to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:27 | 02.03.2023

Πολιτισμός

Ανακαλύφθηκε μυστικός διάδρομος στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Η ανακάλυψη έγινε με σύγχρονη τεχνολογία, ηλεκτρονικούς σαρωτές και ενδοσκόπια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα... ο διάδρομος που βρέθηκε να προστατεύει κάτι» όπως τον πραγματικό θάλαμο ταφής του Χέοπα


Μυστικό διάδρομο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές την Πέμπτη, στο πλαίσιο ενός επταετούς διεθνούς ερευνητικού προγράμματος.

Ο μυστικός διάδρομος βρίσκεται πίσω από την κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας και έχει μήκος εννέα μέτρα και πλάτος πάνω από δύο μέτρα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Όπως μεταδίδει το AFP, o υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη γνωστή και ως πυραμίδα του Χέοπα βρέθηκε ένας «αετωμένος διάδρομος» με τριγωνική οροφή, στη βόρεια πλευρά της Μεγάλης Πυραμίδας.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ScanPyramids, το οποίο ξεκίνησε το 2015 που αποτελεί συνεργασία μεταξύ μεγάλων πανεπιστημίων της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας και μιας ομάδας Αιγυπτίων εμπειρογνωμόνων.

Ο αρχαιολόγος Zahi Hawass, πρώην υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είναι επικεφαλής της επιτροπής που επιβλέπει το έργο, το οποίο χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για την απεικόνιση κρυμμένων τμημάτων του εσωτερικού της πυραμίδας, χωρίς να χρειάζεται να γίνει ανασκαφή.

Η τεχνολογία είναι ένας συνδυασμός υπέρυθρης θερμογραφίας, απεικόνισης με ραδιογραφία μιονίων και τρισδιάστατης ανακατασκευής - όλα αυτά, όπως λένε οι ερευνητές, είναι μη επεμβατικές και μη καταστροφικές τεχνικές.

Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι η μεγαλύτερη στη Γκίζα, με ύψος 146 μέτρων και θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Χτίστηκε πριν από περίπου 4.500 χρόνια, έχει τρεις γνωστούς θαλάμους και, όπως και οι άλλες πυραμίδες στην Αίγυπτο, προοριζόταν ως τάφος του φαραώ.

Ο Hawass δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα... ο διάδρομος που βρέθηκε να προστατεύει κάτι. Κατά τη γνώμη μου, προστατεύει τον πραγματικό θάλαμο ταφής του βασιλιά Χέοπα».

Σύμφωνα με τον Μόσταφα Ουαζίρι, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ο διάδρομος κατασκευάσθηκε πιθανότατα για τον μετριασμό του βάρους της Πυραμίδας είτε επί των δύο πτερύγων της κύριας εισόδου της που βρίσκεται επτά μέτρα χαμηλότερα, ή επί μυστικής αίθουσας που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.

Πηγή: AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)