to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 07.06.2017

Διεθνή

«Πίστη στο ΙΚ» δήλωσε ο δράστης της επίθεσης στην Παναγία των Παρισίων

Ένα βίντεο στο οποίο ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στην Παναγία των Παρισίων δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος βρέθηκε στη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμα που διέμενε στο Σερζί, έγινε γνωστό σήμερα από μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα


Ένα βίντεο στο οποίο ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στην Παναγία των Παρισίων δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος βρέθηκε στη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμα που διέμενε στο Σερζί, έγινε γνωστό σήμερα από μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Ο 40χρονος δράστης, που τραυματίστηκε από τα πυρά της αστυνομίας, και ο οποίος είχε στην κατοχή του μια ταυτότητα στο όνομα Φαρίντ Ι. τέθηκε σήμερα το πρωί υπό κράτηση στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Ο δράστης φώναξε «για τη Συρία» την ώρα που χτυπούσε τον αστυνομικό και δήλωσε ότι είναι «στρατιώτης του χαλιφάτου», αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος.

Στο μεταξύ ο καθηγητής Αρνό Μερσιέ που παρακολουθούσε τη διδακτορική διατριβή του 40χρονου δήλωσε ότι ο φοιτητής είχε ένα προφίλ εντελώς αντίθετο από αυτό ενός τζιχαντιστή και ότι υπερασπιζόταν «τις αξίες της δημοκρατίας».

Ο Φαρίντ Ι. είχε λάβει πτυχίο δημοσιογραφίας από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης το 2008 και ήταν δημοσιογράφος σε σουηδικό ραδιοφωνικό σταθμό. Κάποιες φορές βιοποριζόταν κάνοντας «μεταφράσεις από τα σουηδικά στα αραβικά», δήλωσε ο Ανρό Μερσιέ. Επίσης είχε εργαστεί «στην εφημερίδα El Watan, μια αλγερινή εφημερίδα, που δεν είναι ισλαμιστική», πρόσθεσε.

Ο άνδρας που επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό χθες Τρίτη μπροστά από την Παναγία των Παρισίων δεν είχε εκδηλώσει «σημάδια ριζοσπαστικοποίησης» και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επρόκειτο για μια «μεμονωμένη ενέργεια», δήλωσε σήμερα ο Κριστόφ Καστανέρ εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο δράστης «σε καμία στιγμή δεν είχε εκδηλώσει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης», δήλωσε ο Καστανέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Όμως «ήδη από τις πρώτες στιγμές της επίθεσής του οι λέξεις που εκστόμισε επέτρεψαν να χαρακτηρίσουμε την επίθεση αυτή τρομοκρατική», πρόσθεσε.

Ο δράστης που τραυμάτισε έναν αστυνομικό με ένα σφυρί, δήλωσε ότι είναι «στρατιώτης του χαλιφάτου», ένας όρος που χρησιμοποιείται για το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. Ο άνδρας είχε πάνω του μια ταυτότητα η οποία ανέφερε ότι το όνομά του είναι Φαρίντ Ι., γεννημένος τον Ιανουάριο του 1977 στην Αλγερία, ενώ από το 2014 είναι εγγεγραμμένος στο διδακτορικό πρόγραμμα επιστημών ενημέρωσης του πανεπιστημίου Μετς στην ανατολική Γαλλία, επεσήμανε η ίδια πηγή. Έχει δεχθεί πυρά στο στήθος και παραμένει στο νοσοκομείο.

Ο 22χρονος αστυνομικός είναι ελαφρά τραυματισμένος. Έρευνα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σε μια φοιτητική εστία στο Σερζί, όπου ζούσε ο άνδρaς.

Οι περισσότεροι από τους συγκατοίκους του 40χρονου δήλωσαν ότι δεν τον γνώριζαν. Μόνο ένας δήλωσε ότι επρόκειτο για έναν «διακριτικό» άνθρωπο, «που διέμενε εδώ τα τελευταία ενάμιση με δύο χρόνια».

French police stand at the scene of a shooting incident near the Notre Dame Cathedral in Paris

Ο δράστης επιτέθηκε κρατώντας σφυρί σε αστυνομικό το απόγευμα της Τρίτης, στο προαύλιο της Παναγίας των Παρισίων, όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας. Αστυνομικοί πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον δράστη. Ο ύποπτος ακινητοποιήθηκε στο έδαφος, έξω από τον καθεδρικό ναό. 

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον άνδρα αφού τους απείλησε με το σφυρί και αρνήθηκε να σταματήσει. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά ενώ ο δράστης έχει τραυματιστεί στον θώρακα. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε "μια δυνατή κραυγή" και μετά "είδε το πλήθος να κινείται". "Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν, άκουσα δύο πυροβολισμούς, είδα έναν άνδρα πεσμένο στο έδαφος, υπήρχαν αίματα παντού", πρόσθεσε.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό χαιρέτισε την «ψυχραιμία, τον επαγγελματισμό και την ηρεμία που επέδειξαν οι αστυνομικοί και το προσωπικό της Παναγίας των Παρισίων», μιλώντας μετά την επίθεση στο προαύλιο του καθεδρικού ναού. Η δήμαρχος του Παρισιού, η οποία μετέβη πολύ σύντομα στην περιοχή, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «εντυπωσιάστηκε, μόλις εισήλθε στο ναό, από την ηρεμία» που επικρατούσε.

«Υπήρχαν περίπου 900 έως 1.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί τουρίστες» περιέγραψε η Ινταλγκό και κατόπιν σημείωσε «η μεγάλη ψυχραιμία και η ηρεμία που επέδειξαν οι άνθρωποι, οι αστυνομικοί που τους περικύκλωσαν όπως επίσης και το προσωπικό της Παναγιάς των Παρισίων που συνέδραμαν ώστε να επικρατήσει ηρεμία, επέτρεψαν σε ανθρώπους που το επιθυμούσαν να προσευχηθούν».

«Πρέπει να ζούμε με αυτές τις απειλές, με επιχειρήσεις που δύσκολα προβλέπονται» συμπλήρωσε η ίδια σημειώνοντας ότι «όλα τα τουριστικά αξιοθέατα προστατεύονται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας: συστήματα καμερών παρακολούθησης, αστυνομική παρουσία και στρατιώτες» συμπλήρωσε η δήμαρχος.

Η Παναγία των Παρισίων υποδέχεται κάθε χρόνο 13 εκατομμύρια επισκέπτες, προσκυνητές και πιστούς. Είναι το δεύτερο τουριστικό αξιοθέατο της Γαλλίας μετά την Ντίσνεϊλαντ και το πρώτο ιστορικό μνημείο σε επισκεψιμότητα. Κατά μέσο όρο, καθημερινά περνούν τις πύλες της 30.000 άνθρωποι ενώ σε περιόδους αιχμής οι επισκέπτες φτάνουν ακόμη και τις 50.000.

Η Γαλλία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στα τέλη του 2015 στο Παρίσι. Στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους μαζί με αστυνομικούς, ιδίως κοντά σε τουριστικές περιοχές και σε κυβερνητικά κτίρια ενώ αυξημένα μέτρα λαμβάνονται και κατά τη διάρκεια διαφόρων εκδηλώσεων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)