to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:47 | 05.03.2013

Διεθνή

Ανακοινωθέν Eurogroup: Μνημόνιο μέσα στο Μάρτιο για την Κύπρο

Ανακοινωθέν για την Κύπρο εξέδωσε το Eurogroup, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι με τη νέα κυβέρνηση να έχει αναλάβει καθήκοντα στο νησί, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένα Μνημόνιο (το ύψος του αναμένεται να φτάσει τα 17 δισ. ευρώ).


Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ:


Το Eurogroup καλωσόρισε τη δέσμευση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, την οποία μετέφερε ο υπουργός Μ. Σαρρής (στη φωτογραφία), για στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της δανειακής σύμβασης το συντομότερο δυνατόν. Από την πλευρά του, το Eurogroup επανέλαβε την ετοιμότητά του να στηρίξει την Κύπρο στην προσπάθεια προσαρμογής της, περιλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, προκειμένου «να οδηγήσει την οικονομία σε βιώσιμη ανάπτυξη με υγιή δημόσια οικονομικά και να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Το Eurogroup έχει ενημερωθεί ότι η προκαταρκτική εργασία για ολοκλήρωση ενός Μνημονίου έχει προχωρήσει και ότι η νέα κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση για την εφαρμογή του πλαισίου κατά του "ξεπλύματος βρόμικου χρήματος" από τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το Eurogroup κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς και την Κύπρο να επισπεύσουν την εργασία τους για τη δημιουργία ενός προγράμματος και συμφώνησε να στοχεύσει σε πολιτική ενσωμάτωση του προγράμματος το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου στο σύντομο μέλλον, ενόψει της προόδου των συζητήσεων μεταξύ των κυπριακών Αρχών και των διεθνών οργανισμών, καταλήξει η ανακοίνωση της ευρωζώνης.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, τόνισε ότι η αξιολόγηση για το "ξέπλυμα χρήματος" θα αρχίσει στις 12 Μαρτίου με τη συμμετοχή της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης Moneyval και τη συμμετοχή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ο Μ. Σαρρής εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της Λευκωσίας τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφική αυτοχειρία και ατύχημα για την ευρωζώνη.


Νωρίτερα, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι υπουργοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν το νησί της Μεσογείου να εξυγιάνει την οικονομία του, και ειδικά τον υπερτροφικό τραπεζικό του τομέα.

   "Συμφωνήσαμε να θέσουμε ως στόχο μια πολιτική στήριξη του προγράμματος για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου", είπε ο Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο πακέτο διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ανέλθει σε περίπου 17 δισ. ευρώ.


Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι νέες κυπριακές αρχές έχουν συμφωνήσει για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι κυπριακές τράπεζες εφαρμόζουν τους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό είναι πιθανό να κατευνάσει τη Γερμανία, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο νησί.

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)