to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το αναπτυξιακό τοτέμ της κυβέρνησης

Με το λεγόμενο αναπτυξιακό ν/σ, που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή, αναδεικνύεται το δικό της τοτέμ για την ανάπτυξη, που δεν είναι άλλο από την υιοθέτηση της όποιας επένδυσης πατήσει το πόδι της στη χώρα μας.


Η ελπίδα για ανάπτυξη που υπηρετείται από τις ρυθμίσεις που προτείνει έχει βασικό σημείο αναφοράς τις εισροές εκείνων των κεφαλαίων που θα επενδύσουν στη χώρα μας, εξαγοράζοντας επιχειρήσεις κυρίως παροχής υπηρεσιών και δευτερευόντως παραγωγής καταναλωτικών αγαθών του ευρύτερου δημόσιου χώρου.

Μάλιστα για να είναι ελκυστικές οι προσκλήσεις οι συγκεκριμένες δραστηριότητες εκχωρούνται αντί πινακίου φακής και συνοδεύονται όχι μόνο από ένα καθεστώς πλήρους απομείωσης των εργασιακών σχέσεων αλλά και από ρυθμίσεις που φτάνουν μέχρι του σημείου να δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές να αρχίζουν άμεσα το έργο τους.

Εφόσον κρίνεται απαραίτητη η πραγματοποίηση της επένδυσης, έπειτα από αιτιολόγηση και σχετική τεκμηρίωση από τον φορέα της, επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής με την επίκληση λόγων υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή μιλάμε για την παράκαμψη κάθε θεσμικής διαδικασίας που προστατεύει το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις.

Η ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα μας πρέπει να στοχεύει στην παραγωγική της ανασυγκρότηση, δηλαδή με απλά λόγια να στηρίζεται σε εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών ανταγωνιστικών σε μια ολοένα και διεθνοποιούμενη παγκόσμια αγορά και οικονομία.

Ο πλούτος των φυσικών πόρων, η βιοποικιλότητα, η καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών για την παραγωγή ευρέος φάσματος ποιοτικών προϊόντων με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, το ανθρώπινο δυναμικό και ο πολιτισμός, που είναι ζυμωμένος με τον τόπο, αποτελούν το πολυτιμότερο, αλλά αναξιοποίητο μέχρι σήμερα, κεφάλαιο της Ελλάδας.

Υπάρχουν πολλοί χώροι που μπορούν να προσελκύσουν τέτοιες επενδύσεις, όπως η ενέργεια. Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε όλοι, Πολιτεία και κοινωνία, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν προνόμιο για την ελληνική επικράτεια και έπρεπε ήδη να ήμασταν σημείο αναφοράς στον ευρωπαϊκό χώρο; Η υστέρηση έχει σχέση τόσο με την ανικανότητα της εκτελεστικής εξουσίας να καταθέσει συγκεκριμένο σχεδιασμό, ιδιαίτερα στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, όσο και με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που την προσεγγίζουν σχεδόν αφοριστικά.

Ενας άλλος χώρος που παρουσιάζει υψηλό δείκτη στενών συνεργειών με άλλους κλάδους και τομείς της πραγματικής οικονομίας, όπως μεταποίηση, εξαγωγές, τουρισμός, εστίαση, τοπικό εμπόριο και άλλα, είναι ο αγροτικός. Ολοι αυτοί οι τομείς συνδέονται με τον αγροτικό χώρο, επηρεάζονται από τις δραστηριότητές του, εξαρτώνται από τις πρώτες ύλες του και αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη συναφών υπηρεσιών όπως είναι οικοδομή, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον, τοπικές επενδυτικές πρωτοβουλίες και δράσεις, ιδιαίτερα υπέρ της κοινωνικής συνοχής.

Η διοικητική διαίρεση της χώρας μας σε περιφέρειες μπορεί να αποτελέσει την οντότητα εκείνη που θα καταρτιστούν αναπτυξιακές προτάσεις τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και παραγωγής.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)