οι αλλεπάλληλες συγγνώμες της κυβέρνησης της ΝΔ) που δεν συνοδεύονται με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, με παραιτήσεις, την παραίτηση της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι «ένα πουκάμισο αδειανό»
  • Η νέα κυβερνητική «αναπτυξιακή» πρόταση   αφορά τους λίγους και ισχυρούς, εντασσόμενο στην αντίληψη και πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που επιδιώκει την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος προς νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση
  • Θα επέλθει περαιτέρω επίταση των περιφερειακών ανισοτήτων, αφού απουσιάζουν συγκεκριμένες προβλέψεις-ρυθμίσεις για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την ενίσχυση  των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη περιφέρεια

Επιδιώκεται η διευκόλυνση και η ενίσχυση  συγκεκριμένων οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων αφού τελικά οι περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι θα κατευθυνθούν προς μια μικρή αλλά ισχυρή οικονομική ελίτ.

  • Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σκοπείται η  αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος προς προοδευτική κατεύθυνση, που να έχει χαρακτηριστικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης-παραγωγικής ανασυγκρότησης και να αφορά στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας, ώστε να αρθούν και  πάντως να μειωθούν οι περιφερειακές ανισότητες
  • Το «σύστημα Μητσοτάκη» και η ΝΔ  ίχνος φιλότιμου (τσίπας), εν προκειμένω πολιτικής ευθιξίας.
  • Η εκ μέρους του «συστήματος Μητσοτάκη» απαξίωση των θεσμών, οδηγεί σε αντιδημοκρατικές εκτροπές κάθε είδους, εις βάρος του κράτους δικαίου, με τη δίωξη  δικαστικών λειτουργών και τη  φίμωση δημοσιογράφων, ακόμη και βουλευτών, όπως συνέβη με την εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής διακοπή της ομιλίας του Παύλου Πολάκη.         
  • Ο κατήφορος του «συστήματος Μητσοτάκη» δεν  έχει τέλος. Γι΄  αυτό και το τέλος της κυβερνητικής θητείας του πρέπει να επιταχυνθεί.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Γ. Παπαηλιού εδώ

Π. Πέρκα: «Οι πολυεθνικές θα έρθουν σε μια χώρα με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, χαμηλά μεροκάματα και χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς, πώς θα ωφεληθεί όμως ο λαός;»

Τοποθέτηση της Π. Πέρκα Βουλευτή Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας  του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου (ν/σ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη».

Η κα Πέρκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της με μια γενικότερη αναφορά στις πολιτικές της κυβέρνησης. «Αναπτυξιακός νόμος, προϋπολογισμός, στρατηγικές επενδύσεις, διαχείριση πανδημίας, διαχείριση φυσικών καταστροφών, όλες αυτές οι πολιτικές είναι συνδεδεμένες και απολύτως ενταγμένες σε έναν ακραίο φιλελευθερισμό. Απόσυρση του κράτους, ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υποδομών, διάλυση εργασιακών σχέσεων, διεύρυνση ανισοτήτων, έλλειμμα δημοκρατίας, θεσμικός κατήφορος, χειραγώγηση ΜΜΕ, συγκάλυψη σκανδάλων. Το πείραμα αυτό έχει ξανασυμβεί, στις τότε λεγόμενες «αναπτυσσόμενες χώρες». Απέτυχε ως οικονομική θεωρία, φτωχοποίησε έως εξαφάνισε λαούς, αλλά συγκέντρωσε πλούτο σε πολύ λίγους επιτήδειους πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, δημοσιολόγους, με όλους αυτούς βεβαίως κατά καιρούς να αλλάζουν και θέσεις - δεν ξέρω αν μας θυμίζει κάτι αυτό», τόνισε.

Με αφορμή την αποστροφή του Πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής για τη JP Morgan και τις επενδύσεις που περιμένει ότι θα έρθουν, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είπε χαρακτηριστικά: «Με τέτοιες πολιτικές, είμαι σίγουρη ότι πολλές πολυεθνικές θα επιλέξουν να έρθουν σε μια χώρα με χαμηλά μεροκάματα, διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για τους πολύ μεγάλους επενδυτές, χαλαρή και μη ελεγχόμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και γενναίες χρηματοδοτήσεις από τα δημόσια ταμεία. Αυτό που δε μας λέει όμως η κυβέρνηση είναι πώς περίπου υπολογίζει ότι θα ωφεληθεί ο λαός απ’ όλα αυτά που σχεδιάζει και νομοθετεί. Και τελικά, όχι πώς θα ωφεληθεί, αλλά πώς θα επιβιώσει. Πώς θα επιβιώσει από την πανδημία, όταν δεν ενισχύετε το σύστημα υγείας, ΜΕΘ κτλ, πώς θα επιβιώσει από την ακρίβεια, που «τρώει» και τα πενιχρά εισοδήματα και την επιδοτείτε πενιχρά, ανεπαρκώς, κάθε μήνα αλλάζει η επιδότηση, χωρίς να λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα περιορισμού, ενώ καλύπτετε αυτούς που ευθύνονται για την ακρίβεια. Πώς θα επιβιώσει από την οποιαδήποτε φυσική καταστροφή».

Σχετικά με τη συνήθη πολιτική της κυβέρνησης να μεταφέρονται όλα στους ιδιώτες, ανέφερε τα εξής: «Αυτό το κράτος δεν είναι ανίκανο, απλώς έχει αποσυρθεί. Όλα έχουν ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα, εκτός βέβαια από την ευθύνη που μεταφέρεται στους πολίτες. Κι επειδή μας προκαλέσατε και μας είπατε ότι προφυλάσσουμε την εταιρία Αττική Οδό κτλ, ελάτε αν θέλετε να συμφωνήσουμε: Αντί να ετοιμάζετε διαγωνισμό για άλλα 25 χρόνια παραχώρησης, αφού λήγει η σύμβαση, να δούμε μήπως την πάρει το δημόσιο και τα κάνει καλύτερα κι έχει και τα κέρδη».

Συνεχίζοντας με το ν/σ σχολίασε το πόσο τραγικά έχει πληρώσει η χώρα αυτή τη «φιλοεπενδυτική» πολιτική που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και διαπνέει όλους τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Τόνισε ειδικότερα: «Μιλάμε για απουσία σχεδιασμού, πλημμελή υλοποίηση, αδιαφάνεια και μια λογική ότι απλά ‘μοιράζουμε χρήμα’. Αν αναλύσει κανείς τους 3 τελευταίους αναπτυξιακούς νόμους από το 1998 έως το 2014, προκύπτει ότι μόνο ένας ελάχιστος αριθμός επιχειρήσεων πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό των ενισχύσεων, συγκεκριμένα το 4,2% των επενδυτικών σχεδίων (ε/σ) πήρε το 43,6% των συνολικών επιχορηγήσεων, ενώ 6 επιχειρηματικοί όμιλοι, σε σύνολο 14.500 ε/σ, πήραν 8,1% των συνολικών ενισχύσεων! Βρήκαμε στα συρτάρια 6000 επενδυτικά σχέδια, τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί και δεν είχαν και χρηματοδότηση. Δόθηκαν 600 εκ. ευρώ σε προκαταβολές, ακόμα και για επενδύσεις που ποτέ δεν έγιναν».

Υπερθεμάτισε για το Ν4399/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποτέλεσε τομή σε σχέση με τους προηγούμενους και προσπάθησε να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Μέχρι τότε, υπήρχε μια ανισορροπία, το 46.5% των ε/σ και το 72.2% του συνολικού προϋπολογισμού δινόταν σε φωτοβολταϊκά και στον τουρισμό. Αντίθετα, ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια στροφή προς τη βιομηχανία, εξισορρόπησε την κατάσταση και βοήθησε τις μικρές επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι ένας από τους λόγους που ο 4399/2016 πέτυχε σημαντικό μέρος των στόχων του, είναι διότι προηγήθηκε αποτίμηση των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, ανάλυση της διεθνούς εμπειρίας, αλλά κυρίως πολύμηνη ανοιχτή διαβούλευση με όλους του εμπλεκομένους. Κάτι που δεν έχει κάνει η κυβέρνηση με το ν/σ, αφού ανέθεσε τη σύνταξή του σε ένα ιδιωτικό γραφείο και έκανε μια δημόσια διαβούλευση απλά για τους τύπους.

Για τις επιμέρους ρυθμίσεις του ν/σ ανέφερε: «Επαναφέρετε λοιπόν την ίδια αποτυχημένη συνταγή. Το ν/σ ακολουθεί την έκθεση Πισσαρίδη που με κυνισμό περιγράφει με καθαρό τρόπο τη διεύρυνση των ανισοτήτων, περιφερειακών και μη.

Στηρίζετε τις μεγάλες επιχειρήσεις με το διπλασιασμό των ανώτατων ορίων ενίσχυσης και την αύξηση του ελάχιστου ύψους των επενδυτικών σχεδίων, τη στιγμή που οι μικρές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν πλήθος δυσκολιών για την ένταξή τους, τις τράπεζες, τα αυξημένα κόστη κτλ και φυσικά τις οικονομικές συνέπειες των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, την οποία βεβαίως εσείς θεωρείτε ότι όπου να ‘ναι λήγει.

Το είπαμε και στις Στρατηγικές Επενδύσεις, μιλάμε για μια Ευρώπη των Περιφερειών κι εδώ αντί να ενισχύουμε τις Περιφέρειες, τους παίρνουμε τους πόρους και τις αρμοδιότητες, ενώ υποβαθμίζεται και το ΥΜΑΘ.

Αυξάνετε χωρίς προτεραιοποίηση, πλην του τουρισμού, τους επιλέξιμους κλάδους. Εδώ συμβαίνει και κάτι περίεργο σε σχέση με τον τομέα της υγείας (φροντίδας), είναι η πρώτη φορά που παύει να ισχύει η πάγια εξαίρεση των επιχειρήσεων αυτών από τον αναπτυξιακό νόμο. Υπενθυμίζω ότι από το Σεπτέμβριο του 2019, με σχετική τροπολογία, ενισχύονται πλέον και οι επενδύσεις μεταλλευμάτων (βλ. Ελληνικός Χρυσός) και courier, ταχυμεταφορές, delivery. Είναι αυτοί κλάδοι που χρειάζονται ενίσχυση;

Και φυσικά ιδιωτικοποιείτε περαιτέρω την αξιολόγηση και τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων μέσω των ορκωτών ελεγκτών, με πρόσχημα την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Θέλετε να αποδυναμώσετε πλήρως το δημόσιο, σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που θα μπορούν να ελέγξουν τα επενδυτικά σχέδια».

Η κα Πέρκα στάθηκε περισσότερο στο Ειδικό καθεστώς Δίκαιης Ανάπτυξιακής Μετάβασης, λέγοντας τα εξής: «Μου φαίνεται κ. Υπουργοί ότι δεν έχετε καταλάβει τι έχουν υποστεί οι λιγνιτικές περιοχές για να δώσουν φως σε όλη τη χώρα. Και δεν αντιλαμβάνεστε τι καταστροφή θα επιφέρει η βίαιη απολιγνιτοποίηση εάν δεν στηριχθούν εγκαίρως και επαρκώς.

Δεν μπορώ να καταλάβω, μιλάτε για περιοχές εδαφικών σχεδίων (ΕΣΔΙΜ) και όχι για περιοχές ζωνών απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ), μιλάτε δηλαδή για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τη Μεγαλόπολη και τους γύρω δήμους, ένα πράγμα όλα. Και το χειρότερο; Μαζί και τα νησιά! Δηλαδή εν ολίγοις, οι λιγνιτικές περιοχές που πρέπει να αλλάξουν το παραγωγικό τους προφίλ έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τα νησιά που έχουν μόνο αποντιζελοποίηση.

Και θα το ξαναπούμε, προφανώς και να ενισχυθούν όλες οι περιοχές, άλλα όχι από τους πεπερασμένους πόρους του ΤΔΜ.

Και τι δεν ακούσαμε για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα. Εθνικός θρίαμβος, μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, που για πρώτη φορά στην ιστορία πέτυχε τόσο μεγάλες ενισχύσεις. Γιατί δεν λέτε την αλήθεια ότι η περαιτέρω αύξηση για τις περιοχές των ΕΣΔΙΜ του ΠΔΑΜ είναι μόνο 10%;

Η αύξηση των ποσοστών των ενισχύσεων αφορά στο σύνολο των περιφερειών της Ε.Ε. που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους είναι μικρότερο του 75% του μέσου όρου της ΕΕ. Επομένως η αύξηση αυτή αφορά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας εκτός από την Αττική. Κι εσείς λέτε ότι το κάνετε για τις λιγνιτικές!

Ας δούμε όμως και τα νούμερα και τα αντίστοιχα ποσοστά: Για μεγάλες επιχειρήσεις 50%, μεσαίες 60%, μικρές 70%, αυτά ισχύουν για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Μεγαλόπολης, Δήμο Γορτυνίας, Δήμο Τρίπολης και Δήμο Οιχαλίας και την Κρήτη. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το Βόρειο Αιγαίο ανέρχονται σε 60%, 70%, 80%, ενώ για το Νότιο Αιγαίο και τους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου (εκτός Μεγαλόπολης και 3 όμορων δήμων) είναι 40%, 50%, 60%. Δηλαδή κ. Υπουργέ η Φλώρινα έχει ίδια κρατική ενίσχυση με την Κρήτη! Ξέρετε τη Φλώρινα, ξέρετε και την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν υπάρχουν ρητά στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να προκαλέσει τη διάχυση, να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία και να στηρίξει την πράσινη μετάβαση. Η πολιτική σας είναι καταστροφική και χαρακτηρίζεται από μια προχειρότητα ακατανόμαστη. Λέτε συνεχώς για επενδύσεις που έρχονται στις λιγνιτικές περιοχές, μας παρουσιάσατε ένα Masterplan με 16 εμβληματικές επενδύσεις και δε μας λέτε ότι αυτές έπρεπε να υπάρχουν στα εδαφικά σχέδια που τάχα καταθέσατε επίσημα, αλλά δεν είναι επίσημα, αφού δε συνοδεύονται από ΣΜΠΕ, όπου εκεί βλέπουμε μόνο 5 από τις 16 επενδύσεις. Και να έρθουν οι επενδύσεις, σε ποια εδάφη; Τα ΕΠΣ μου απαντήσατε ότι θα γίνουν τέλη του 2023, αφού κλείσουν οι μονάδες και μετά η αποκατάσταση».

Η κα Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της ως ακολούθως: «Δεν αρκεί να μιλάτε για το φιλοπεριβαλλοντικό σας προφίλ και για απολιγνιτοποίηση, ενώ το ζητούμενο είναι η απανθρακοποίηση. Σταματήστε επιτέλους να προωθείτε το φυσικό αέριο ως λύση, μη συμβαδίζετε με τους πιο ακραίους στην Ε.Ε. στο θέμα της ταξονομίας. Και αποσαφηνίστε τουλάχιστον σήμερα ότι τα συστήματα τηλεθέρμανσης/ τηλεψύξης που εντάσσονται στα επιλέξιμα ε/σ θα παράγονται από ΑΠΕ, ώστε να συμβαδίζουν με τους νέους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ.

Γ. Πούλου: Για την αποδυνάμωση του ΓΝ Λιβαδειάς και το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της ΕΑΒ

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης  και Επενδύσεων «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» η Γ. Πούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση της «επιτελικής αποτυχίας» επαναλαμβάνει με θράσος κούφιες υποσχέσεις για δήθεν «αναπτυξιακή προοπτική».

Καταρχάς, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των Γενικών Νοσοκομείων Λιβαδειάς, Θήβας, αλλά και Άμφισσας,που έχουν αναγκάσει σε κινητοποιήσεις τους εργαζόμενους και τους τοπικούς φορείς.

Απευθυνόμενη στον κ. Μπούγα, που δηλώνει πανηγυρικά ότι έχουν επιλυθεί τα προβλήματα του Γ.Ν. Άμφισσας, τον ρώτησε αν πιστεύειότι ενίσχυσε το Νοσοκομείο της Άμφισσας αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τα γειτονικά Νοσοκομεία καιεπιβάλλοντας με «εντέλλεσθε» την μετακίνηση ιατρών, που δεν καλύπτουν ούτε καν τις εφημερίες του Νοσοκομείου Λιβαδειάς…

Για το νομοσχέδιο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πουτο 2019 εξαπάτησετη μεσαία τάξη με ψεύτικες υποσχέσεις,ο λοκληρώνει τώρα τον αφανισμό της, αφού το «αντι-αναπτυξιακό» νομοσχέδιο Γεωργιάδη δεν προβλέπει κανένα ουσιαστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη μικρομεσαία και συνεταιριστική επιχειρηματικότητα. Ούτε καν στους τομείς που είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την περιφέρεια της χώρας, όπως είναι η ενέργεια, η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός!

Ευνοεί μια οικονομία για λίγους «μεγαλοκαρχαρίες», ενώπαράλληλα στήνει τροπολογίες «δωράκια» για «ημέτερους», στους οποίους σκοπεύει να ξεπουλήσειτην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Γι’ αυτό, άλλωστε, συρρικνώνει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και προσλαμβάνει «αναπτυξιακούς συμβούλους» που θα αναλάβουν το ξεπούλημά της για ένα κομμάτι ψωμί!

Μόνο μια νέα ριζοσπαστική και προοδευτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης και θα δημιουργήσει μια δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο.

Γ. Σαρακιώτης: Εξαπατάτε τον ερευνητικό κόσμο της χώρας και μιλάτε για ανάπτυξη!

Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε στη Βουλή, επί του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε ότι:​

«Εφαρμόζετε κατά γράμμα ό,τι επίτασσε το Σχέδιο Πισσαρίδη όταν ανέφερε αυτολεξεί: “Η κυριαρχία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί προβληματικό χαρακτηριστικό” Και το ερώτημα είναι εύλογο: Σε ποιους απευθύνεστε; Για ποιους νομοθετείτε; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε φέρει έναν – κατά γενική ομολογία, το παραδεχτήκατε και εσείς άλλωστε – επιτυχημένο «Αναπτυξιακό Νόμο», στον οποίο υπήχθησαν πολύ μικρές επιχειρήσεις σε ποσοστό 42,08%, μικρές 28,79%, μεσαίες 18,95% και μεγάλες 10,18%. Ο εν λόγω νόμος απέδωσε: 2.258 επενδύσεις, φορολογικές απαλλαγές ύψους 45,8% και 17.308 νέες θέσεις εργασίας. Να θυμίσω τι είχε αποδώσει ο προηγούμενος, αυτός του 2011, ο οποίος ήταν ουσιαστικά “συνταγή ΔΝΤ”, την οποία επαναφέρετε σήμερα; 1.276 επενδύσεις, φορολογικές απαλλαγές ύψους 15% και 6.167 νέες θέσεις εργασίας, ενώ μόλις το 4,2% των επενδυτικών σχεδίων προσέλκυσαν το 43,6% των συνολικών επιχορηγήσεων. Οι διαφορές είναι πασιφανείς. Μάλιστα, στο τέλος του 2018, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πέτυχε να μειώσει τον αριθμό των ανολοκλήρωτων επενδυτικών σχεδίων από τα 6.000, που παρέλαβε, στα 2.400 και τις οφειλές από τα 5 στα 2,5 δισ. ευρώ».

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας πρότειναν εγκαίρως και κοστολογημένα η διαδικασία επιλογής για ένταξη να πραγματοποιείται βάσει της διάχυσης του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία, της αποφυγής κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού, της αύξησης της εγχώριας παραγόμενης αξίας, της ισόρροπης ανάπτυξης των περιφερειών της χώρας και της δυναμικής μετασχηματισμού. Αντιθέτως, εσείς εισάγετε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με τον Υπουργό να καθίσταται ο απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας στα πρότυπα του επιτελικού συγκεντρωτικού κράτους».

Ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι “Πρωταθλήτρια” πανευρωπαϊκά στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, 1 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, ενώ είμαστε «Πρωταθλητές» στην ανεργία των νέων με ποσοστά 38,2%». Αναφερόμενος δε στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, στον οποίο γίνεται μνεία εντός του «Αναπτυξιακού Νόμου», ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε:

«Το Υπουργείο παρουσίασε, ως τη μεγαλύτερη επιτυχία της δεκαετίας, την αύξηση των σχετικών δαπανών κατά 135,8 εκατ. ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ γνωρίζουμε ότι το 2019 είχαμε αύξηση κατά 158,35 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018, το 2018 είχαμε αύξηση κατά 140,88 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, το 2017 είχαμε αύξηση κατά 284,25 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Είναι δυνατόν να εξαπατάτε συστηματικά τον ερευνητικό κόσμο της χώρας και έπειτα να ισχυρίζεστε ότι θα εντάξετε την Έρευνα και την Καινοτομία στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας; Σε ποιο “μακρόπνοο σχεδιασμό” αναφέρεστε, όταν εγγυάστε ότι “ο προγραμματισμός νέων Δράσεων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. ολοκληρώνεται το 2024 και έχει διασφαλιστεί η καταβολή της χρηματοδότησης του συνόλου των Δράσεων και για τα έτη 2021-2029…”, αλλά την ίδια στιγμή προβαίνετε σε απαξιωτικές διαρροές προκειμένου να πλήξετε το κύρος του; Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του brain drain, τόσο με την ανάσχεση των εκροών επιστημονικού δυναμικού, όσο και με την επιστροφή των επιστημόνων του εξωτερικού».

Π. Σκουρολιάκος: «Δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στον Αναπτυξιακό σας Νόμο για τον Πολιτισμό, που είδε μείωση 88% του κύκλου εργασιών του»

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην αντιδημοκρατική λειτουργία της πλειοψηφίας και στο πολύ σοβαρό επεισόδιο κατά το οποίο ο Προεδρεύων κ. Αθανασίου αφαίρεσε το λόγο από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Πολάκη τη στιγμή που αυτός ο τελευταίος ήταν στο βήμα. Κάτι ανάλογο συνέβη και στον ίδιο, είπε, κατά τη διάρκεια εργασιών Επιτροπής στην οποία είναι μέλος.

Συνέχισε αναφερόμενος στην τεράστια απόσταση προεκλογικών εξαγγελιών και εφαρμοζόμενων πολιτικών από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αναφορικά με το ίδιο το νομοσχέδιο, στηλίτευσε τις προβλέψεις του που αφήνουν εκτός πρόνοιας τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – 1 στις 2 επιχειρήσεις θα βρουν κλειστή κάθε πόρτα χρηματοδότησης, π.χ. 5.143 ξενοδοχεία μένουν εκτός ενισχύσεων.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του σε θέματα πολιτισμού. «Δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στον Αναπτυξιακό σας Νόμο για τον Πολιτισμό, ένα κλάδο με μείωση 88% του κύκλου εργασιών του. Δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για την ανάκαμψη του κλάδου, μόνο αοριστίες για αλλαγές, τάχα, στο ασφαλιστικό, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν αυτή που κατάργησε τις συλλογικές μας συμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ανέδειξε τις πολιτικές που ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματίες στο χώρο του πολιτισμού και τα Ιδρύματα και την ισοπέδωση που επιφυλάσσει ο Αναπτυξιακός Νόμος τόσο για τους μικρούς επιχειρηματίες, όσο και για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής δημοσίευμα του Economist το οποίο συγκρίνει την καταστροφή που προήλθε από την τσιμεντόστρωση της Ακρόπολης, με αυτή που προκάλεσε στο μνημείο ο Ξέρξης.

Ο Ο Πάνος Σκουρολιάκος εκανε για άλλη μία φορά αναφορά στο έγκλημα του τεμαχισμού των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης και στην αντιαναπτυξιακή πτυχή της καθυστέρησης λειτουργίας του, ενώ ανέδειξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μεταξύ άλλων μίλησε για αύξηση του κατώτατου μισθού, στήριξη του εισοδήματος, μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με κούρεμα της οφειλής.

«Η κυβέρνηση επιμένει σε ιδεοληπτικές και ταξικά μεροληπτικές πολιτικές που είναι οδυνηρές για την κοινωνία», ήταν το σχόλιό του.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια με την αναφορά του στην καταστροφή των θερμοκηπίων του Μαραθώνα από την πρόσφατη κακοκαιρία, ζητώντας έκτακτη ενίσχυση των αγροτών της περιοχής. Ανέφερε την επίσκεψή του στην περιοχή με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ κατέθεσε και Ερώτηση και περιμένει την αντίδραση της κυβέρνησης.

Θεοδώρα Τζάκρη: «Παρά τον βαρύγδουπο τίτλο του, ο νέος "αναπτυξιακός" δεν πρόκειται να επιφέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη»

Κατά την παρέμβασή της στην ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναπτυξιακός Νόμος- Ελλάδα – Ισχυρή Ανάπτυξη», η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, σχολίασε αρχικά την αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Αθανασίου στην προσπάθεια του να «φιμώσει» βουλευτή της αντιπολίτευσης για να μην τοποθετηθεί στον τρόπο αρχειοθέτησης της υπόθεσης Novartis.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου, αφού επισήμανε τους κακούς οικονομικούς δείκτες που στοιχειοθετούν την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, οι οποίοι έχουν χειροτερέψει επί των ημερών της ΝΔ, σημείωσε ότι ούτε ο νέος αναπτυξιακός νόμος που εισηγείται η ΝΔ  θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη με σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ότι δεν πρόκειται «να αγγίξει» την κοινωνία, η οποία θα συνεχίζει να παλεύει για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητά του με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να οδηγεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στα όρια της φτώχειας.

Η Θεοδώρα Τζάκρη τόνισε συγκεκριμένα: 

«Κύριε Πρόεδρε, η χθεσινή παρέμβαση  του προεδρεύοντα του κ. Αθανασίου εκτός απόαντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική, ήταν και βαθύτατα υποκριτική. Αποτελεί κοινοβουλευτική παράδοση, αλλά και επιβάλλεται πολιτικά, ο βουλευτής όχι μόνο να παρακολουθεί την επικαιρότητα, αλλά και να αναφέρεται σε αυτήν στις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις. Άλλως όλες οι παρεμβάσεις των βουλευτών θα έπρεπε καθημερινά να διακόπτονται από τον εκάστοτε προεδρεύοντα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην μακρά κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Και επειδή ο κ. Αθανασίου είναι εμπειρότατος, και πολιτικά και συνδικαλιστικά και νομικά, δεν μπορώ να υποθέσω ότι εζήλωσε αιφνιδίως «δόξα παιδονόμου».

Δικαιολογημένα λοιπόν μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι η χθεσινή  επιλεκτική παρέμβαση του κ. Αθανασίου έγινε κατόπιν οδηγιών από τα υψηλότατα κλιμάκια της κυβέρνησης, για να φιμωθεί ο κ. Πολάκης στο πλαίσιο της γενικότερης συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis.

Και προφανώς δεν αποτελεί παρέμβαση στην Δικαιοσύνη η αναφορά του κ. Πολάκη ότι όπως «ένας φάκελος αρχειοθετείται, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να ανασυρθεί από το αρχείο». Αντίθετα είναι μια διαπίστωση που ισχύει βάσει των δικονομικών κανόνων. Όταν υπάρξουν νέα στοιχεία μπορεί να ανασυρθεί μια δικογραφία από το αρχείο και να ερευνηθεί εκ νέου. Για έναν νομικό μάλιστα αυτό μπορεί να ακουστεί και κοινότυπο.

Προχθές ο πρωθυπουργός κατήργησε το τεκμήριο αθωότητας για τους δημοσιογράφους και αποφάνθηκε ο ίδιος για την παραπομπή τους στην δικαιοσύνη, ενώ ακόμη η υπόθεση είναι σε εκκρεμότητα. Έκανε δηλαδή ευθεία υπόδειξη στην δικαιοσύνη για το ποια απόφαση πρέπει να βγάλουν. Παραλίγο να εκφωνήσει και την απόφαση και να υποδείξει και το σωφρονιστικό κατάστημα της προτίμησής του για την κράτησή τους. Εκεί όμως δεν είδαμε να ενοχλούνται οι γνωστοί κύριοι και κυρίες που συνήθως διαμαρτύρονται.

Και θέλω να κλείσω με μια τελευταία παρατήρηση για το ΚΙΝΑΛ. Είναι σαφής η διγλωσσία στον χώρο του ΚΙΝΑΛ σε ότι αφορά την σχέση του με την κυβέρνηση. Είναι και αυτό ένα ενδιαφέρον στοιχείο της περιόδου που διανύουμε….

Θέλω να ξεκινήσω από την εικόνα της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Για τους δείκτες που στοιχειοθετούν την οικονομία της χώρας και κατά συνέπεια την ανάπτυξη. Για τους δείκτες οι οποίοι επί των ημερών σας έχουν χειροτερέψει και η βελτίωσή τους εμφανίζεται μόνο ως επιδιωκόμενος στόχος.

Το 2019 το ΑΕΠ ήταν 183,3 δις€ παρουσιάζοντας ένα ρυθμό μεταβολής +1,8%

Το 2020 το ΑΕΠ ήταν 165,3 δις € ο ρυθμός μεταβολής ήταν -9% [ΑΕΠ στα 165,3 δις€],

ενώ για το 2021 προβλεπόταν αύξηση +7%.Δηλαδή ΑΕΠ στα 177 περίπου δις €, δηλαδή μειωμένο κατά 3,5% σε σχέση με το 2019.

Και περιμένετε για το 2022 αύξηση 5% [υπό κανονικές συνθήκες]. Δηλαδή ίσως το 2022 το ΑΕΠ καταφέρει να φτάσει το επίπεδο του 2019. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Είναι ασθμαίνουσα προσπάθεια μήπως και καταφέρουμε να επιστρέψουμε στο «κακό 2019» [να σας θυμίσω τότε που κυβερνούσε ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ].

Παραλάβατε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2019 σε -1,5% επί του ΑΕΠ, το οποίο το 2020 διαμορφώθηκε σε -6,6%,ενώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα ίδια περίπου επίπεδα και το 2021[σε -6,6% δηλαδή].Βεβαίως όπως πολύ καλά γνωρίζετε η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις εισαγωγές και η άνοδος των τιμών ενέργειας δεν είναι καλός σύμμαχος προς τη βελτίωση του συγκεκριμένου δείκτη. Το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου ήταν 8,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερο μεν από τα 10,3 δισ. ευρώ του 2020, χάρη στον τουρισμό που ανέκαμψε, αλλά τετραπλάσιο από τα 2,1 δις € του 2019.

Την Κυριακή ο Υπουργός σας των οικονομικών αφού μίλησε για την τόσο καλή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μας προσγείωσε με την ενισχυμένη εποπτεία και την επενδυτική βαθμίδα που ακόμη ψάχνουμε.

Αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας σήμερα, μια εικόνα, που,είτε το θέλουμε είτε όχι,είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη.

Μια ανάπτυξη που φιλοδοξεί να απογειώσει το νομοσχέδιο σας ο νέος αναπτυξιακός νόμος- Ελλάδα- Ισχυρή Ανάπτυξη. Ένας νέος νόμος που διαμορφώθηκε χωρίς να έχει καταγράψει τα προβληματικά στοιχεία ή τις δυσλειτουργίες του προηγούμενου.

Ο αναπτυξιακός νόμος είναι το κατ’ εξοχήν σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο ενίσχυσης της μικρομεσαίας και μεγάλης επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα. Σήμερα λοιπόν θα σας πω γιατί δεν πρόκειται συμβεί αυτό με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα.

Κατ’ αρχάς δε φαίνεται να υπάρχει σαφής προτεραιοποίηση σχετικά με τους προς ενίσχυση τομείς.  Τι σημαίνει αυτό; Δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός για τους πεπερασμένους πόρους του αναπτυξιακού νόμου. Φαίνεται να δίνεται μια προτεραιότητα στον τουρισμό αλλά εμφανίζονται και νέοι κλάδοι οι οποίοι δεν είναι αναγκαίο να ενισχυθούν, όπως: κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, οίκοι ευγηρίας, υπηρεσίες Μηχανικών Πλυντηρίων, υπηρεσίες Σιδερωτηρίου Ρούχων.

Μάλιστα, με τροπολογία το Σεπτέμβριο του 2019 είχαν ενταχθεί και οι υπηρεσίες ταχυδρομείων, διανομής εφημερίδων, υπηρεσίες κατ' οίκον παράδοσης τροφίμων/ delivery, εξόρυξης μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων πολύτιμων μετάλλων/ χρυσός, καθώς και κλάδοι στους οποίους υπάρχει φυσικό πλεονέκτημα (ορυχεία, λατομεία κτλ.) και για τους οποίους δεν υπάρχει κανένας λόγος κινητροδότησης, αφού είναι ήδη πολύ κερδοφόροι[ο νόμος του 2016 π.χ. ενίσχυε την επεξεργασία του μαρμάρου, όχι την εξόρυξή του].

Θα προκύψουν σημαντικές τεχνικές-διαχειριστικές δυσκολίες εφαρμογής του νόμου λόγω της πολυπλοκότητάς του. π.χ. προβλέπει 13 διαφορετικά καθεστώτα επενδύσεων, για το καθένα από τα οποία θα πρέπει να προσαρμοσθεί το πληροφοριακό σύστημα, να υπάρξουν οδηγοί αξιολόγησης, οδηγοί ελέγχου κτλ. [Η εκτίμησή μας λοιπόν είναι πως ελάχιστα καθεστώτα (4-5 το πολύ) θα μπορέσουν να υλοποιηθούν έγκαιρα και ικανοποιητικά, ενώ ο επιπρόσθετος φόρτος θμηηφφφα επιβαρύνει δυσανάλογα και μάλλον αχρείαστα την υπηρεσία εφαρμογής του νόμου].

Κεντρικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων[με το διπλασιασμό των ανώτατων ορίων ενίσχυσης και διπλασιασμός του κατώτατου ύψους της επένδυσης]. Παράλληλα το νομοσχέδιο θέτει προσκόμματα στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων: εξαιρεί τις ατομικές επιχειρήσεις, αυξάνει τα κόστη για τον επενδυτή (ορκωτοί λογιστές, έκθεση πιστοποίησης για έλεγχο πληρότητας & νομιμότητας), απαιτεί έγκριση δανείου από τράπεζα πριν την αίτηση κλπ. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ένταση των ανισοτήτων, η σώρευση της ισχύος σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, όταν οι ΜΜΕ που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας «ασθμαίνοντας» ίσως εξασφαλίσουν κάποια ψίχουλα.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να δοθεί ό,τι είναι δυνατόν στον ιδιωτικό τομέα, στόχος απολύτως συμβατός με τη συνολικότερη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης για την περιστολή του δημοσίου τομέα από το επιτελικό κράτος [και που είδαμε πόσο καλά τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα]: Ιδιωτικοποίηση αξιολογήσεων και ελέγχων (Ορκωτοί – ελεγκτικές εταιρείες). Ξέρετε τι θα γίνει στο τέλος. Θα χαθεί και η τεχνογνωσία της δημόσιας υπηρεσίας και δεν θα είναι δυνατός ούτε ο έλεγχος  των ιδιωτών. Το αποτέλεσμα; Το είδαμε πρόσφατα στην Αττική Οδό.

Και από την άλλη και με αποδυναμωμένες υπηρεσίες, συγκεντρώνεται μεγάλη εξουσία στο Υπουργείο, με αντίστοιχο περιορισμό των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών. Υπάρχει επίσης πολύ μεγάλη συγκέντρωση εξουσίας στον ίδιο τον Υπουργό, ο οποίος π.χ. θα αποφασίζει σε ποιους θα ανατεθεί η αξιολόγηση και ο έλεγχος μιας επένδυσης σε περίπτωση καθυστερήσεων, και μάλιστα αυτό αφορά και τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία είναι υπεύθυνες οι Περιφέρειες ή το ΥΜΑΘ. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η αποκέντρωση και η διαφάνεια.

Τρεις μέρες στην Βουλή χορτάσαμε οικονομικό θαύμα. Το κακό με εσάς  είναι ότι σας ακούν και οι Έλληνες. Που αν πιστέψουν εσάς και τις δουν παχιές τις αγελάδες, όπως με φανατισμό υποστηρίξατε όλοι σας, δεν θα αναρωτηθούν γιατί στο δικό τους πορτοφόλι δεν φτάνει δίφραγκο από αυτή την ευημερία; Δεν θα καταλάβουν ότι στο τραπέζι σας δεν είναι καλεσμένοι; Μάταιος λοιπόν ο κόπος σας. Ξέρετε κανέναν που περιμένει να μάθει την αληθή οικονομική του κατάσταση από την τηλεόραση και τους πολιτικούς και όχι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κι όχι από τα σουπερμάρκετ και όχι από τα δελτία τα καθημερινά της πυροσβεστικής για ανθρώπους που κάηκαν προσπαθώντας να ζεσταθούν με επικίνδυνα μέσα;

Η ελληνική κοινωνία αν το έχετε καταλάβει βρίσκεται σε νευρική κρίση, εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Με το φιάσκο της διαχείρισης της χιονόπτωσης, των πυρκαγιών, την πανδημία του κορωνοϊού με τις εκατόμβες των νεκρών κάθε μέρα,(χθες περάσαμε σε θανάτους την Μεγάλη Βρετανία και την Ρωσία, φιάσκο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, παρά τα δελτία τύπου που εκδίδει καθημερινά ο κ. Θεοδωρικάκος ότι επί των ημερών του η εγκληματικότητα έχει μειωθεί, χθες είχαμε το αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας ενός 19χρονου με δρεπάνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, φιάσκο  στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας που μαστίζει όλο και περισσότερα νοικοκυριά. Αυτά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Δημ. Χαρίτου: Η ελληνική περιφέρεια και η Θράκη θα είναι η πιο χαμένη από τις ρυθμίσεις, αφού ο αναπτυξιακός νόμος έχει αθηνοκεντρικό χαρακτήρα

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Αναπτυξιακό Νόμο, αρχικά είπε με έμφαση «Σας είπαμε και στη συζήτηση για την πρόταση μομφής ότι δε μαθαίνετε από τα λάθη σας, είστε αδιόρθωτοι και η καλύτερη λύση για τον τόπο είναι να φύγετε. Εσείς με το νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο που συζητούμε επιβεβαιώνεται αυτή την αναγκαιότητα».

Στην ομιλία του επί των ρυθμίσεων του Αναπτυξιακού Νόμου ο βουλευτής Ροδόπης ανέφερε: «Μάλλον σας έχει γίνει δεύτερη φύση να δημιουργείτε μία επίπλαστη εικόνα αντιστροφής της πραγματικότητας στην οικονομία, στις επενδύσεις και κυρίως σε όσα βιώνει η ίδια η κοινωνία μας. Ζούμε 2,5 χρόνια επενδυτικής άπνοιας και αντί να εξηγήσετε σε τι σας εμπόδισε ο Αναπτυξιακός Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσουν οι επενδύσεις, εσείς στη συζήτηση του νομοσχεδίου και προχθές στη Βουλή κάνετε λόγο για έκρηξη, για οργασμό είπατε δήθεν των επενδύσεων, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες ότι η χώρα είναι έτοιμη να απογειωθεί αναπτυξιακά. Που τα είδατε όλα αυτά κύριοι σε ποια χώρα αναφέρεστε, προσγειωθείτε λίγο!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής σημείωσε: «Να σας θυμίσω ότι στα χέρια σας είχατε βιώσιμο σχέδιο επαναλειτουργίας της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, τόσες φορές σας έθεσα το ζήτημα και ακόμη ψάχνετε τον επενδυτή. Ακούστε κύριοι, απορρίφθηκαν όλα τα επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα, στον κλάδο της αγροδιατροφής της Περιφέρειας και είναι άξιο απορίας. Ενώ εκπληρώνουν όλες τις προϋποθέσεις βάσει του Νόμου 4399/2016 και ενώ είναι βέβαιο ότι η υλοποίησή τους θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής μας. Απορρίφθηκαν με την ίδια αιτιολογία που εισάγεται στο σημερινό νομοσχέδιο, ότι δηλαδή οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένου χαρακτήρα. Μα ακόμη δε ψηφίστηκε; Σας καλώ να επανεξετάσετε τη στάση σας και να εντάξετε στο νόμο τα σχέδια των αγροτών της Ροδόπης και της Περιφέρειας».

Ο βουλευτής συνέχισε την ομιλία του: «Ο Αναπτυξιακός Νόμος σηματοδοτεί τις προθέσεις σας σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η οικονομία, πως θα αξιοποιηθούν οι ισχυροί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και των άλλων Ταμείων. Κυρίως, όμως, ποιους σκέφτεστε να στηρίξετε.

Εσείς με τις ρυθμίσεις κάνετε τις επιλογές σας. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά τα όσα αντίθετα ισχυρίζεται ο υπουργός, ουσιαστικά αποκλείονται. Άλλωστε δεν τους το κρύψατε, βαρίδια της οικονομίας τους ανεβάζετε, ζόμπι τους κατεβάζετε.

Δεν είναι μόνο ότι αποκλείονται ρητά οι ατομικές επιχειρήσεις από το νομοσχέδιο. Αλλά και  όσες μικρές επιχειρήσεις συμμετέχουν στα 12 από τα 13 καθεστώτα ενισχύσεων, η μάχη είναι άνιση το αποτέλεσμα προδιαγραμμένο αφού λίγες δυνατότητες έχουν να ανταγωνιστούν για ένταξη τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές ως γνωστό καλά πληροφορημένες εκ των έσω, έχοντας πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, με τη μέθοδο της άμεσης αξιολόγησης της επένδυσης και αυξάνοντας μάλιστα τα όρια των μέγιστων ενισχύσεων ανά επενδυτικό σχέδιο θα απορροφούν τις ενισχύσεις σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Μικρών επιχειρήσεων που μαζί με τη δυσκολία τραπεζικού δανεισμού θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα εμπόδια που θέτει το νομοσχέδιο για την κατάθεση επενδυτικής πρότασης.

Η στόχευση είναι απολύτως σαφής να αξιοποιούν τους πόρους κυρίως οι μεγάλοι όμιλοι, οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, αφού άλλωστε είναι ο μοναδικός που ενισχύετε από 2 εκ των 13 καθεστώτων ενίσχυσης.

Γεννά επίσης  σοβαρά ερωτήματα αν αποτελεί αναγκαιότητα ή είναι φωτογραφική ρύθμιση η ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο και κλάδων που λόγω κερδοφορίας δεν χρήζουν ενίσχυσης, όπως Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Οίκοι Ευγηρίας κα.

Η πιο χαμένη από τις ρυθμίσεις σας θα είναι η ελληνική περιφέρεια. Μειώνετε από 3 εκ. σε 1 εκ. την αρμοδιότητα των Περιφερειών να εγκρίνουν επενδυτικά σχέδια. Αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι οι επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται εκτός των περιφερειακών σχεδίων, δαπάνες όπως για έρευνα και ανάπτυξη, για καινοτομία, για προστασία του περιβάλλοντος, αυτές θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις στην Αττική. Και ξέρετε γιατί, γιατί δεν βάζετε για την χορήγηση τους κριτήρια διαφοροποίησης ανάλογα με το επίπεδο κάθε Περιφέρειας. Γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος των επιχειρήσεων. Ο κίνδυνος είναι ορατός ένα μεγάλο μέρος από το σύνολο των ενισχύσεων του αναπτυξιακού να χορηγηθεί μέσω αυτής της κατηγορίας των επιλέξιμων δαπανών.

Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τη ταφόπλακα της περιφερειακής ανάπτυξης και θα οδηγήσει στη διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων Δυστυχώς οι οποίες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν για την ανάπτυξη της Θράκης μέσω του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής θα μείνουν κούφια λόγια, θα είναι κενό γράμμα.

Σας ζητώ να ορίσετε για τις επιλέξιμες δαπάνες κριτήρια διαφοροποίησης ως προς τα ποσοστά ενίσχυσης για κάθε Περιφέρεια. Όπως επίσης να ορίσετε ένα ανώτατο ποσοστό για τις δαπάνες αυτές, σε σχέση με το σύνολο των ενισχύσεων του Αναπτυξιακού.

Έχετε βάλει δικλείδες ασφαλείας για να υπηρετηθούν οι στόχοι σας. Όλη η εξουσία διαχείρισης των επενδυτικών σχεδίων συγκεντρώνεται στο υπουργείο και προσωπικά στον υπουργό Ανάπτυξης. Οι σοβαρές, ως γνωστό, ελλείψεις στελέχωσης της διοίκησης, οι χρονικοί περιορισμοί που τίθενται θα οδηγούν στο υπουργείο την διαχείριση των επενδυτικών σχεδίων ακόμη και αυτών που είναι στην αρμοδιότητα των Περιφερειών. Για ποια αποκέντρωση, για ποια διαφάνεια στην διαχείριση των δημόσιων πόρων μπορεί να γίνεται λόγος; Μας γυρίζετε πίσω στο παρελθόν, στο καθεστώς της αδιαφάνειας της διαπλοκής που οδήγησε σε ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που δεν άντεξε και κατέρρευσε μέσα στην κρίση. Όχι μόνο δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας όπως ισχυρίζεστε όχι μόνο δεν θα ανακοπεί το braindrain, αλλά δυστυχώς θα διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες».

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σχέδιο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Χρειάζεται έναν επενδυτικό νόμο που στοχευμένα θα στηρίζει επενδυτικά σχέδια που θα ενισχύουν τη παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Έχει ανάγκη από μια προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας και προοπτική στο τόπο».

Σ. Φάμελλος: Ο παράγοντας ανασφάλειας στην αγορά σήμερα λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής:

Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης και οι προϋποθέσεις της, ένα πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που δημιουργεί ασφάλεια στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα ώστε να έχουμε καλές θέσεις εργασίας και ΑΕΠ και αναπτυξιακή στρατηγική, δηλαδή προτεραιότητες και στόχους για την ελληνική οικονομία.

Τι συμβαίνει λοιπόν στην Ελλάδα όσον αφορά στην ασφάλεια των επενδύσεων που συνδέεται και με την ανθεκτικότητα έναντι στην κλιματική κρίση; Πολλά ακούστηκαν στην τριήμερη συζήτηση στην πρόταση δυσπιστίας. Όμως, δεν μπορώ να μη μνημονεύσω την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι οι υποδομές της Ελλάδας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων, επειδή είμαστε μεσογειακή χώρα.

Θυμάμαι, όμως, αυθορμήτως ότι και το καλοκαίρι η Ελλάδα, δυστυχώς, ήταν πρωταθλήτρια στις πυρκαγιές. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο οι χιονοπτώσεις. Και θυμίζω ότι αυτή η ανεπάρκεια και στις πυρκαγιές συνδέεται πρώτον, με το ότι η Νέα Δημοκρατία κατήργησε το σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών, σταμάτησε πέντε χιλιάδες εργαζόμενους στη δασοπροστασία, αλλά και με το ότι υποκριτικά είχε συμπεριλάβει στον Προϋπολογισμό για το 2021 στόχο μείωσης των καμένων εκτάσεων και τελικά, έκανε high score καμένων εκτάσεων δεκαπενταετίας. Τραγικό!

Θυμάμαι όμως και τι έχετε κάνει με τη θωράκιση της χώρας στις πλημμύρες. Ενώ στο τέλος του 2021 η Ελλάδα έπρεπε να έχει αναθεωρήσει τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, με βάση ευρωπαϊκή υποχρέωση, δεν έχουν ανατεθεί καν οι σχετικές μελέτες! Και εκεί αθωράκιστη η χώρα! Άρα, ούτε στις πλημμύρες, ούτε στις πυρκαγιές, ούτε στον χιονιά μπορεί κανείς να αισθάνεται ασφαλής στην Ελλάδα. Το είπε και ο Πρωθυπουργός.

Οι μετεωρολόγοι λένε δημόσια ότι με εσάς θα ξεχάσουν και αυτά που έμαθαν στο πανεπιστήμιο. Θα μπορούσα να αναφέρω και πάρα πολλά άλλα θέματα που δημιουργούν ανασφάλεια στις επενδύσεις. Στο πεδίο της υγείας δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι σήμερα είχαμε εκατόν δεκαεννιά θύματα της πανδημίας, άλλος ένας τραγικός αριθμός. Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής με την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Θα σταθώ όμως στο κόστος ενέργειας που επηρεάζει την ανάπτυξη. Η Ελλάδα και για τον Ιανουάριο στέφεται πρωταθλήτρια ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην Ελλάδα κάνουν κουμάντο τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια και για αυτό έχουμε ακρίβεια.

Τι κάνατε για να ελαφρύνετε τις επιχειρήσεις; Τίποτα. Οι επιδοτήσεις καλύπτουν εκ των υστέρων -γιατί δεν είστε προετοιμασμένοι- ένα πολύ μικρό μέρος των αυξήσεων και επιδοτούν την ακρίβεια αλλά δε μειώνουν τις τιμές. Στην επιχειρηματικότητα, όμως, από τον φούρνο μέχρι τη βιοτεχνία, δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση! Ούτε για τους αγρότες.

Κοροϊδεύετε τις επιχειρήσεις αφού λέτε ότι θα καλύψετε το 50% των αυξήσεων για τον Ιανουάριο και ίσως τον Φεβρουάριο, με 65 ευρώ τη μεγαβατώρα. Λέτε να μην ξέρουν ότι αυτή η επιδότηση που έχετε ανακοινώσει, αν ποτέ εφαρμοστεί καλύπτει μόνο το 28%-30% των αυξήσεων; Για παράδειγμα: Σε επιχείρηση με 3.000 ευρώ χρέωση για κατανάλωση ρεύματος και επιβάρυνση 9.500 ευρώ, με τα μέτρα της κυβέρνησης επιδοτούνται τα 2.500 ευρώ. Άρα, τα υπόλοιπα 7.000 ευρώ του χαρατσιού ποιος θα τα πληρώσει; Ο Υπουργός Αναπτύξεως;

Το ίδιο και με τους αγρότες. Για κατανάλωση ρεύματος 1.000 ευρώ και 2.000 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση η επιδότηση θα είναι 500 ευρώ. Τα υπόλοιπα 1.500 του χαρατσιού ποιος θα τα πληρώσει; Και όλα αυτά ενώ ο Πρωθυπουργός έλεγε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι θα καλύψει το 80% των αυξήσεων. Ή έλεγε ψέματα ή δεν ξέρετε τι συμβαίνει πραγματικά.

Ο παράγοντας ανασφάλειας στην αγορά σήμερα λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγεται Άδωνις Γεωργιάδης, λέγεται Υπουργικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας.

Διότι οι μόνοι που ξέρουν τελικά πώς θα βολευτούν είναι οι «ημέτεροι». Διότι άλλο ένα πρόβλημα για την ανάπτυξη είναι η διαφθορά. Σήμερα με κανόνες «νύχτας» γίνεται η πολιτική μέσα από το Μαξίμου. Διότι η «νύχτα» έχει εισχωρήσει μέσα στις διαδικασίες λειτουργίας της Κυβέρνησης. Διότι με τη «νύχτα» μιλούν οι μισοί τουλάχιστον Υπουργοί, εξαρτώνται, πιέζονται, απολογούνται.

Λείπει όμως και η στρατηγική ανάπτυξης στη χώρα μας και από αυτό το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ενώ σάς παραδώσαμε το 2019 στρατηγική. Μία στρατηγική που ακυρώνετε σήμερα, όπως ακυρώνετε και το σχέδιο «πράσινης» μετάβασης.

Το WWF σάς πρότεινε να ενσωματώσετε τον Κανονισμό της Ταξινoμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αναπτυξιακό αλλά δεν το κάνετε, παρότι στις προτάσεις του κλιματικού νόμου εισάγονται σχετικές προβλέψεις. Τελικά τι ισχύει; Ο Αναπτυξιακός ή ο Κλιματικός Νόμος; Δεν υπάρχουν όμως στον Αναπτυξιακό γιατί, πολύ απλά θέλετε να κάνετε επικοινωνιακή πολιτική με το περιβάλλον.

Η βασική πρόταση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι οι επιχορηγήσεις των επενδύσεων να συναρτώνται με το περιβαλλοντικό και ενεργειακό τους αποτύπωμα, κάτι που επίσης δε θέλετε. Τα κριτήρια «Zero Waste»-«Zero Carbon», δηλαδή μηδενικά απόβλητα-μηδενική κλιματική επιβάρυνση πρέπει να είναι ο βασικός κανόνας για όλες τις επιχορηγήσεις, για να δομήσουμε την κοινωνία που θέλουμε, για να έχουμε ανταγωνισμό ως ελληνική επιχειρηματικότητα και στο εξωτερικό, για να έχουμε βιώσιμη κοινωνία και να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια.

Για αυτά δεν μιλάτε, γιατί πολύ απλά θέλετε να καταργήσετε τους κανόνες, όλοι σε έναν τορβά και στο Γραφείο του Υπουργού για να γίνονται τα «ντιλαρίσματα». Έτσι, πράγματι, ξέρει η Δεξιά να κάνει κουμάντο, αλλά αυτό μας χρεοκόπησε.

Αυτά είναι και τα βασικά χαρακτηριστικά των τροποποιήσεων που φέρατε σε αυτό το νομοσχέδιο. Δίνονται αρμοδιότητες αποφάσεων και εντάξεων στον Υπουργό, μεγαλώνει η αδιαφάνεια και οι πολιτικές παρεμβάσεις, μειώνεται η αρμοδιότητα των Περιφερειών και του ΥΜΑΘ, δηλαδή μειώνεται η αποκέντρωση, μειώνονται οι δυνατότητες των δημόσιων υπηρεσιών και εντείνεται η γραφειοκρατία, κάτι που λειτουργεί εις βάρος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εφόσον οφείλουν πλέον να ανταγωνίζονται τις μεγάλες επιχειρήσεις, κάτι πρακτικά αδύνατο. Άρα αυτός ο αναπτυξιακός μειώνει τη διαφάνεια, την αποκέντρωση και τις δυνατότητες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Άρα ούτε πλαίσιο ασφάλειας δικαίου, ούτε περιβάλλον ανθεκτικότητας, ούτε καθαροί κανόνες. Και το βασικό. Θέλετε να μην υπάρχει στρατηγική για να κάνετε τα δικά σας παιχνίδια με τη διαφθορά, αλλά όχι για να στηρίξετε την ελληνική επιχειρηματικότητα και την ελληνική εργασία.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι κοινωνικά αναγκαίο να φύγετε το συντομότερο, γιατί είστε επικίνδυνοι για την Ελλάδα.

Ραλλία Χρηστίδου: «Η ανάπτυξη για τη ΝΔ περιορίζεται σε λίγους και ισχυρούς».

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τον αναπτυξιακό νόμο, στηλίτευσε καταρχάς τη φίμωση του βουλευτή Παύλου Πολάκη στο βήμα της Βουλής, μια θεσμική εκτροπή που έδειξε την αλαζονεία της κυβέρνησης και την απέχθειά της στον αντίλογο.

Μίλησε στη συνέχεια για τη συνολική αποτυχία της ΝΔ σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα του πολίτη. Για το κλείσιμο της χώρας σε κάθε φυσική καταστροφή με το κράτος εξαφανισμένο, σε πυρκαγιές, πλημμύρες, με τελευταίο τρανό παράδειγμα το χιόνι.

Στην πανδημία υπάρχει αρνητική πρωτιά θανάτων, ενώ το πλάνο να διαλυθεί το ΕΣΥ ώστε να κερδοσκοπούν συγκεκριμένοι κύκλοι είναι πια ξεκάθαρο. Στην παιδεία η κυβέρνηση οραματίζεται όχι το σχολείο του 2022, αλλά το σχολείο του 1932, με τελευταία «επιτυχία» το σκοταδιστικό πρόγραμμα δήθεν προγεννητικής αγωγής. Η ακρίβεια καλπάζει, τόσο στα αγαθά όσο και στην ενέργεια. Σε όλη την αγορά τα καρτέλ συνεννοούνται ανεξέλεγκτα και συναποφασίζουν σε βάρος των καταναλωτών. Οι τράπεζες εξακολουθούν να μην δίνουν χρήμα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στραγγαλίζοντάς την σε όφελος των μεγάλων και οι κυβερνώντες βλέπουν μοιραίοι και αδιάφοροι το εισόδημα των πολιτών να εξανεμίζεται.

Αναφέρθηκε επίσης  στη διαπλοκή της Κυβέρνησης με τους ανθρώπους της νύχτας. Αλλεπάλληλες επικοινωνίες και φιλοφρονήσεις του μισού υπουργικού συμβουλίου με τον πρόσφατα αποφυλακισθέντα εκδότη στον οποίο είχε δοθεί αστυνομική φρουρά, αλλά και δημόσιο χρήμα από το Πρόγραμμα «Συνεργασία» και την αρχική Λίστα Πέτσα. Ενώ οι απειλές προς δημοσιογράφους δείχνουν την κυβερνητική – καθεστωτική αντίληψη για την δημοσιογραφία και την δημοκρατία.

Μέσα σε όλη αυτή τη δυστοπία, έρχεται ο «εθνικός αναπτυξιακός νόμος» για να αντικαταστήσει τον 4399 του ΣΥΡΙΖΑ και τον προσανατολισμό του καθώς με εκείνον τον νόμο το 42% των φορέων που είχαν πάρει ενίσχυση ήταν πολύ μικροί, το 50% ήταν μικροί και μεσαίοι και το 10% περίπου ήταν μεγάλοί. Τώρα η εικόνα θα αντιστραφεί. Οι τράπεζες θα πρέπει στο εξής να αξιολογούν και να προεγκρίνουν τις προτάσεις, με κίνδυνο να κόβονται όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μην μπορούν καν να υποβάλλουν αίτηση.

Όξυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, ενίσχυση του κέντρου και αποδυνάμωση της περιφέρειας με πλαφόν και απαγορεύσεις, με κεντρικό ρόλο ιδιωτών ορκωτών ελεγκτών, συνιστούν τα δείγματα της δήθεν «καλής νομοθέτησης» της ΝΔ. Όπως τόνισε η Ραλλία Χρηστίδου, στα rapid tests η Κυβέρνηση αδυνατούσε να βάλει πλαφόν επί μήνες, επιτρέποντας έτσι την αισχροκέρδεια. Στην έγκριση, όμως, των επενδυτικών σχεδίων σπεύδει να βάλει πλαφόν σε περιφερειακό επίπεδο. Περιορίζει έτσι τον ρόλο των περιφερειών αντί να τον ενισχύει, αυξάνοντας τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Κλείνοντας, η βουλεύτρια προέτρεψε την κυβέρνηση να κάνει ότι έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικής Οδού αλλά ως κυβέρνηση. Να παραιτηθούν, δηλαδή, προκηρύσσοντας εκλογές, ώστε να δοθεί στον ελληνικό λαό η δυνατότητα να τους στείλει σπίτι τους.

*Η δημοσίευση θα ενημερώνεται περιοδικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)