to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αναπτυξιακός και περιβαλλοντικός αναχρονισμός η θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. για τον Αχελώο

Του Κώστα Ζαχαριάδη*
Στις 5/10/12 η Νίκη Φούντα, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜ.ΑΡ., συναντήθηκε με τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Ευάγγελο Λιβιεράτο, και συζήτησαν μεταξύ άλλων το ζήτημα της εκτροπής του ποταμού Αχελώου. Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε αναφέρει σχετικά με το ζήτημα τα εξής:

“Η εκτροπή του Αχελώου αποτέλεσε μεγάλο κομμάτι της συζήτησης, με τους συνομιλητές να συμφωνούν ως προς την ανάγκη στήριξης της συνολικής μελέτης που έχει εκπονηθεί, σε συνδυασμό με τις μελέτες των κοινών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε έργου. Η κα Φούντα τόνισε την αναγκαιότητα του διαχωρισμού του έργου στο φράγμα Μεσοχώρας, ώστε «να προχωρήσει ανεξάρτητα ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την Θεσσαλία και την χρήση των υδάτινων πόρων για την άρδευση στον Θεσσαλικό κάμπο».”

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 μια σημαντική είδηση πέρασε χωρίς να κάνει ιδιαίτερο θόρυβο. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απάντησε στα ερωτήματα που του τέθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου. Όπως προκύπτει από την απόφαση του ΔΕΕ, η εκτροπή, με τον τρόπο που σχεδιάσθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2006 (περίοδος Σουφλιά), παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Το σχέδιο εκτροπής, το οποίο εγκρίθηκε με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2006 (ν. 3481/2006), βασιζόταν σε ανεπαρκή και ανεπίκαιρα στοιχεία και αγνοούσε τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις για τη διαχείριση των υδάτων. Το ΔΕΕ έκρινε επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτη η περιβαλλοντική μελέτη του έργου, καθώς στηριζόταν σε ανεπίκαιρα και αναξιόπιστα στοιχεία για τις συντελούμενες επεμβάσεις σε περιοχές Natura 2000 και για τον σκοπό του έργου, δηλαδή την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου.

Η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και η αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού κάνουν πιο επιτακτική και πιο επίκαιρη από ποτέ μία σε βάθος συζήτηση για το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στο πλαίσιο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Η μεταφορά υδάτινων πόρων από τη δυτική στην ανατολική Ελλάδα με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, τις αλλαγές στις βροχοπτώσεις, τις επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την αντανάκλασή τους στην «πραγματική οικονομία» μεσομακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ όσα υποτίθεται ότι θέλει να λύσει! Με ποια λογική πρέπει η δυτική Ελλάδα και η οικονομία της να πληρώσει το κόστος του αναχρονιστικού μοντέλου αγροτικής παραγωγής που ΠΑΣΟΚ, ΝΔ καλλιέργησαν εδώ και δεκαετίες αλλά και το ΚΚΕ ανέχτηκε; Σε ποια άλλη χώρα – πρότυπο γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις και έχουν επιτύχει;

Η συνάντηση Λιβιεράτου – Φούντα φέρει στο προσκήνιο τον παραλογισμό του παρωχημένου αναπτυξιακού μοντέλου των φαραωνικών έργων. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις που θα έχουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις θέσεις  της ΔΗΜ.ΑΡ. και τις δηλώσεις της κ. Φούντα. WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης δίνουν από το 1992 συνεπή αγώνα εναντίον αυτού του καταστροφικού έργου. Πώς ακριβώς σκέφτεται η ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ. να κάνει τη συνάντηση των δικών της και των άλλων δυνάμεων με δυνάμεις της ευρύτερης οικολογίας; Ο ήχος της μπετονιέρας και ο πάταγος από την κατάρρευση της βιοποικιλότητας και των τοπικών οικοσυστημάτων με σημαντικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, αν και δεν μου πέφτει λόγος, δεν νομίζω ότι αποτελούν πρόσφορο έδαφος για συνάντηση!

Η ΔΗΜ.ΑΡ. επέλεξε αντί να αξιοποιηθεί η απόφαση του ΔΕΕ και να οδηγηθεί η χώρα μας στην οριστική ματαίωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου να αναζητήσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ τρόπους για να παρακαμφθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του ΔΕΕ. Θα μας βρουν απέναντί τους, απέναντι σε αυτή τη στρεβλή και ανεύθυνη πορεία που ακολουθούν και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους φυσικούς πόρους και την οικονομία της χώρας!


Επειδή σε αυτή την χώρα οι λέξεις βιάζονται γρηγορότερα απ ότι εκφωνούνται [«σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» - «πράσινη ανάπτυξη» Γιώργος Παπανδρέου, «αναδιαπραγμάτευση» - «αναθεώρηση» - «απαγκίστρωση» Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης] και καθώς τα νοήματα και οι αξίες υποτάσσονται μονίμως σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες, δεν έχει νόημα να αρχίσει μια διελκυστίνδα για το ποιος είναι πιο οικολόγος, ποιος είναι πιο υπεύθυνος, ποιος είναι πιο αριστερός. Καθένας κρίνεται απ’ όσα λέει και απ’ όσα πράττει, πριν όμως βγάλουν μερικοί τις εύκολες ταμπέλες της υπευθυνότητας, της οικολογικής θεώρησης της αριστεράς και εν τέλει της ανανεωτικής αριστεράς, τους προκαλώ να “googlάρουν” «Εκτροπή Αχελώου Μιχάλης Παπαγιαννάκης».*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βιολόγος – περιβαλλοντολόγος, μέλος της γραμματείας του τμήματος περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)